>

SAĞLIKLI YAŞAM

Avon Meme Kanseri İle Mücadele Projesi

Avon, Meme Kanseri araştırmasının Sonuçları açıklandı.
 
   
 
 
     

AVON Türkiye’nin 15 yıldır sürdürdüğü Meme Kanseri ile Mücadele Projesi, erken teşhis imkanlarının geliştirilmesine yönelik faaliyetlerle devam ediyor. Meme Kanseri ile Mücadele Projesi’nin 15. yılında Türkiye’de meme kanseri araştırması yapan AVON Türkiye, araştırmanın sonuçlarını, projenin yeni sözcüsü Nükhet Duru ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk’un katılımıyla düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı.

Sağlık alanında Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden birine imza atan AVON Türkiye, Meme Kanseri ile Mücadele Projesi’nin 15. yılını, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği bir araştırma ile karşılıyor.

Ipsos KMG bağımsız araştırma şirketi tarafından yapılan araştırma; Türkiye’nin 12 farklı ilinde 18-65 yaşları arasında 1.300 kadınla telefon görüşmeleri ile gerçekleştirildi. AVON, kadınların meme kanseri ile ilgili algı ve bilinç seviyesi ile ilgili ışık tutan çalışmanın çarpıcı sonuçlarını düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ve projenin yeni sözcüsü Nükhet Duru’nun da katılımı ile gerçekleşen basın toplantısında, meme kanserinin Türkiye’deki dağılımından erken teşhis olanaklarına; hastalıkla ilgili bilinçten iyileşme sürecine kadar pek çok cepheden meme kanseri hakkında veri ortaya çıktı.



Çağla Özdoğan: “AVON, Meme Kanseri ile Mücadele Projesi çerçevesinde 50 ülkede 725 milyon dolarlık fon oluşturdu”

Basın toplantısında konuşan AVON Pazarlama Grup Müdürü Çağla Özdoğan, AVON’un kadınların kadınlar için çalıştığı bir şirket olduğunu vurgulayarak, “Kadın sağlığı tüm dünyada AVON’un son derece duyarlı olduğu bir konu. Dünyada kadın sağlığı projelerine en çok fon ayıran şirket olan AVON, meme kanseri çalışmalarının da en büyük destekçisi konumunda. AVON, 1992 yılından beri ‘Meme Kanseri ile Mücadele Kampanyası’ çerçevesinde 50 ülkede 725 milyon dolarlık fon oluşturdu. Bu fon ise, kadınlarda en çok görülen kanser türü olan meme kanserine karşı mücadelede kullanılmaktadır” dedi.

“AVON Türkiye olarak 2 milyon TL’ye yakın fon topladık”


AVON Türkiye olarak, kadınları tehdit eden en büyük sağlık sorunlarından biri olan meme kanseri konusunda genel kamuoyunu ve özellikle de kadınları bilgilendirmeyi ve korunma yöntemleriyle ilgili bilinç seviyesini artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Özdoğan, “Proje kapsamında bugüne kadar AVON kataloglarında ve internet sitesinde yer alan Meme Kanseri ile Mücadele Ürünleri’nin satışı ve bağışlarla 2 milyon TL’ye yakın fon topladık. Bu fon sayesinde birçok kadına ulaştık ve birçok ilke imza attık” dedi.

Özdoğan: “Her 3 kadından 1’inin hayatı meme kanserinden etkileniyor”


Ipsos KMG tarafından AVON adına yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de her 3 kadından 1’inin ailesinde meme kanseri geçirmiş bir kişi bulunduğunu ve dolayısıyla her 3 kadından 1’inin hayatının meme kanserinden etkilendiğini belirten Çağla Özdoğan: “Ancak ne yazık ki, Türk kadınlarının %64’ü meme kanserine karşı kontrol için hiçbir aksiyon almıyor. Kadınların %85’i meme kanserinde erken teşhisin öneminin farkında ve erken teşhis edildiğinde meme kanserinin %68 oranında iyileşebileceğine inanıyor. Gerçekte erken teşhisle hayat kurtarmak %90 oranında mümkün. Erken teşhis edildiğinde hastalığın tedavi edilme oranı, kadınlarımızın düşündüğünden çok daha yüksek. Demek ki kadınlara erken teşhisin önemini anlatmak için daha çok çalışmalıyız. Kadınlar her ne kadar erken teşhisin öneminin yüksek oranda farkında olsa da 10 kadından sadece 4’ü meme kanserine karşı bir kontrol uyguluyor” dedi.

