>

SAĞLIKLI YAŞAM

Doğru mu? Yanlış mı?

Tuz şişmanlatır mı? Çok su içmek zayıflatır mı? Hepimizin bunlar hakkında duyarak öğrendiği pek çok şey var. Peki ama bu bilgiler ne kadar doğru?
 
   
 
 
     
Diyet konusunda türlü bilgi var ağızdan ağıza dolaşan. Bunların bir kısmı doğru, bir kısmı da gerçekle ilgisi olmayan bilgiler. Bu nedenle, bu karmaşaya bir son verelim ve diyetle ilgili en sık sorulan sorulara söyle genel olarak bir bakalım dedik:

ŞEKER AÇLIK DUYGUSUNA YOL AÇAR MI?

Vücudumuza aldığımız şeker bize sadece kalori verir. Bunun dışında vücut için hiçbir faydası yoktur. Şeker yenildiği zaman insülin salgılanımı uyrılacağı için açlık hissi uyandırır. Diyet yapan insanlar kan şekerlerinin düştüğünü bahane ederek şeker alımına ihtiyaçları olduğunu düşünürler. Oysa vücuda alınan tüm besinler ve şekerler glikoza dönüşmektedir. Bu yüzden kişi, hiç şeker yemese de diyete bağlı olarak kan şekeri düşmez. Şeker haricinde kullanılan tatlandırıcılar da insan vücudunda ciddi sağlık sorunlarının nedenleri arasında yer alabiliyor. Uzun süre ve çok yüksek düzeyde alınan tatlandırıcıların kanser yapıcı etkisi olduğu görülmüştür. Bu ürünlerin insülin salınımı üzerinde şeker kadar etkileri yoktur, bu yüzden normal şekerden daha iyi oldukları düşünülebilir. Rafine beyaz şeker yerine, daha az kalori içeren ve mineral tuzlarla vitaminler açsından da daha zengin olan balı tercih etmek organizma açısından çok daha yararlıdır.

ZAYIFLAMA REJİMLERİNDE ÖNEMLİ OLAN GÜNDE NE KADAR KALORİ ALINDIĞI MIDIR?

Kalori hesabı yapmak zayıflamak isteyen bir kişi için şarttır ama kalorinin nasıl alındığı önemlidir. Vücuda alınan kalorinin yüzde 12-15'i proteinlerden, yüzde 25-30'u yağlardan ve yüzde 50-60'ı karbonhidratlardan gelmelidir. 1 gram yağ 9 kalori, 1 gram protein ve karbonhidrat 4'er kalori vermektedir. Vücuda alınan karbonhidratların ve proteinlerin fazlası da yağ olarak depo edilmektedir. Bütün kalorilerin vücutta yaptığı etki ve kiloya dönüşme özelliği aynı değildir. Örneğin aldığımız karbonhidrat, protein ve yağların kalori olarak harcanabilmesi için, önce glikoza dönüşmeleri gerekmektedir. İlk önce glikoza dönüşen grup karbonhidratlardır. Daha sonra yağlar ve proteinler glikoza dönüşür. Alınan kalori, harcanan kaloriden daha az ise, harcanamayan glikozlar yağa dönüşerek, vücudun değişik yerlerinde depo edilir. Kadınlarda daha çok kalçada depolanırken, erkeklerde göbekte depo edilir.

ATIŞTIRMAK FORMU BOZAR MI?

Gün içinde yemek zamanları dışında bir şeyler yiyor ve normalde 3 öğünden aldığınız kaloriyi 4,5 hatta 6 küçük öğünde alıyorsanız bu atıştırmalar bir sorun yaratmaz. Çünkü bu şekildeki bir beslenme düzeni, aşırı kalori almamanızı ve vücudunuzun her öğünde sindirim olayı için daha çok kalori harcamasını sağlar. Fakat siz, her öğünde yemeniz gerektiği kadarını yedikten sonra, abur cubur atıştırıyorsanız, bu elbette kilo almanıza neden olacaktır.

TUZ ŞİŞMANLATIR MI?

Tuz, vücudun su tutmasına yol açar, ancak vücuttaki yağ oranlarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Buna karşılık aşırı tuz kullanımı suyla beraber kişide şişkinlik hissine yol açabilir. Bu yüzden özellikle adet dönemi öncesinde tuz kullanımında aşırıya kaçılmaması tavsiye edilir. Öte yandan tuzun iştah açıcı etkisi göz önünde tutulduğunda özellikle rejim yaparken neden tuzdan kaçınılması gerektiği de ortaya çıkar. Dolayısıyla tuzun kilo alımı üzerinde doğrudan değil, dolaylı bir etkisi vardır.

SIK YAPILAN AĞIR REJİMLER METABOLİZMAYI BOZAR MI?

Ağır rejimler sadece metabolizmayı değil sindirim sisteminizi de bozar. Önce aşırı bir kısıtlama, dolayısıyla ani kilo verme, ardından da aşırı yasaklar yüzünden kontrolün kaybedilmesi ve ani kilo alımı gibi bir kısır döngüye girildiğinde metabolizma sarsılır. Bunun sonucunda da doğal olarak aşırı kilo riski artar. Buna bağlı olarak kişide yeme ihtiyacının tamamen ön plana çıktığı, pek çok patolojik sorun ortaya çıkabilir. Bu durumda yapılması gereken; yavaş kilo verdiren, kişiyi korkunç yasaklar içinde boğmayan ve hem yemek hem de rejim olayını yaşamın tek unsuru haline getirmeyen rejimlere yönelmektir.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>