>

DİĞER HABERLER

Türkiye’de Çalışma Saatleri Esniyor!

Büyük şehirlerde değişen yaşam koşulları, trafik ve her ikisi de çalışan ebeveynler gibi faktörleri göz önüne alan şirketler, çalışanlarına Esnek Çalışma Saatleri sunmaya başladı.
 
   
 
 
     

Türkiye’de çalışanların kendi yan haklarını seçmelerine fırsat tanıyan “Esnek Yan Haklar Programı” uygulayan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu programları belli bir süredir uygulayan şirketler, değişen ihtiyaçlara ve çalışanların beklentilerine göre, bu hakları yeniden yapılandırıyor. Örnekleri henüz ülkemizde az olmakla beraber, bazı şirketler çalışanlarına bir de çalışma saatlerini kendilerinin belirleyebilecekleri Esnek Çalışma Saatleri uygulaması sunuyor. Türkiye’de Esnek Yan Haklar Programını ilk uygulayan ilaç şirketi olan AstraZeneca Türkiye, şimdi de merkez ofisi çalışanlarına Esnek Çalışma Saatleri sunuyor.

Şirketler için insan kaynakları yönetiminde stratejik önemi giderek artan Esnek Yan Haklar programlarını çalışanlarına sunan şirketlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu programları belli bir süredir uygulayan şirketler, değişen ihtiyaçlara ve çalışanlardan gelen taleplere göre bu hakları yeniden şekillendiriyor. Ancak, özellikle büyük şehirlerde değişen yaşam koşulları, trafik ve her ikisi de çalışan ebeveynler gibi faktörleri göz önüne alan şirketler, çalışanlarına Esnek Çalışma Saatleri sunmaya başladı. Türkiye’de henüz çok yeni olan bu uygulama ile AstraZeneca merkez ofisi çalışanları ayda kendi tercih edecekleri iki gün evden çalışabilecek ve haftada 40 saati doldurmak kaydıyla işe geliş-gidiş saatlerini kendileri ayarlayabilecek. Ayrıca yaz ayları boyunca tüm çalışanlar Cuma günleri saat 15:00’te paydos edebilecek.

Motivasyonu olumlu etkiliyor

Esnek Çalışma Saatleri uygulaması hakkında bilgi veren AstraZeneca Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Feyza Aysan, “AstraZeneca olarak Esnek Yan Haklar uygulamasını Türkiye’de başlatan lider ilaç şirketiyiz. Esnek Çalışma Saatleri ise 2011 yılında başlatılan yeni bir uygulamadır. Her iki uygulamanın da çalışanlar üzerinde motivasyon anlamında oldukça pozitif etkileri olduğunu gözlemliyoruz. Uygulama kapsamında AstraZeneca Türkiye merkez ofis çalışanları, 10:00 – 16:00 saatleri arasında ofiste olmak ve haftada toplam 40 saati doldurmak kaydıyla işe geliş gidiş saatlerini kendileri belirleyebilmektedir” dedi. Yaz mevsimi boyunca yine tüm çalışanlar cuma günleri saat 15:00’ten sonra hafta sonu tatiline başladıklarını da belirten Aysan “Esnek Çalışma Saatleri’nde bir başka uygulama ise ‘evden çalışma’. Bu uygulamaya göre AstraZeneca Türkiye merkez ofis çalışanları, ayda iki gün, iş yerine gelmeden evden çalışabiliyorlar” diye konuştu. Çalışanların taleplerine göre yeniden şekillenen Esnek Yan Haklar

Esnek Yan Haklar Programı’nın ikinci yılı hakkında da bilgi veren AstraZeneca Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Feyza Aysan, çalışanların en çok tercih ettiği esnek yan hakkın “bireysel emeklilik planı için ek şirket katkı payı” olduğunu söyledi. Esnek Yan Haklar Programı’nın, gerek şirket, gerekse çalışan açısından en ideali yakalamak üzerine kurulu olduğunu ifade eden Aysan, “Çalışanlardan oluşan bir komite kurduk. İlk yılın bilgilerini ve çalışanlardan gelen geri dönüşleri değerlendiren bu komitenin bize sunduğu rapora göre Esnek Yan Haklar Programı’nı yeniden şekillendirdik. Tatil çekleri, tatil yeri indirimleri ve yakıt yardımında akıllı anahtarlık opsiyonu gibi yeni tercih seçenekleri ekledik. ” dedi.

Çalışanlar en çok neyi tercih ediyor?

Esnek Yan Hakların ikinci yılında çalışanların programı kullanış biçimlerini rakamsal açıdan değerlendiren Aysan, “2011 yılında Esnek Yan Haklardan yararlanan çalışan sayısı, 2010 yılına oranla yaklaşık %10 oranında arttı. Esnek Yan Haklar kapsamında 2011 yılı listesinde AstraZeneca Türkiye çalışanların en çok tercihi; Yılbaşı Çeki, Giyim Yardımı ve Yemek Yardımı oldu. AstraZeneca Türkiye çalışanlarının Esnek Yan Haklar kapsamında satın alma listesinde ilk üç sırayı ise; Bireysel Emeklilik, Benzin Kartı ve Alışveriş Çekleri aldı” şeklinde konuştu.

Avrupa’da uzun yıllardır uygulanıyor

Esnek yan haklar ve esnek çalışma saatlerini uzun yıllardır uygulayan gelişmiş ülkelerde özel sektörün yaklaşık % 30’nun, kamu sektörünün ise yaklaşık % 50’nin bu yöntemi tercih ettiği biliniyor. Esnek çalışma saatleri modeli; çalışanın, çalışma zamanını ve süresini, işletme yönetiminin öngörüsü ile birlikte dilediği şekilde belirleme olanağını bulduğu bir çalışma düzenidir.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>