>

GÜNDEM

Yeni Yıla Başlamanın Püf Noktaları

Yeni yıl demek yeni başlangıçlar, yeni hedefler demek…
 
   
 
 
     

Bu nedenle de çoğu kişi tüm yıl yaşadıkları olumsuzlukları bir kenara bırakarak, yeni bir yıla yeni hayallerle ile başlarlar. Ancak Ocak ayı içerisine fazlası ile yüklenen hedefler, kimi zaman hayal kırıklığına da neden olabilir.

Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uzm. Dr. Esra Uğurlu Koçer; “Ocak ayı, genellikle değişim ayı oluyor. Sanki sihirli bir değnek değecek ve her şey aralık ayından farklı olacakmış gibi beklentiler içerisine giriliyor. Oysa burada üzerinde düşünülmesi gereken, gerçekleştirilemeyen hedeflerin, yapılamayan değişikliklerin, kişinin kişiliğiyle ve içinde bulunduğu yaşam şartlarıyla ne kadar uyumlu olduğudur. Yani hedefler ve yapılmak istenilen değişiklikler ne kadar gerçeğe yakınsa, kişinin kendini değiştirebilmesi de o kadar kolay oluyor.”

• Soğuk havanın ve karanlık sabahlarda uyanmanın üzerimizi adeta ağır bir yorgan gibi kapladığı yılın son günlerinde dahi içimizden bir ses “ama yeni yıl geliyor....haydi kıpırdan...” demekten vazgeçmedi. Ancak kıpırdanmak, yerimizden kalkmak, yeni hayallere ve umutlara odaklanmak her zaman çok da kolay olmuyor. Yeni yıldan beklentilerimiz var ama bu beklentileri gerçekleştirmek için motivasyonumuz, enerjimiz ne durumda?
• Eğitim hayatımızın ilk basamaklarından itibaren mevsimleri “ ilkbahar, yaz, sonbahar, kış” sırası ile öğrendiğimizi düşünürsek, aslında bizim için sanki yeni yıl ilkbaharla başlıyor. İşte bu yüzden de Ocak ayı bir taraftan yeni yıl ve yeni umutlar için sanki bir başlangıçken, diğer taraftan da aslında hala devam eden kış mevsimi ve buna bağlı ortaya çıkan depresif ruh hallerimizin pekiştirildiği zamanlar gibi görünüyor.

OLUMSUZLUKLARI ARALIK AYINDA BIRAKIN


• 365 gün boyunca yaşanılan olumsuz olayların birbiri ardına zihinde canlanarak, bir iç hesaplaşmanın ortaya çıktığı Aralık ayında; mutsuzlukların, başarısızlıkların, kavgaların, öfkelerin, pişmanlıkların kalması isteniyor. Hayat, duygular üzerinden yaşandığı için duyguların da bilinç altında yatan düşüncelerimizin bir ürünü olduğu fark edilemiyor. Ancak hesaplaşma içerisine girildiğinde, kişi kendini sorgulamaya başladığında, duygularını değiştirebilmek için öncelikle düşüncelerini değiştirmesi gerekiyor.
• Bu yüzden içinde bulunduğumuz yeni yılla birlikte daha mutlu ve huzurlu bir hayat isteniyorsa, önce düşünceleri doğru değerlendirmeyi öğrenmek gerekiyor. Altta yatan düşüncelerdeki hatalar görülebiliyor, alternatif düşünceler ortaya çıkarılabiliyor. Bunlarla ilgili değişiklikler hayat içinde uygulanabilirse, duygular da kolaylıkla değişebiliyor.

HAYALLERİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN YENİ YIL BİR BAŞLANGIÇ

• Her bitişin aslında yepyeni bir başlangıç olduğu düşünülürse, yeni yılın da hayatta yeni bir başlangıç olduğu görülüyor. Başlangıçlar bazen zorlasa da çoğu zaman güzeldir. Önemli olan kişinin başlangıçlara yüklediği anlam. Yeni başlangıçlarda umut, yeni hayaller ve hedefler var. Umut etmek, hayallerin ve hedeflerin gerçekleşmesi için motivasyonu arttıran en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Çünkü eğer umut varsa, kurulan hayallerin ardından gitmek ve bu hayaller için çaba sarf etmek kolaylaşıyor.

KRONOMETREYİ SIFIRLAYIP YENİDEN BAŞLAYIN


• Yeni yılın gelişiyle birlikte koyulan hedefler, genellikle içinde bulunulan yıl yapılamayanlar ya da eksik yapılan konularla ilgili oluyor. Bunları planlamak, geleceğe yatırım yapılmasını sağlıyor. Yapılamayanlara, yetiştirilemeyenlere, başarılamayanlara takılıp kalmadan yeniden daha büyük bir istekle başlanmasını kolaylaştırıyor. Kronometre sıfırlanıyor ve yeniden başlanıyor.

OCAK AYI SİHİRLİ BİR DEĞNEK DEĞİL

• Hedeflerin içerisinde genellikle değişim planları olur. Yeni yılla birlikte planlanan değişiklikler yapılır yapılmaz, hayatın tamamen farklı olacağına inanılıyor. Bu nedenle Ocak ayı, değişim ayı oluyor. Sanki sihirli bir değnek değecek ve her şey aralık ayından farklı olacakmış gibi beklentiler içerisine giriliyor. Oysa burada üzerinde düşünülmesi gereken, gerçekleştirilemeyen hedeflerin, yapılamayan değişikliklerin, kişinin kişiliğiyle ve içinde bulunduğu yaşam şartlarıyla ne kadar uyumlu olduğudur. Yani hedefler ve yapılmak istenilen değişiklikler ne kadar gerçeğe yakınsa, kişinin kendini değiştirebilmesi de o kadar kolay oluyor.
• Yaşanılan her anın çok değerli olduğu unutulmadan yeni yıl kucaklanmalı. Daha mutlu olmak, hayatın getirdiği tecrübeyle hayalleri ve hedefleri şekillendirmek ve böylece gerçeğe yakın beklentiler içine girmek; daha önceki hayal kırıklıklarının yaşanmamasını sağlıyor.

 

Etiketler: Yeniyıl, Yılbaşı, Ocak
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>