>

KÜLTÜR-SANAT

Şevval Sam; “Espri Yaptım, Fırça Attı Dediler.”

İşte Şevval Sam`ın açıklaması...
 
   
 
 
     

48.Uluslararası Antalya Film Festivali dolu dizgin devam ediyor. Galalar, paneller, gösterimler, söyleşiler ve kortejler ile sadece Antalya değil, komşu illerde de festival şenliği yaşanıyor…

ŞEVVAL SAM; “ESPRİ YAPTIM, FIRÇA ATTI DEDİLER.”

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Akaydın ve eşi Günseli Akaydın, 48. Uluslar arası Antalya Film Festivalinde yer alan tamamı kadın olan tüm jüri üyeleri onuruna, “7 Mehmet” restoranda akşam yemeği verdi. Yemekte söz alan Akaydın, “Böylesine değerli ve seçkin hanımefendilerden oluşan jüri ile aynı masada olmak beni çok sevindiriyor ve onurlandırıyor. Festivale verdiğiniz destekten ve katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ederim.”diye konuştu. Yemeğe katılan ulusal jüri üyesi Şevval Sam, Akaydın ile uzun uzun sohbet etti. Sam; önceki gün yapılan ulusal jüri toplantısı sonrasında bazı gazete ve internet sitelerinde yer alan, “Şevval Sam’dan Akaydın’a fırça”, ifadelerinin doğru olmadığını, toplantıda gülümseyerek espri yaptığını söyledi.

“ÖTEKİ”LERİN FİLMİ LÜKS OTEL…

Günün ( 11 Ekim) ilk galası ise Lüks Otel filmine yapıldı. Lüks Otel, aynı otelde dört çıkışsızlık öyküsünü birleştiriyor: “Dağ”ı geride bırakıp yeni bir hayatın peşine düşen Mehdi, Taliban’dan kaçan Afgan bir aile, hayallerindeki İstanbul’da hayatlarını diledikleri gibi yaşamayı umut eden genç bir gay çift ve adeta kapana kısılmış, uyuşturucu bağımlısı bir genç kız…

Film gösteriminin ardından, moderatörlüğünü Ayla Kanbur’un yaptığı söyleşiye yönetmen ve senarist Kenan Korkmaz, oyuncular, Necip Memili, Ali Düşenkalkar, Ceren Altundaşar, Müslüm Köse ve filmin müziklerini yapan Nuri Harun Ateş katıldı. Filmi Adana’da, eskiden “lüks” bir otel olan tarihi bir mekânda çektiklerini belirten yönetmen Kenan Korkmaz, “bu film ötekilerin, en alttakilerin öyküsü. Ancak biz bir öykü değil, sinemayı kullanarak derdimizi anlatmaya çalıştık.”diye konuştu.

GERÇEĞİN PEŞİNDE BİR FİLM; ÖNGÖRÜYE AĞIT…

Festivalin dördüncü gününde Öngörüye Ağıt filminin de galası yapıldı. Yönetmenliğini ve senaryosunu Savaş Baykal’ın yaptığı filmde, çevresindeki gerçekliği sorgulamaya çalışan bir sinema tutkunu; kamerasını gözü gibi kullanarak yaşadığı alanın ahlakı, kuralları ve kuralsızlığını irdelerken toplumsal şizofreninin katmanlarıyla karşılaşır. Gizlediği kamerası ile kendisini kuşatan yakıcı anlatımlara tanıklık eder. Kayıt halindeki kamerası (gözleri) mahallesindeki çocuklarca çalınır: Yetişkin olduğunda öldürmekten çekinmeyen genç kuşağın çocuk halleri adaletin, sosyal kurumların çoğu yerdeki işlevsizliğini gösteren film yıllar öncesinde söylenmiş bir kaç cümleyi haklı çıkarır.

Film galasının ardından söyleşiye geçildi. Sinema yazarı Ceyda Aşar’ın moderatörlüğünü yaptığı galaya yönetmen Savaş Baykal, yapımcılar Zafer Baykal ve Gülşen Yıldırım, oyuncu Zahit Atam ve Rekin Teksoy katıldı. Söyleşide filmi anlatan yönetmen Savaş Baykal; “Biz filmde kamerayı gözümüz gibi kullandık. Gözümüzün gördüklerini de yansıtmaya çalıştık. Çünkü biz bu hayatın değişmesini istiyoruz. Yaşadığımız koşulların değişmesini istiyoruz. Ve inanıyoruz ki bu koşulları ağıt yaka yaka değiştireceğiz.” diye konuştu.

“SİNEMAYA GÖZ KULAK OLUYORUZ’’


Uluslararası Engelsiz Film Festivali işbirliğiyle düzenlenen film gösteriminde, görme engelliler için özel olarak hazırlanmış, yönetmenliğini Reha Erdem’in yaptığı ’’Kaç Para Kaç’’adlı film yer aldı. Melike Demirağ’ın sesli betimlemesiyle hazırlanan film,görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için detaylı betimlemeli alt yazılı olarak sunuldu. Film gösteriminin ardından Melike Demirağ’ a desteklerinden dolayı “Teşekkür” plaketi verildi.

