Biber gazına maruz kalınmasının dokuları tahrip ettiğini söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak “Gaz, kansere neden olabilir” diye konuştu
TAKSİM Gezi Parkı ile başlayan ve ülkenin birçok şehrinde ge-lişen eylemler sırasında kullanılan biber gazı yeniden tartışma konusu oldu. SÖZCÜ’ye konuşan Alerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, biber gazının maruz kalınma ve yoğunluğuna göre, canlılarda geçici veya kalıcı körlüğe neden olduğunu be-lirtti.
ASTIMLILAR İÇİN TEHLİKE
Capsaicin adlı maddenin ‘yangısal’ bir etki oluşturarak bronş-ları güçsüzleştirmesi sonucu öksürük, hırıltı, nefes darlığı du-rumlarının ortaya çıkacağını ifade eden Prof. Dr. Yonca Tabak, bunun yol açabileceği sonuçları sorduğumuzda ise şöyle cevap verdi: “Biber gazının ani etkisi 30-45 dakika sürer, ancak ga-zın etkisinin azalarak tamamen geçmesi saatler alır. Geçmişte bu durumun ölümle sonuçlandığı vakalar var.”
BÜYÜK RİSK TAŞIYOR
Prof. Dr. Yonca Tabak, biber gazının uzun vadeli etkilerini sor-duğumuzda ise, “Yapılan bilimsel araştırmalar, biber gazına sık ve yoğun şekilde maruz kalan kişilerde kanser belirtilerinin ortaya çıkabileceğini ve kansere yol açabileceğini gösteriyor” cevabını verdi. Biber gazına maruz kalınması durumunda neler yapılması gerektiğini sorduğumuz Prof. Dr. Yonca Tabak, şun-ları önerdi:
1- Biber gazı suda erimez. Bu nedenle su ile yıkamak işe yara-maz.
2- Süte batırılmış bir havlu veya kumaş ile cilde ovalamadan tampon yapılması veya sütün yüze sprey halinde uygulanması batma hissini azaltır.
3- Temas sonrası mümkün olduğunca cilt alanının ellenmeme-si, ovuşturulmaması gerekir.
4- Biber gazı yağlı bir madde olduğundan hafif bir deterjan ya da bebek şampuanı kullanılarak soğuk su ile yıkamak ciltteki etkisini hafifletebilir. Sıcak su kesinlikle kullanılmamalıdır.
5- Temas sonrası sık sık gözkapakları kırpılarak gözyaşı ile maddenin uzaklaştırılmaya çalışılması gerekir. Saf gözyaşı damlası uygulanması da etkiyi hafifletecektir.
6- Astım teşhisi olan hastanın nefes açıcılarla ilk müdahale sonrası hızla gözlem altında tutulmak üzere hastaneye sevki uygun olur.
7- Biber gazına maruz kalma olasılığı olan bir alana zorunlu seyahat söz konusu ise astım hastalarının önceden koruyucu sprey ilaç kullanması tepkiyi hafifletecektir.
Kaynak: Sözcü
“Yeni Chuck Taylor All Star Cruise”
“Sırtüstü Yatmak Bel Ağrısı Sebebi Mi?”
“22.Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Adayları Açıklandı”
“Ayşegül Aldinç ‘Kıvanç Tatlıtuğ’a’ Bayılıyorum!”
“Ceza 7 Haziran’da 100%Fest Sahnesinde”
““Cebimdeki Yabancı” Filminden Eğlenceli Klip”
“Bu Hafta Vizyona Girecek Filmler”
“Antreniz İçin Pratik Çözümler”
“Kadınların Hikayeleri ve Çehov`un Dünyası Tiyatro Sahnesinde”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32