>

SAĞLIKLI YAŞAM

Piknik Keyfi Sağlığınızı Bozmasın!

Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini yeşil alanlara atıyor.
 
   
 
 
     

Ancak alerji ve astım hastaları için piknik alanları birçok gizli tehlikenin oluşturduğu rahatsızlıklara da neden olabiliyor. Alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, ağaçların, çayır çimenin ve yabani otların en çok alerji yapan bitkiler olduğunu belirterek bu konuda hassasiyeti olan kişilerin önlem almasını ve piknik alanı seçimine dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek önemli açıklamalarda bulunuyor.

Genellikle bahar ve yaz aylarında insanlar kış mevsiminde özlemini çektikleri güneşten ve temiz havadan doyasıya yararlanmak için kendilerini park ve bahçelere, piknik alanlarına atarlar. Ancak böyle ortamlar astım ve alerji hastaları için kimi kez büyük tehlike oluşturmaktadır. Saman nezlesi diye adlandırılan alerjik rinit (nezle) hastalığında alerji yapan bitkilerin sanıldığı gibi parlak, renkli çiçekler değil, yeşil yapraklı gösterişsiz bitkiler olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yonca Tabak, ağaçların, çayır çimeni ve yabani otların bu anlamda en çok alerji yapan bitkiler olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yonca Tabak, polen alerjisinin alerjik nezleye neden olduğu gibi aynı şekilde akciğerleri de etkileyerek alerjik bronşit ve astıma yol açtığını belirtti. Prof. Dr. Yonca Tabak, bu maddelere bir şekilde alerji geliştirmiş kişilerin Mart ayı ortasından Haziran ayı sonuna kadar devam edebilen bir süreçte polenlerden etkilendiğinde hastalık alevlenmesi yaşayabileceğine dikkat çekti. Bu etkilenmenin yeşillik ve ormanlık alanlarda daha fazla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yonca Tabak, polen alerjilerinin genellikle ergenlik çağında ortaya çıktığını belirtti. Prof. Dr. Yonca Tabak, etkilenmeden en geç bir saat sonra hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun ve göz akıntısı gibi alerjik nezle yakınmaları veya öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum belirtilerinin ortaya çıktığını söyledi.

Bu tür yakınmaların, hastaların yeşillik veya ormanlık alandan ayrılması için bir işaret olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “Eğer tanılandırılmamış bir yakınma söz konusu ise bu hastaların en yakın zamanda alerjinin neye karşı olduğu konusunda teste tabi tutulmaları gerekmektedir” dedi.

Piknik alanlarındaki mangal dumanına da dikkat çeken Prof. Dr. Tabak, herhangi bir şeye alerjisi olan astım ve alerjik nezle tedavisi altında olan kişilerin ilaç tedavileri sürse bile mangal dumanından etkilendiklerini söyledi. Bu konuda özellikle alerjiye bağlı olarak gelişmiş hassas bir havayolu sorunu olan çocukların açık havada bile olsa içilen bir sigaradan etkilenebileceğini anlatan Prof. Dr. Yonca Tabak, “Sigara dumanı beklenmedik bir astım atağı ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle dumandan uzak durulması gerekmektedir” diye konuştu.
 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>