Polikistikover nedir?
"Dünyanın her tarafında milyonlarca kadın polikistik over (yumurtalık) sendromu ile mücadele etmektedir." Jin. Opt. Dr. BURAK HACIHANEFİOĞLU köşe yazılarıyla, Cosmoturk.com ailesinde..
Dünyanın her tarafında milyonlarca kadın polikistik over (yumurtalık) sendromu ile mücadele etmektedir. Menopoz öncesi dönemde (15-45 yaş arası) kadınların yaklaşık % 10 unda polikistik over sendromu görülmektedir. Bu kadar sık karsılaşılan bir durum olmasına rağmen henüz bilimsel olarak polikistik over sendromunun isimlendirilmesinde, tanımlanmasında, teşhisinde ve tedavisinde bir çok bilinmeyen bulunmaktadır.
Kronik yumurtlamama (kronik anovulasyon) ve bunun sonucunda görülen adet düzensizliği ile birlikte erkeklik hormonlarının yüksekliği (hiperandrogenism) ve bunun sonucunda görülen tüylenme artişı, sivilce, saç dökülmesi bozukluğun temel özellikleridir. Bu temel özellikler olmadan da polikistik over sendromu görülebilmektedir.
Çünkü kadınların küçük bir oranında düzenli adet görülmesine karşın yumurta gelişimi ve yumurtlama olmayabilmektedir. Buna ek olarak erkeklik hormonlarının (androjen) yüksek olmasına rağmen tüylenme artışı, sivilce ve saç dökülmesi görülmeyebilmektedir. Son yıllarda polikistik over sendromunda insülin (vücutta şekerin kullanılmasını sağlayan hormon) etkinliğinde azalma ve bunun sonucunda glukozun (seker) vücutta kullanılmasında yetersizlik olduğu anlaşılmıştır.
Tüm bu belirti ve şikayetler kişiden, kişiye göre değişmektedir. Bazı belirti ve bulgular bir kişide görülürken, diğer belirti ve bulgular başka bir kişide görülebilmektedir. Bu durum hastalığın gözden kaçmasına, atlanmasına neden olabilmektedir. Belirti ve şikayetlerin çok çesitli olması bu kişilerin cilt problemleri (tüylenme artışı, sivilce, saç dökülmesi) yüzünden dermatoloji (cildiye), adet düzensizliği ve çocuk sahibi olmak için kadın hastalıkları ve doğum, insülin ve şeker problemleri yüzünden endokrinoloji (diyabet) bölümlerine başvurmasına neden olmaktadır. Halbuki, bu şikayetlerin bütün olarak bir polikistik over merkezinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Fertil Steril. 2000 Jun;73(6):1261-2.
Polycystic ovary syndrome nomenclature: chaos?
Hacihanefioglu B. Department of Obstetrics and Gynecology, Cerrahpasa Medical School, Istanbul University, Istanbul, Turkey.
Jin. Opt. Dr. BURAK HACIHANEFİOĞLU
KADIN SAĞLIĞI ARAŞTIRMA
TEDAVİ & POLİKİSTİK OVER MERKEZİ
www.polikistikover.net
bhkadinsagligi@gmail.com
DİĞER HABERLER
Annelerini Dinleyen Genç Kadınlar Riskten Kaçıp Nakite Sarılıyor Yatırım Yapmıyor
Genç girişimci kadınları riskten kaçmadan yatırım yapmaya davet etti...
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na Son 30 Gün
Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatlar için geri sayım sürüyor.
“Malatya’da Sinema Mevsimi Başladı!”
“Yves Saint Laurent, tarihe karıştı”
“Mevsimsel değişiklikler vücudu nasıl etkiliyor”
“Çocuğunuzun Konuşmasındaki Bozuklukları Hafife Almayın!”
“İstanbul Festivali 21 Temmuz - 6 Ağustos Tarihleri Arasında Festival Park Yenikapı’da!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32