>

SAĞLIKLI YAŞAM

Mevsim değişikliklerine dikkat

Uzmanlar, mevsim değişikliklerinde birçok yenilikler yapmamız gerektiğini belirtiyor. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte uzmanlar özellikle beslenme konusunda dikkatli olunmasını istiyor.
 
   
 
 
     
Mevsim dönüşlerinde ağır çalışmaların yavaşlatılması veya günün en serin zamanında yapılması öneriliyor. Hafif, açık renkli kıyafetlerin ısıyı ve güneş ışınlarını yansıttığını ve vücut ısısını korumasına yardımcı olduğunu belirten uzmanlar, "Sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Protein gibi metabolik ısı üretimini ve aynı zamanda su kaybını artıran yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Vücudumuz serin kalmak için suya ihtiyaç duyar. Kendinizi susamış hissetmiyor olsanız dahi bol bol su tüketin. Alkollü içecekleri içmeyiniz. Doktor tarafından önerilmemişse tuz tabletlerini almayın. Güneş altında fazla kalmayın" tavsiyelerinde bulunuyor. Özellikle hava ısısının yüksek olduğu dönemlerde bol bol sıvı alınması gerekiyor. Sıvıdan kasıt öncelikle su, taze meyve suları, soda, bitki çayları gibi sıvılar olabilir. Toplam miktar ise 2 litrenin altında olmamalı.
AĞIR ET YEMEKLERİ VE YAĞLI YİYECEKLER

Beslenmede ise bazı düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Ağır et yemekleri ve yağlı hamur işlerinin hem günlük tempoyu yavaşlattığını hem de tansiyon ve kalp hastalıkları riskini artırdığını ifade eden uzmanlar şu önerilerde bulunuyor:
"Yemek seçerken çok dikkatli olunmalı. Öncelikle ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketmeliyiz. Hem bol sıvı içerirler, hem de bolca vitamin ve mineralleri vardır. Bunların her öğünümüzde mutlaka olması gerekiyor. Yine soframızdan hiç eksik olmayacak yoğurt ve ayran gibi süt ve türevleri olmalıdır. Tansiyonu sıcaktan düşenler tuzlu ayran içmeli. Enerjiyi tamamlamak açısından karbonhidrat yeteri kadar alınmalıdır. Çünkü fazlası sıcakla birlikte uyku yapabilir. Et ve türevlerinin sebzenin içinde olmasını tercih edin. Fazla yağlı etler ve fazla et, kalp krizi riskini artırabilir. Ter bezlerimizin daha fazla çalıştığı şu dönemlerde daha az baharatlı yemekleri tercih edin. Böylece kendimizde ağır kokuların oluşmasını da engellemiş oluruz. Bu hem başkalarına hem de kendimize olan saygımız bakımından önemlidir. Yumurta gibi alerji yapan yiyecekleri çocuklara yaz döneminde gün aşırı veya iki günde bir vermek gerekir. Çocuklarda yaz dönemine bağlı olarak iştahsızlık oluşabilir. Çocukları yemek konusunda zorlamak yemek fikrinden tamamen uzaklaşmalarına neden olabilir. Çok zorlamadan az ve sık beslenmelerini sağlamak gerekir."

KLİMALAR DOĞRU KULLANILMALI

Ev ve işyerlerindeki klimaların yanlış kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini de belirten uzmanlar, "Klimalar alerjik zatüreye ve Legionella pnömonisi dediğimiz zatüre tipine neden olabilirler. Alerjik zatüreye, klima sistemlerinin nemlendirme bölümlerinde üreyen küf mantarları yol açar. Akut alerjik zatüre küf mantarları bulunan havanın solunmasından 4-6 saat sonra ateş, baş ve kas ağrıları, halsizlikle gribal enfeksiyon gibi başlar, daha sonra da öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi gibi akciğerlerde belirtiler ortaya çıkar. Kronik alerjik zatüre ise sinsi olarak yavaş yavaş gelişir, tipik belirtisi de nefes darlığı, yorgunluk ve kilo kaybıdır. Bu hastalıkların tedavisi için hastanın alerjenle temasının kesilmesi gerekmektedir. Klimalar yüz felci, burun kanaması ve üst solunum yolu hastalıkları da yapabilirler. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş kişiler ile çocuk ve yaşlılar klima kullanımına çok dikkat etmelidir. Yanlış kullanım sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde göz dibi iltihabı, beyin iltihabı ve akciğer problemlerine yol açar. Orta kulak rahatsızlığı geçirmiş kişilerde yüz felci, işitme sorunları gelişir" açıklamasını yaptılar.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>