>

ANNE - ÇOCUK

Lohusalıkta Cilt Bakımı

Lohusalık döneminde sakın kendinizi ihmal edip, çatlak, akne, meme ucu zedelenmeleri gibi cilt sorunları ile mücadele etmekte gecikmeyin.
 
   
 
 
     

Doğum sonrası 40 günlük lohusalık döneminde sakın kendinizi ihmal edip, çatlak, akne, meme ucu zedelenmeleri gibi cilt sorunları ile mücadele etmekte gecikmeyin.

• Yüzde bulunan yağ salgısı,
hamilelik süresince artar. Bu da hamilelikte sivilcelerin çoğalmasına neden olur. Anne adayları; dıştan kullanılacak ürün bile olsa, bunun emilip kana geçme ihtimali bulunduğunu unutmamalı. Özellikle hamilelik süresince vitamin A ve yüksek dozda salisilik asit içeren ürün kullanımı önerilmez. Kullanılacak kozmetik ürünler geniş yüzeye uygulanacaksa kullanmadan önce cilt uzmanlarına danışılmalıdır. İltihaplı akneler mevcutsa, kullanılacak antibiyotiklerin lohusa anneler açısından risk taşımadığından emin olunması gerekir.

• Peeling,
ciltteki ölü derileri temizleyerek cildi rahatlatır, özellikle vücut peelingi amacıyla kullanılacak ürünlerin geniş yüzeyle temas edip kana geçme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Hamilelik ve emzirme dönemini de içeren lohusalıkta, bu yüzden geniş yüzeylerde kullanılacak peeling ürünleri seçiminde dikkatli olunmalıdr. Yağlı ciltler için uygun olan temizleyici ve toniklerle yağlanma baskı altına alınır. Cilt doktorlarının önerdiği güvenilir olan sivilce ilaçlarıyla sivilceler tedavi edilir.

• Meme uçları, cilt çatlaklarının görüldüğü diğer bir bölgedir. Bebeğin meme emmesiyle meme uçlarında çatlaklar ve yarıklar oluşabilir. Bazı durumlarda çatlak olan bölgelerden enfeksiyon gelişebilir. Çatlaklardan korunmak amacıyla meme uçlarının ılık sularla temizlenmesine özen gösterilmeli, bitkisel içerikli ve lanolin içeren kremlerle emzirmeyi takiben memeler nemlendirilmelidir.

• Tırnaklar bu sürede daha kırılgan, daha yumuşak olur. Emzirme döneminde kimyasal maddelerle temasın artması, tırnak sorunlarının bu dönemde devam etmesine neden olur. Tırnaklar nemlendirilmelidir ve el bakımına dikkat edilmelidir.

• Değişen hormonlar saçları da farklı şekilde etkiler. Hamilelik süresince saçlarda gürleşme, sertleşme görülür. Doğum sonrası ilk 6 ay saç dökülmesi görülür. Bu dökülme geçicidir. En geç bir yıl içinde dökülen saçlar tekrar çıkar. Hastalar dökülme süresince saç kozmetiklerinden uzak durmalı, saçlarını mümkün olduğu kadar az boyatmalı, kullanılacak boyaların da bitkisel olmasına dikkat etmelidirler. Emzirme süresince annede gelişebilecek vitamin ve mineral eksikliklerinin de dökülmeyi arttıracağı unutulmamalıdır. Cilt doktorlarının önerisi doğrultusunda, saç dökülmesine uygun tedaviye başlanması gerekebilir.

• Cilt lekeleri çoğu kadının bu sürede yaşadığı bir sorundur. Lekeler, esmerlerde daha belirgindir. Hamileliğin erken dönemlerinde başlar ve lohusalık döneminde de şiddeti hafifler. Hormonal değişim ve genetik faktörler lekelere zemin hazırlar. Lekeler hamilelik ve lohusalık döneminde C vitamini ve fitik asit gibi bitkisel içerikli doğal ürünlerle tedavi edilir. Güneş koruyucular tedavinin en önemli parçasıdır. Lohusalık bitiminde ise kimyasal içerikli renk açıcılar ve peeling ile lekelerde belirgin derecede azalma sağlanır. Peeling işlemiyle lekeli bölgelerde açılma sağlanırken, aynı zamanda ciltte parlaklık, sağlıklı bir görünüm de kazanılır.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>