Dış gebelik
Dış gebelik tanım olarak, sperm hücresiyle döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir dokuya yerleşip o bölgede gelişmesidir.
![]() |
||
Neden olur?
Dış gebelik, genellikle, yumurtanın fallop kanalları aracılığıyla rahime transferi sırasında oluşan bir sorundan kaynaklanmaktadır. Kadın her adet döneminde yumurtalıklarından yumurta atar ve bu yumurta spermle karşılaşırsa birleşerek fallop kanalları aracılığıyla rahime doğru ilerler. Bu nedenle “tüm gebelikler tüplerde başlar', ancak belli bir süre sonunda (6-7 günde) cenin bir yandan bölünerek diğer yandan tüplerin fizyolojik kasılma hareketleriyle rahim içine doğru yolculuğunu tamamlar ve oraya yuvalanır. Bu şekilde rahim içinde bir gebelik başlamış olur.
Tüp içerisindeki kanalda oluşan herhangi bir yapışıklığa bağlı mekanik bir sorun veya tüplerin fizyolojik hareketliliğine bağlı bir sorun varsa yumurtanın rahime doğru ilerlemesi engellenmektedir.
Tüplerdeki mekanik darlıklar, erkekten gelen spermin geçişine izin verirken yumurtanın geçişini engeller. Böylelikle tüpte döllenen yumurta rahime doğru ilerleyemez ve dar bölgeye yerleşerek tüplerde büyümeye başlar (tubal gebelik). Eğer problem teşhis edilemezse belli bir süre sonunda bu gebelik, tüpü şişirip yırtılmasına yol açar, iç kanamayla kadının ölmesine de neden olabilir.
Belirtiler nelerdir?
Dış gebeliğin henüz tüpte hasara yol açmadığı, karın içine doğru kanamanın olmadığı erken dönemdeki işaretler çok belirgin değildir. Kişinin hiçbir şikayeti olmayabilir. Bununla birlikte alt karın bölgesinde ağrı, kasıkta tek taraflı ağrı, bir adet rötarı sonrasında lekelenme tarzındaki vajinal kanamalar, göğüslerde hassasiyet ve bulantı hissi sıklıkla rastlanılan şikayetlerdir. Dış gebelik tanısı konamadan, karın içine kanama başlamışsa, bu bulgulara ilaveten alt karın bölgesindeki ani ve şiddetli, bazen omuza vuran bir ağrı ile tansiyonun düşmesine bağlı baygınlık hissi ortaya çıkar.
Tedaisi nasıldır?
Tedavide izlenecek yol hastalığın tanı anındaki durumuyla ilgilidir. Eğer tüp hasar görmeden ve iç kanama meydana gelmeden tanı konulmuşsa ve henüz erken dönemdeyse, hasta ameliyat edilmeden ilaç tedavisi denenebilir. İlaç tedavisi dışında, son yıllarda dış gebelik materyalinin aspirasyonu veya gebelik kesesine toksik madde enjeksiyonuyla da tedavi mümkün olabilmektedir.
Son çalışmalar şunu göstermiştir ki, sonraki gebelik açısından tedavi yöntemlerinin birbirlerine üstünlüğü söz konusu değildir.
Hastada iç kanama başlamışsa durum acildir ve ilk önce kanama şokuyla mücadele edilir. Hastaya damardan sıvı tedavisi uygulanır ve kan verilerek, acil olarak ameliyata alınır.
Akşam
![cosmoturk önerisi cosmoturk önerisi](/images/cosmoturk_oneriyor.png)
“Kadın Sağlığı Tv Doktorları Ve Kadınları İnternet Üzerinden Bir Araya Getiriyor”
“Serdar Uzuntaş Avrupa’dan Sonra İlk Kez İstanbul’da Defile Gerçekleştirdi”
“Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul Presented By American Express Geri Sayım Başlıyor!”
“Demet Şener Küpeli: "Aşk Kelimelerle Anlatılabilecek Bir Duygu Değil"”
“Ballı, Sütlü, Çikolatalı Bakım…”
“Kozmetik ürünü de zamanla bozulabilir”
“Evinizde Farklı Atmosferler Yaratın”
![CosmoRehber Uzman Kadın Rehberi COSMORehber](/images/cosmoimg/blank.gif)
![](/images/cosmoimg/minidown.png)
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32