>

DİĞER HABERLER

Tüp bebek tedavisi ve polikistik over sendromu

"Doğumda mevcut olan 2 milyon yumurtanın %99,9 ‘ u nereye gitmektedir???" Jin. Opt. Dr. Burak Hacıhanefioğlu'nun yeni yazısı...
 
   
 
 
     
Tüp bebek tedavisi (IVF);

Erkek faktörü; (sperm sayısının azlığı ve/veya kalitesinin düşük olması)

ve / veya

Tubal faktör; sperm ile yumurtanın karşılaştığı yer olan tüplerin (fallop tüpleri) yapısının ve geçirgenliğinin bozulduğu durumlarda uygulanır.

Polikistik over sendromu yumurtanın büyümemesi ve bunun sonucunda yumurtlama olmaması (anovulasyon) nedeniyle kısırlığa neden olur. Bu nedenle polikistik over sendromunda tüp bebek tedavisi öncelikli bir tedavi yöntemi değildir.

Polikistik over sendromu olan kadınların bir kısmı her ay düzenli adet olmasına rağmen yumurta büyümesi ve bunun sonucunda yumurtlama olmamaktadır. Eger her ay düzenli adet kanamasının olmasına rağmen, polikistik over sendromunun diger belirtileri varsa yumurtlamanın olup olmadığının incelenmesi gerekir.

Bir kız çocuğu doğduğunda yumurtalıklarında 2 milyon yumurta (oosit) vardır. Ergenlik (puberte) dönemininde ise 400 bin tane yumurta vardır. Her ay (adet döneminde) bir yumurta gelişip, yumurtlama (ovulasyon) olduğunu ve bunun sonucunda adet görüldüğünü düşünürsek bir kadın üreme çağı süresinde 400 defa yumurtlamaktadır. Fakat, Menopoz da yumurtalıklarda yumurta sayısı 0 (sıfır) dır. Bu nedenle menopoz sonrasında adet görülmez.

Doğumda mevcut olan 2 milyon yumurtanın %99,9 ‘ u nereye gitmektedir???

Polikistik over sendromunda yumurta sayısı normal kişilerden farklı değildir. Onlarda da doğduklarında yumurtalıklarında 2 milyon yumurta bulunmaktadır. Fakat, bu kadınlar her ay yumurtlamadıkları ve bunun sonucunda adet görmedikleri için üreme çağı süresinde 400 den daha az yumurta harcanmaktadır. Buda toplam içinde çok az bir oranı ifade ettiği için diğer kadınlarla aynı zamanda menopoza girmektedirler.

Polikistik overde görülen siyah renkli, yuvarlak kesecikler küçük yumurtalardır. Normal kadınlarda bu görünüm yoktur.

Polikistik overde yumurtalıklar niye böyle görünmektedir???

Bu kadınlarda yumurtaları öldüren faktörler daha az etkili olmakta ve yumurtalar ultrasonda görülebilecek büyüklüğe kadar büyümektedir. Ama, görülebilecek kadar büyümelerine rağmen yumurtlama aşamasına ulaşamazlar. Böyle cüce sağlıklı (canlı) yumurtalar olarak kalırlar.

Polikistik over sendromunda kısırlık tedavisinde amacımız bu sağlıklı (canlı) küçük yumurtaları yumurtlama (ovulasyon) aşamasına kadar büyütmek ve yumurtlamayı sağlamaktır.

(J Clin Endocrinol Metab. 2008 Mar;93(3):881-7.Granulosa cell survival and proliferation are altered in polycystic ovary syndrome. Hacihanefioglu B, Das M, Djahanbakhch O, Saridogan E, Ikram M, Ghali L, Raveendran M, Storey A.

Academic Department of Women's Health, Barts and The London, Queen Mary's School of Medicine, University of London, and Newham University Hospital National Health Service Trust, London, UK)

Jin. Opt. Dr. BURAK HACIHANEFİOĞLU
KADIN SAĞLIĞI ARAŞTIRMA
TEDAVİ & POLİKİSTİK OVER MERKEZİ
www.polikistikover.net
bhkadinsagligi@gmail.com
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>