Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, geç saatlerde yenen yemekler kilo yapar mı, fizyolojik olarak ne gibi zararlar veriyor, özellikle tatlı bir şeyler yeme isteği tuzluya göre daha mı fazla, bazen acıkmadan da bir şeyler yeme isteği uyanabiliyor bunun açıklaması nedir, kendimizi gece buzdolabının önünde bulmamak için gün içinde beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz, illa ki bir şeyler atıştırılacaksa tercihimizi nelerden yana kullanmalıyız, gibi soruların yanıtlarını veriyor. Ayrıca gece yemeye hayır diyemeyenler için de dört masum tarifi de sizlerle paylaşıyor.
Gece saatlerinde acıkmanın en temel nedenlerinden biri gündüz saatlerinde düzenli beslenmemektir, diyor Diyetisyen Gizem Şeber. Gün içerisinde kan şekerinde oluşan dengesizlikler geceleri de etkiler ve gündüz 4 saatten uzun aç kalmış kişiler ve/veya öğün atlamış kişiler gece atıştırmalarına daha fazla ihtiyaç duyarlar. Gece saatlerinde acıkmanın bir diğer sebebi de uyku düzeninde yaşanan bozukluktur. Çok geç yatan ve uyku düzensizliği olan kişilerin, düzenli uyuyan kişilere göre günde ortalama 300 kalori fazla almaya eğilimli oldukları bilimsel çalışmalarca saptanmış bir gerçektir.
Bahsettiklerimiz gece acıkmaya neden olsa da, gece acıkmalarının ve atıştırmalarının en sık görülen sebepleri psikolojiktir. Gece yeme sendromu; en basit şekli ile kişinin gece uykusundan uyanıp veya uyurgezer halde aşırı miktarda besin tüketmesi olarak tanımlanabilir. Hipoglisemi yatkınlığı olanlarda da gözlenebilecek durum olmakla birlikte kökeninde psikolojik durumun ve sorunların yattığı bilinmektedir.
Yapılan bilimsel çalışmalar; üzüntü ve kızgınlığın gece atıştırmalarına en çok yol açan iki durum olduğunu gösteriyor. Yine yalnız olmak ve can sıkıntısı gece atıştırmalarının diğer iki önemli sebebidir.
Kendini sabote etme durumu gece atıştırmalarının en sık gözden kaçırılan psikolojik sebebidir. Kişi sağlıklı olmak, sağlıklı beslenmek ve/veya zayıflamak istiyor gibi gözükse de içten sebeplerle bu durumu reddediyor ve zıddı şeklinde hareket ediyor olabilir. Kişinin tek başına bunu fark etmesi genellikle çok zordur ve kişi gösterdiği direnci kabul etmek istemez. Farkındalık egzersizleri ve psikoterapi böyle bir durumun üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır.
“Sevginiz ve Sevdiğiniz Göze Gelmesin”
“Kurban Bayramı’nın Tadını Türkiye’nin En Temiz Koylarında Çıkarın”
“Karaoğlan Filmi 11 Ocak’ta Vizyona Girecek”
“Dizilerin Gündeminin Değişmesi O Sorunun Giderilmesi için Önemli Bir Adım”
“Herry ile Romantik Elbiseler Konforlu Pantolonlar”
“Murat Atabarut’tan Masal Tadında Bir Roman”
“Kurban Bayramı Tatilini Erken Planlayan Ucuza Uçacak”
“Baş Döndüren Diyet Reçetelerine Ve Yorucu Egzersizlere Son…”
DİĞER ADRESLER
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32




