DigiDetoks Sosyal Girişimi Kurucusu Tuğba Şengül, yaz dönemi boyunca dijital dünya ile daha fazla etkileşim kuran çocuklar için ebeveynlere tavsiyelerde bulunarak, okul döneminde aşırı ve denetimsiz kullanım konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Teknoloji doğru kullanıldığında çocukların gelişimine katkı sağlayacağı gibi aşırı kullanımı da birçok fizyolojik ve psikolojik hastalığı beraberinde getiriyor. Eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte teknoloji kullanımı konusunda denge kurmak isteyen ebeveynler için DigiDetoks Sosyal Girişimi Kurucusu Tuğba Şengül’den tavsiyeler...
“Eğitici oyunlar oynaması için teşvik edin”
Tablet ve mobil cihazlarda eğitsel uygulamalardan faydalanmanın öğrenme sürecinde önemli bir unsur olduğunu belirten DigiDetoks Sosyal Girişimi Kurucusu Tuğba Şengül; “Öğrenciler bu oyunlar sayesinde kendi gelişimlerini daha rahat takip edebiliyorlar. Eğitici oyunlar öğrenciler arasında bir rekabet yaratırken, problem çözme becerilerini de geliştiriyor. Bu noktada ebeveynler hakimiyet kurmalı. Hakimiyet kurulduğunda çocukların kullandıkları programlar ve oyunların içeriklerini denetlemek ve onları yönlendirmek kolaylaşacaktır” dedi.
“Yasak koymayın”
Ebeveynlerin teknoloji kullanımına dair uygulayamayacakları yasaklar koymaması gerektiğini aktaran Tuğba Şengül; “Ebeveynler, yasak koymak yerine doğru yönlendirmeler yapmalı ve rol model olmalı. Çünkü ebeveynler ne yaparsa çocukları da aynısını yapmakta sakınca görmüyor. Yani ebeveynler çocuklarının yanında sürekli telefon ya da tablet ile ilgilenirse, çocuklar da bunu doğru kabul edip aynı şekilde davranmak istiyor” dedi.
Aşırı kullanıma dikkat!
Aşırı kullanımı en kolay engellemenin yollarından birisinin bilgisayarın ebeveynler tarafından da kullanılabilir olması olduğunu belirten Tuğba Şengül; “Ebeveynler, çocuklarıyla birlikte aynı bilgisayarı kullandığı taktirde çocukların sorumluluk bilinci artıyor. Anne ya da babası bilgisayarı kullanırken sırasını beklediği için ayrıca sosyal becerileri de gelişiyor. Anne ve babaların yasak koymak yerine çocuklarını doğru yönlendirmesi bu noktada önem taşıyor” dedi.
“Abartılı kurallar birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor”
Okul çocuklarına günde en fazla 90 dakika teknoloji kullanımına izin verilmesi gerektiğinin altını çizen Şengül sözlerine şu şekilde devam etti; “Uyku saatinden en az 1 saat önce çocukların teknoloji kullanımını bırakmasını sağlamak gerekiyor. Günlük saat sınırlaması dışında çocukların oynadığı oyunları, izlediği filmleri ve girdikleri siteleri de ailelerin özenle kontrol etmesi gerekiyor. Abartılı kurallar ile doğru olanı çocuklara anlatmak birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Destekleyici bir yaklaşım benimsemek ve hissettiklerinizi çocuklarınız ile paylaşmak onların temel güven duygusuyla büyümesine yardımcı oluyor.”
Ebeveynlerin çocukları ile kaliteli zaman geçirmesinin çocuk gelişiminde en önemli etken olduğunu vurgulayan Şengül; “Çocuklar ebeveynleri ile kaliteli zaman geçiremediklerinde alternatif olarak tablete, bilgisayara ya da televizyona yöneliyor. Özellikle okulda gün içerisinde sıkılan çocuklar eve gelir gelmez direkt oyun oynamak ya da televizyon izlemek istiyor. Bu noktada ebeveynler çocuklarının ilgi alanlarını tespit ederek onlarla beraber hem eğlenceli hem de öğretici aktiviteler yapmalı. Ebeveynlerin çocukları ile yarattığı ortak zaman dilimleri, hem fiziksel hem de sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor” dedi.
Okula Dönüş ile Çocuklarda Dijital Detoks Zamanı
Okulların açılmasına az bir zaman kala çocukların teknoloji kullanımı ebeveynler için en önemli konuların başında geliyor.
DİĞER HABERLER
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
Lavanta Yağıyla Bebeğinizi Sinek Isırıklarından Koruyun
Arı, kene, böcek, sivrisinek sokmalarına karşı hazırlıklı olmanın ve önlem almanın tam zamanı…
“Ege’den Emirgan’a ZEYTA Semte Yeni Bir Soluk Getirdi”
“Sevgili okuycular….Merhabalar hepinize”
“Ramazanda Sağlık İçin Şerbet İçin”
“Lacoste’un İkon Haline Gelen Tişörtü L.12.12 Polo”
“Çikolata Ye Stresten Kurtul!”
“Vicdan”
“Assortie koleksiyonları yaza hazır”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32