>

DİYET

Egzersiz ve diyet hakkında 22 yalan

İşte size egzersiz ve diyet hakkında, çok şaşıracağınız tam 22 yalan!
 
   
 
 
     
Sabah, öğle, akşam veya her zaman. Herkesin kendine göre uygaladığı bir egzersiz ve diyet programı var. Hayatımızın çeşitli dönemlerinde bir parçamız haline gelen diyet ve egzersiz hakkında herkesin söylediği bir şeyler ve yapılan yorumlar var, ama gerçek gibi görünen bu bilgiler ne kadar doğru ve ne kadar sağlıklı hiç düşündünüz mü? Sizin için araştırdık, sorduk, öğrendik. İşte size egzersiz ve diyet hakkında, çok şaşıracağınız tam 22 yalan!

1- Egzersiz yaptıktan sonra spor içeceği içmek çok gereklidir.
Vücudumuzun en önemli sıvı ihtiyacını "su" ile karşıladığımızı hepimiz biliyoruz. Eğer spor yaptıktan sonra vücut çok fazla ter attıysa, sıvı dengesini korumak için mutlaka su içmeli. Hatta tuz ve şeker de gerekli, bu yüzden spor içecekleri faydalı olabilir. Ancak sadece bol bol su içmek de yeterli değil.

2- Kilo vermenin en iyi yolu aerobik yapmaktır.
Sadece aerobik yapmak ne yazık ki yeterli değil. Fit olmak ve yağ yakmak için aerobik yapmaya, kasların için ise bocly-building çalışmaya ihtiyacın var. Unutma, ne kadar çok kasın olursa, o kadar kalori yakıyorsun demek.

3- Yağları yok etmek için sadece 20 dakikalık egzersiz yeterli.
En az 45 dakika egzersiz yapmalı, sürenin sonuna doğru temponu yavaşlatmayı unutmamalısın.

4- Fitness yaparken her gün aynı hareketleri, aynı saatte ve belli sürede yapmak gereklidir.
Her gün aynı şeyleri yapmaya hiç şaşmadan aynı zamanda başlıyor, aynı şekilde yapıyor ve aynı sürede tamamlıyorsun. Bu durum hem çok sıkıcı hem de gereksiz! Monoton olmak yerine yeni hareketler yapmayı denemeli veya bazen başka bir şey yapmalısın.

5- Film izlerken istenildiği kadar patlamış mısır yenilebilir, ancak şekerden uzak durulmalıdır.
Patlamış mısır sağlıklı bir atıştırma olabilir, ancak yağsız ve az tuzlu ise. Üstelik ölçüsünü de fazla abartmamak gerekli. Eğer sinemalarda satılan ve en az 1000 kalori içeren büyük boy mısır kadar yemeyi düşünüyorsan şeker yemen daha doğru bir tercih olabilir! Minik şekerciklerin bir avuç kadarı 75 kalori civarında. Tercih sana kalmış!

6- Egzersiz yapmak için karnının aç olması gerekli.
Aç karnına hareket yapmayı başaramazsın. Karnın zil çalarken enerji sarf etmeye çalışacağına, egzersizden en az bir saat önce hafif bir şeyler yemelisin.

7- Abur cuburlardan bir kerede vazgeçmek gerekir.
Diyet yapmak güçlü bir irade ister. İradeni kullanmakta zorlanıyorsan bir şeyden vazgeçmek için kendine şans tanımalısın. Bir defada alışkanlıklarından vazgeçmek yerine, onları azaltmayı dene. Çünkü bir anda hepsinden mahrum kalırsan, tekrar yeme isteğin artar.

8- Yiyecekleri hızla çiğnemek gerekir.
Beyne doyma sinyalleri en az 20 dakika sonra ulaşacağı için zaman önemli. Hızlı çiğnemenin tam aksine, yiyecekleri yavaş yavaş öğüterek bolca çiğnemek gerekir. Ayrıca kendini "doymuş" olarak hissetmeden masadan kalkman da çok işe yarayacak!

9- Diyet yaparken ne kadar kilo verildiğini anlamak için her gün tartılmak gerekir.
Her gün tartılmak yerine, haftada bir gün kilo ölçümü yapmak daha .sağlıklı. Kendine belli bir süre koy ve bu sürenin sonunda hedeflediğin ölçüde olup olmadığını anlamak için tartıya çık.