“NTV DÜNYA BELGESELLERİ”

“İNADINA FİLM ÇEKMEK’’


“NTV Belgeselleri” kapsamında, yönetmenliğini Reis Çelik’in, yaptığı oyunculuğunu, Tuncel Kurtiz’in oynadığı, ‘’İnadına Film Çekmek’’ adlı belgeselin gösterimi de yapıldı. Film 9 yıl önce Kars’ın Çıldırlı köyünde çekildi. Belgeselin tamamı senaryosuz ve doğaçlama olarak hazırlandı. Belgesel gösteriminin ardından Tuncer Kurtiz ve Reis Çelik izleyicilerle yaptı.

“KADIN VE GİRİŞİMCİLİK” PANELİNE BÜYÜK İLGİ…

Altın Portakal heyecanı yoğun yağışa rağmen hiç eksilmeden devam ederken, festivalin bu yılki ana temasının “kadın” olması nedeniyle şehrin dört bir yanında kadın konulu paneller düzenleniyor. Paneller çok sayıda kadının desteğini alırken, erkekler tarafından da ilgiyle dinleniyor.

48. Altın Portakal Film Festivali kapsamında Akdeniz Girişimci iş Kadınları Derneği (AGİDER) ve İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle Dedeman Otel’de düzenlenen “Kadın ve Girişimcilik” paneli “Girişimcilik Ekseninde Kadının Özgürlük Alanına Bakışı” ve “Erkek Egemen Toplumda Kadının Sosyal Statüsünün Biçimleniş Öyküsü” başlıkları çerçevesinde gerçekleşti.

Çoğunluğu kadınlardan oluşan, girişimci ruha sahip kalabalık bir grup tarafından dinlenen panele birbirinden başarılı isimler konuşmacı olarak katıldı. “Girişimcilik Ekseninde Kadının Özgürlük Alanına Bakışı” başlıklı ilk oturumda İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı, Akan Mimarlık Kurucu Ortağı – Türk Kültür Kurulu Kurucu Başkanı Tanju Verda Akan, Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Figen Sayın, Elmacıoğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı – Kayseri Sanayi Odası Meclis Üyesi Sema Elmacıoğlu; “Erkek Egemen Toplumda Kadının Sosyal Statüsünün Biçimleniş Öyküsü” başlıklı ikinci oturumda ise Arı Grubu Başkanı – Avukat Ural Aküzüm, CNN Türk Editörü Ahu Özyurt, Eski Devlet Bakanı – CHP Parti Meclisi Üyesi Önay Alpago ve oyuncu – marka yöneticisi Eyşan Özhim konuşma yaptı.

Panele konuşmacı olarak katılan girişimci ve başarılı kadınlar, toplumda erkek egemen görüşlerden, kadınların iş yaşamındaki güçlüklerinden, cinsiyetten kaynaklanan engellerden, iş yaşamı dışında toplumsal statü olarak bulunduğu konumdan, bu konumun nasıl şekillendiğinden, aile içi şiddetten, şiddet oranlarından, medyanın kadına, şiddete yaklaşımından ve bu olumsuzluklara karşı neler yapılabileceğinden bahsetti. Panelistler, kadının toplumsal ve ekonomik konumunu ortaya koyan araştırmalara değindi.

Düzenlenen bu panelin amacının, kadınların girişimciliğini çok daha anlamlı noktalara taşımak olduğunu belirten Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Başkan Yardımcısı Dr. Figen Sayın panelle ilgili; “Girişimcilikte başarılı olmak için sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, siyasetçiler, üniversiteler gibi iletişimde olunması gereken kuruluşlar var. Panel, bu alandaki insanların bir araya geldiği bir platform olduğu için çok anlamlı… AGİDER olarak, panelin gerçekleşmesine büyük destek veren Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Panelde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın danışmanı Emrah Kaya da söz aldı. Başkan’ın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında Antalya Meslek Edindirme Kursları’nda AGİDER’in desteğiyle girişimcilik programının olmasını önerdi. Panel, AGİDER’in aracılığıyla mesleki eğitim alan kadınlara sertifikalarının verilmesi ve ardından İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın’ın panel konuşmacılarına verilmek üzere gönderdiği plaketlerin sunumuyla sona erdi.

PANELDE GÜLDÜREN SÜRPRİZ!

Geçtiğimiz aylarda İstanbul Cihangir’de “köylü kadını” kılığına bürünüp gezen ve “güzel kadın” rollerinden farklı rollere de bürünebileceğini basına gösteren oyuncu ve marka yöneticisi Eşyan Özhim, “Kadın ve Girişimcilik” paneline de “şiddet gören köylü kadını Hatice” kılığında geldi. Magazin basını tarafından özel hayatına yapılan müdahaleden rahatsız olduğunu dile getirmek ve şiddeti protesto ettiğini göstermek amacıyla bu kılıkta geldiğini belirten Özhim, görünümüyle izleyenleri güldürdü.

DÜNYADA “KADIN” RAKAMLARI:

İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman, kadınlara verdiği destek sebebiyle Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’a teşekkür ederek başladığı açılış konuşmasında, birtakım istatistiki bilgiler verdi. Yapılan araştırmalara göre dünyada 190 devlet başkanı bulunuyor ve bunların sadece 9’u kadın. Ülkelerin parlamentolarının ise sadece yüzde 13’ü kadınlardan oluşuyor. Kurumsal sektörde yönetici konumundaki (CEO) kadınların sayısı yüzde 15-16 iken, sivil toplum kuruluşlarında yüzde 20 oranında. ABD’de yapılan araştırmada çıkan sonuçlara göre ise erkek CEO’ların üçte ikisi çocuk sahibiyken, kadınların oranı üçte bir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın

DİĞER HABERLER

cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>