>

DİYET

Diyet ne zaman işe yaramaz?

Diyete başladığınız gibi diyetten vazgeçiyorsanız, yaptığınız diyet muhtemelen yaşam tarzınıza ve beslenme şeklinize uymuyor demektir. Peki hangi diyetler yürümez? Diyet savaşı nasıl kazanılır?
 
   
 
 
     
Diyete başlıyor, bir süre uyguladıktan sonra "Amaaan zaten diyet işe yaramaz" diyorsanız, hatırlatalım: İşe yaramayan diyet değil, onları uygulayanların diyete sadık kalamamasıdır. Kalorisi azaltılmış sağlıklı bir beslenme programı kilo kaybıyla sonuçlanır. Sorunsa, diyeti sonuna kadar uygulayabilmektir. Ancak maalesef çoğu diyetin kendi içinde hataları vardır ki, bu da diyet yapanı soğutur. Diyet eğer çok kısıtlayıcıysa, işe yaramaz. Standart diyetlerin çoğunda alınan kaloriler büyük ölçüde azaltılır ki, kilo kaybı sağlansın. Bu diyetler şu basit fikre dayanır: Kilo vermek için daha az yemelisiniz. Bu her ne kadar doğru da olsa, fazla miktarda kilo vermek isteyenlerin günlük aldıkları kalori miktarını 1000-2000'e düşürmeleri can sıkıcı ve bunaltıcı bir durumdur. Bu nedenle bu diyetçiler daha diyete başlamadan, bir şeylerden yoksun kaldıklarını hissetmeye başlarlar. Az miktarda kilo vermesi gerekenler için bile, günlük 2200-2500 kaloriden 1200 kalori civarına düşmek, sistem için şok hissi yaratacaktır. Kadın dergilerine bakacak olursanız, hemen hepsinde en azından bir tane örnek bir menü görebilirsiniz. Yayınlanan diyetlerin ortak yanı ise, listede bulunan besin miktarının gayet az olup, besinlerin yoğurt, süzme peynir ve tavuk eti gibi pek de ilginç olmayanlardan seçilmiş olmasıdır. Diyet yapan kişinin yediği yiyeceklerin türü değişiyorsa, o diyet işe yaramaz. Çoğu kişi alışkanlıklarına bağlıdır ve genelde alışkın olduğu besinleri tükeymeye devam eder. Kilolu kimseler yanlış besinleri fazla miktarlarda
tüketirler, ama bazı diyetler sağlıklı besinlerin tüketimini sağlamak adına diyet yapan kişinin alışık olmadığı tarzda, egzotik, zor bulunur ya da sıkıcı besinler içeriyorsa, o diyetin yürümesi zordur.


Diyet, yapılması uğraşı isteyen besinler içeriyorsa, işe yaramaz.

Çoğu diyet listesi taze besinler içerir. Bu da yemek alışverişi ve hazırlanması için daha çok zaman gerektirir. Eğer yalnız yaşıyor ve çalışıyorsanız, evde yemekle uğraşmak çok cazip gelmeyebilir. Listedeki yemeği dışarıda bulmanız da zor olabilir. Bu durumda diyet uzun ömürlü olmaz.

Diyeti ceza gibi görüyorsanız, işe yaramaz.

Diyet demek, normalde yediğinizden az yiyip, sevdiğiniz bazı besinleri kesmeniz demektir. Ayrıca bazı yeni besinleri sevmeyi öğrenmeniz ve yemek hazırlamakla daha çok zaman harcamanız da gerekir. Bu da diyet yapan kişide sanki cezaya kalmış gibi bir his uyandırabilir. Öte yandan insanların genel yaklaşımı şudur: "Bu diyeti şu kadar kilo verene kadar yapıp nasılsa bırakacağım". İşte bu da insanların diyette başarısız olduğu noktadır. Çünkü diyetle yeni edindiğiniz beslenme alışkanlıklarını devam ettirmezseniz, verdiğiniz kilolar aynen geri döner.

Hatalar tekrarlanırsa diyet işe yaramaz.

Ne zaman diyet yapan kişi diyeti bozarsa, diyeti hepten bırakıp eski alışkanlıklarına geri döner. Bu da bir sonraki denemesinde gene başarısız olacağının göstergesidir. Böylece diyet yapan kişi diyet hakkında kaderci bir yaklaşım belirler ki bu durumda olumlu sonuç alması pek mümkün değildir.

Diyet savaşı nasıl kazanılır?


Bu sorunun gerçek cevabı şu olabilir: Alıştığınız besinleri yiyin ama miktarlarını azaltın.

Yeni yemek pişirme yolları öğrenmek, sevmediğiniz besinler için para ve çaba harcamak, yemek yapmak için saatlerce uğraşmak ve yediğiniz miktarın hesabını tutmak yerine, tabağınızı hep yediğiniz besinlerle doldurun, sonra da bir kısmını tencereye geyi koyup zihniniz rahat bir şekilde yiyin.

Günde sadece 500 kalori daha az yiyerek haftada yarım kilo verebilirsiniz. Bu az görünse de, eklenip çoğalacağını unutmayın. Sonuçta en son ne zaman bir yılda 23,5 kilo vermiştiniz ki?

Yani kendinizi diyete sokmaktansa, bazı değişiklikler yapın. İki parça tatlı yiyorsanız bir parça yiyin. Yağlı soslardan uzak durun ya da çok az kullanın. Eti ve yağlı besinleri azaltın. Fazladan sebze ve salata yemeğe çalışın. Bir de akşam yemeğinden sonra yürüyüş yapmaya çalışın. Ve bir daha asla 'diyet' demeyin!

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>