“Kadınların çoğu kendi kendine muayene yöntemini hızla öğreniyor”

Kadınların meme kanserine karşı erken teşhis için en çok kullandıkları yöntem kendi kendini muayene olduğunun altını çizen Özdoğan, “Kontrol uygulayan kadınların %72’si kendi kendini muayene ediyor. AVON Türkiye olarak son yıllarda gerçekleştirdiğimiz tüm aktivitelerde ve duyurularda kendi kendine muayenenin nasıl yapılacağını anlatıyoruz ve sevinerek görüyoruz ki kontrol gerçekleştiren kadınların çoğu kendi kendine muayene yöntemini öğrenmiş. Bundan sonraki çalışmalarımızda da bu konuya odaklanıp; meme kanserine karşı kontrolü kadınlar arasında daha yaygın hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Yüksek sosyo ekonomik statü gruplarında ve yüksek yaş gruplarında bilinç düzeyi daha yüksek”

Meme kanserine karşı önlem alan kadınların oranının, yüksek sosyo ekonomik statü gruplarında ve yüksek yaş gruplarında daha fazla olduğunu belirten Özdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Düşük sosyo ekonomik statü gruplarında, bu konudaki bilinçlenmenin yanı sıra kontrol imkanlarının daha az olduğu da yadsınamayacak bir gerçek. Biz de, bu nedenle 2010 yılında AVONla Sağlığa Yolculuk Tırı ile 32 ili ziyaret ederek kırsal kesimdeki kadınlarımıza da ulaşıp onları da meme kanserinde erken teşhis yöntemleri ile tanıştırdık. Bu çalışmalarımıza önümüzdeki yıllarda da devam ediyor olacağız.”



“Kontrol konusunda harekete geçmelerini sağlamak için önümüzde daha uzunca bir yol var”


Konuşmasını tüm sonuçlardan çıkan ana mesajı vererek kapatan Özdoğan; “Türk kadınları meme kanserinde kontrol ve erken teşhisin önemi hakkında giderek daha fazla bilgi sahibi olsalar dahi; kontrol konusunda harekete geçmelerini sağlamak için önümüzde daha uzunca bir yol var. Biz şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda bilinçlendirmenin önemine hep inandık ve bundan sonra da bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Fakat önümüzdeki dönemde kadınları kontrollerini yapmaları için harekete geçirecek çalışmalar yapmayı ve 15. yılımızda 15.000 kadına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Tezer Kutluk: “Dünyada yaklaşık 25.000.000 kanserli hasta var”


Toplantıya katılan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk “Kanser bir halk sağlığı sorunudur, şu an dünyada yaklaşık 25.000.000 kanserli var ve her yıl 12.7 milyon kişi kansere yakalanmakta. Ayrıca her yıl 7.6 milyon kişi kanserden ölmekte. Böyle gittiği takdirde 2030 yılında dünyada her yıl kansere yakalanan insan sayısı 21.4 milyona erişecektir. Bu açıdan kanserle mücadele acil eylem gerektirmektedir” dedi.

“Türkiye’de meme kanseri bir halk sağlığı sorunudur”

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunun altını çizen Kutluk sözlerine şöyle devam etti: “Meme kanseri halk sağlığı açısından özel bir önem taşımaktadır. Her yıl dünyada 1.3 milyon kadın meme kanserine yakalanmakta ve meme kanseri kadınlardaki tüm kanserlerin dörtte birini oluşturmaktadır. Kadın kanserlerinde birinci ölüm nedeni meme kanseri olup, her yıl 450 binden fazla kadın meme kanserinden ölmektedir.”

“Meme kanserinde erken tanı daha fazla teşvik edilmeli”

Güncel tıp uygulamalarında meme kanserinden iyileşme oranlarının %90’lara çıktığını belirten Prof. Dr. Kutluk, “Buna rağmen bu değer ülkemizde halen %60’lar düzeyindedir. Bu noktada, hepimize büyük görevler düşmektedir. Meme kanserinin erken tanısı mümkün olduğu halde, ülkemizde meme kanserinde erken tanının daha fazla teşvik edilmesi gerekmektedir” dedi. “Meme kanseri; erken tanı konulması durumunda iyileşme oranlarının çok yüksek olduğu bir kanser türüdür” diyen Prof. Dr. Tezer Kutluk; “Korunma, erken tanı ve tedavi ile meme kanseri bir tehlike olmaktan çıkarılabilir” diyerek sözlerini bitirdi.