10- Zayıflamanın en iyi yolu günde 3 kere yemek yemektir.
Saatlerce aç kalmış bir mideden gelen gurultuları hayal et ve bunun ne kadar yanlış olduğunu düşün! Diyetlerde uzmanlar tarafından en çok önerilen kuralların başında çok fazla öğünde az ve hafif beslenmek geliyor. Çünkü boş bir midede sadece varolan özsu, seni sinirli ve huysuz biri yapar. Üstelik açken kafanın çalışmaması da çok doğal. Bunun yerine öğün aralarında bir elma, bir kase yoğurt ve bir dilim ekmek gibi hafif bir şeyler atıştırmalısın.

11- Egzersiz yapmak daha çok acıktırır.
Belli günlerde ve zamanlarda düzenli egzersiz yaparsan daha fazla acıktığını hissedebilirsin, fakat bu geçici bir durum. Başlangıcından birkaç gün sonra metabolizman duruma alışır ve açlık hissetmekten vazgeçersin.

12- Bir davette yemek yerine, yemeği evde yemek daha sağlıklıdır.
Eğer kendini çok aç hissediyorsan, çıkmadan önce bir şeyler atıştırmalısın. Ancak aç değilsen, "orada az yiyeceğim" diye önceden zorla tıkınmamalısın!

13- Zayıflamanın en iyi yollarından biri, bir hafta boyunca tek tip yiyecek yemektir.
Kilo vermek istiyorsan diyet programını önceden düzenlemelisin. Listenin içeriğinin dengeli ve sağlıklı beslenmeye uygun olması gerekiyor. Tek tip besin alırsan (zayıflıyor gibi görünmene rağmen) vücudun tüm ihtiyacını karşılamayacağı için bünyen zayıflar ve hastalıklar ortaya çıkar.

14- Aç değilken bir şeyler yenilebilir.
Aç değilken yemek yemek, kendine yapabileceğin en kötü işkencelerden biri, tabii eğer kilo alma derdin yoksa....Sana bir öneri: Kendini aç hissettiğin zaman 15 dakika bekle. Hala açsan, yemek yemende bir .sakınca yok.

15- Bir restoranda yemekten önce ekmek yenmeli.
Eğer açsan veya canın istiyorsa, yağ sürmeden bir iki dilim ekmek yiyebilirsin. Ancak yemek için mönüden hafif ve yağsız bir şeyler seçmelisin.

16- Kalori almamak için süt yerine soda içilmeli.
Evet, fakat dişlerinin, kemiklerinin kalsiyumdan mahrum kalmasını istiyorsan... Ayrıca karbonatlı içeceklerin, kemiklerin absorbe ettiği kalsiyumu kestiğini unutma.

17- Bütün bir hafta diyet yapılınca, hafta sonu istenildiği gibi yemek yenilebilir.
Zor geçen bir haftadan sonra verdiğin kiloları, hatta gramları geri almak istiyorsan, dilediğin kadar yiyebilirsin! Hafta sonunda dilediğini yemek yerine, kalori hesabıyla listende değiş tokuş yaparak diyetine istediğin yiyecekleri ekleyebilirsin.

18-Yağlı yiyecekler vücudunun en büyük düşmanıdır.
Evet, fazlası kesinlikle zarar, ama vücudunun her gün belli miktarda yağ almaya ihtiyacı var. Bunun için sana birkaç öneri: Az yağlı et ile yapılmış bir sandviç, elma ve ince bir dilim peynir, fistık ezmeli ekmek ve yanında bir bardak az yağlı .süt...

19- Şeker, şişmanlatır.
Neyi ne kadar tüketmen gerekliğini bilirsen şişmanlaman mümkün değil. Bir çay kaşığı şeker yaklaşık 16 kalori içeriyor; dolayısıyla şekeri az ve bilinçli tüketirsen şişmanlamazsın.

20- Light çikolata, şeker ve içecekler kilo aldırmaz.
Şekerlemeler, çikolatalar, şekerli içecekler şeker yerine tatlandırıcılarla yapılmışlarda kaloriler azaltılmıştır. Eğer şekerden daha geç emilen sorbitol, fruktoz gibi doğal tatlandırıcılar kullanılmış ise kalorisi normal ürünlerle aynıdır. Yanılmamak için üzerlerindeki bilgilere dikkat etmelisin.

21- Ailede kilo alma problemi varsa bu durum soy boyunca görülür.
Elbette genetik yapı önemli, ancak illa ailendekilerle aynı ölçüde kilo alman gerekmiyor. Bunun için düzenli beslenir ve spor yaparsan şişmanlık problemi yaşamazsın.

22- Kilo vermek için vejetaryen beslenme gereklidir.
Hayvan ürünleri yerine sadece sebze ile beslenmek, pek de sağlıklı değil. Çünkü diyetinde et bulunmaması, vücudun ihtiyacı olan önemli minerallerden çinko ve demiri vücudun alamaması anlamına geliyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>