Nükhet Duru: Yaşamdaki en önemli zenginliğimiz sağlığımız


AVON Meme Kanseri ile Mücadele Projesi’nin yeni sözcüsü Nükhet Duru, toplantıda bir kadın, bir sanatçı, bir anne ve bir evlat olarak bulunduğunu belirterek, “Zaman geçtikçe, yaşamdaki en önemli zenginliğin sağlığımız olduğu gerçeğine yakınlaşıyoruz. Bunu özümsüyor ve sağlığımızın kıymetini daha da iyi anlıyoruz. Biz kadınlar bizlere bahşedilmiş korumacı, anaç özelliklerimizle çevremizdeki herkese kol kanat gererken, belki en çok kendimizi, kendi sağlığımızı ihmal ediyoruz” dedi.

“Ben de her yıl düzenli kontrol yaptırıyorum”

Güçlü ve sağlıklı bir toplum için, kadın sağlığının çok önemli olduğunun altını çizen Duru sözlerine şöyle devam etti: “AVON’un yaptığı araştırma ve değerli hocamızın ifadesinden de anlıyoruz ki, kadınlar arasında en yaygın hastalıklardan biri meme kanseri. Ve yine anlıyoruz ki; erken teşhis olanaklarına erişmemiz durumunda bu hastalıktan kurtulmak zor değil. Ben yıllardır meme kanserinden korkmuyorum. Çünkü her yıl düzenli olarak kontrollerimi yaptırmayı da ihmal etmiyorum. Meme kanseri ile mücadele yollarını topluma ne kadar iyi anlatabilirsek, o kadar çok kadınımız bu hastalıktan yara almadan kurtulabilecek ve yaşamlarına devam edecekler.”

“AVON’un kadın sağlığı için çabası beni yürekten etkiledi”

AVON’un meme kanseri ile mücadele alanında yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerini bir kadın olarak yakından takip ettiğini belirten Duru, “Kadınlar için çalışan bir marka olan AVON’un, kadınların sağlıklarını da düşünüyor olması ve bunun için çalışması beni yürekten etkiledi. Değerli AVON yetkililerinin bana yapmış olduğu bu teklife de bu sebeple hiç düşünmeden evet dedim. Bundan sonra gerek konserlerimle gerek yapılan etkinliklere vereceğim destekle bu projenin içerisinde aktif olarak yer alacak olmanın heyecanı içerisindeyim. Bugün burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum ve bu fırsatı bana verdiği için AVON’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

ARAŞTIRMA HAKKINDA KISA NOTLAR…

• Araştırma, Kasım- Aralık 2010’da 12 farklı ilden 18-65 yaş arası 1,300 kadınla telefon görüşmesi şeklinde gerçekleştirildi.

• Araştırmaya katılan her üç kadından biri “Meme kanseri olan ya da geçirmiş akrabanız var mı?’ sorusuna evet yanıtını verdi.

• Araştırma sonuçlarına göre meme kanseri konusunda hissedilen en baskın duygu korku ve endişe.

• Araştırmaya katılan kadınların yüzde 64’ü meme kanserine karşı herhangi bir önlem almıyor.

• Kadınların %85’i meme kanserinde erken teşhisin öneminin farkında ve erken teşhisle kurtulma oranının %68 olduğunu düşünüyorlar. Oysa bu oran yüzde 90.

• Meme kanserine karşı önlem alan kadınların yüzde 72’lik çoğunluğu kendi kendine muayene yöntemini tercih ediyor.

• Kadınların yüzde 60’ı düzenli doktor kontrolünü, meme kanserinden korunmak için alınması gereken ilk önlem olarak görüyor.

• Sosyoekonomik statü yükseldikçe, meme kanserine karşı doktora gitme oranı da artıyor.

• Araştırmaya katılanların sadece yüzde 27’si daha önce mamografi çektirdiğini beyan etti.

• 55 yaşın üstündeki kadınların yarısından fazlası bugüne kadar mamografi çektirdiklerini söylerken; bu grubun yüzde 40’ı her yıl mutlaka bir kez mamografi çektirdiklerini belirtiyor.

• Sosyoekonomik yükseldikçe mamografi çektirme oranları da artıyor.

• Kadınların %87’si meme kanserine karşı kontrole gitmek için doktor tavsiyesine önem veriyor.

• Dünyada her 8 kadından 1’i meme kanserine yakalanıyor.

• Meme kanseri ERKEN TEŞHİS edildiğinde %90 oranında tedavi ediliyor

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>