>

KÖŞE YAZILARI | Diyetisyen Berrin Yiğit

Bunları Eksik Etmeyin!...

Yaz aylarında sofralarınizdan eksik etmemeniz gerekenler... (Diyetisyen Berrin Yiğit)
 
   
 
 
     

Kendinizi hüzünlü, bitkin, kirlenmiş ve kötü hissediyor, uyanmakta güçlü çekiyor güne başlarken ölü bir enerjiyle başlıyorsanız vücudunuzu uyandırmanızın tam vakti. Fonksiyonel besinlerin faydalarını barındıran özel ve maceracı kokteyllerle beslenmenizi renklendirmelisiniz.

Mevsimine özel farklı meyve ve sebze suları ile hazırlanabilecek kombinasyonlar her damak tadına ve her ihtiyaca yönelik çeşitlendirilebilir. Burada doğayı dinlemek ve fizyolojik ihtiyaçlarımıza uygun karışımları seçmek pratik bir yoldur. Havaların ısınmasıyla artan sıvı ihtiyacını karşılamaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik canlandırıcı karışımlar için ananas, üzüm, armut, elma, çilek, şeftali,böğürtlenler, greyfurt, sebzelerden domates, salatalık, yeşillikler, kereviz, filizler, havuç, limon doğru seçeneklerdendir.

Vücudun Terminatörü : Kırmızı Pancar


Sert görünümünün altında yatan yumuşacık dokusuyla yemek, sebze suları, sebze meyve kokteylleri, soslara çok yakışan pancarın kırmızı rengi dışında beyaz, sarı ve alacalı renkte türleri de bulunmaktadır. Şeker üretiminde kullanılan bir sebze olması nedeniyle tatlı tadının yoğunluğundan bahsetmeye gerek yoktur.

Beta karoten ve folattan zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirip, kan yapımını destek veren pancar mangan ve potasyum için de çok iyi bir kaynaktır. Diyet lifi, C vitamini, demir, bakır ve fosfor içeriği de yoğundur. Bu zengin besleyiciliği sayesinde optimum sağlık için ideal, kalp sağlığı için vazgeçilmezdir. Ayrıca hamilelik dönemindeki artan folat ihtiyacını da karşılayarak doğum defektlerine karşı koruyuculuk gösterebilmektedir.

Beta siyanin isimli sebzeye mor rengi veren güçlü bileşikler kötü huylu hücrelere karşı bedenin savunma kalkanı gibidir. Antioksidan olarak isimlendirilen bu koruyucu ajanlar temel sağlık ötesinde kolesterol ve trigliserit seviyelerini de düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilmektedirler.

Kullanımını Nasıl Artırabiliriz:

Sofra şekeri halinde tanıdığımız pancar bu sayısız sağlık faydasından ötürü mutfaklarımızda daha sık görmek sitediğimiz bir sebzedir. Bunun için:

Taze pancar köklerini salata veya çorbalarınıza rendeleyebilir,

Izgara, sote sebzeler ya da mangalda şiş yaparken küçük pancar parçaları kullanabilirsiniz.

Ev yapımı meyve kokteyllerinize hem renk hem de lezet katacaktır. 1 bardağa çeyrek oranda katılacak turp suyu yeterli olacaktır.

Taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı ve taze baharatlarla marine edilmiş turp salatalara zengin aroma verecek, sağlıklı meze alternatifleri olacaktır.

Doğal anti aging iksiri: Domates


Hücre sağlığından sorumlu likopen isimli domatese kırmızı rengini veren renk maddesi ile vücut yaşlanmasının önüne geçebilen domates DNA çevresinde (genetic kod) koruyucu çember etkisi yaratarak hücre yenilenmesinin devamlılığını sağlamaktadır.

C, A ve K vitaminlerinden çok zengin, molibden, potasyum, mangan, krom, lif ve B vitami için iyi bir kaynak olan domates, B6, folat, bakır, niasin, B2 vitamini, magnezyum, demir, pantotenik asit ve E vitamini de içermektedir. Beta karoten içeriği ile serbest radikalleri nötralize edebilen domates hücre zararını önleyerek, iltihap oluşumunu, damar tıkanıklığı, şeker hastalığı gelişimi, astımı önleyebilir. Su içeriği yüksek matrix yapıya sahip domates erkekler için prostat sağlığına faydaları ile ekstra önem taşımaktadır. Özelikle brokoli ile kombinasyonu çok daha başarılı sonuçlar doğurmaktadır.

Kullanımını Nasıl Artırabiliriz:

Domates püresi veya salçası kullanarak kullanımı artırılabilir.

Pek çok yemek ve karışık çorbalarda kullanılan domatesi yaz aylarında soğuk çorbalarda da kullanabilirsiniz. Yine bir Akdeniz yemeği olan Gazpacho doğru bir seçimdir. Domates, salatalık, soğan, sarımsak, kırmızı dolmalık biber, zeytinyağı ve elma sirkesi ile enteresan bir lezzet yakalayabilirsiniz.

Kepekli light bisküvilerinizi yerken ya da kahvaltıda söğüş domates salatalık yerken sıkıldıysanız, ince doğranmış maydanoz, biber, Çengelköy salatalık ve bol domates ile harika bir sabah salatası hazırlayabilirsiniz. Salsa sos benzeri soğanlı domates püresi hazırlayıp fark yaratabilirsiniz.

Domates suyu, domates suyu kullanılan sebze kokteylleri veya meyve sebze suları kullanabilirsiniz.

Domates, salatalık, nane, maydanoz ve yeşil soğanları pure edip, yemeklere sos olarak kullanabilir, et yemekleri yanında sos veya garniture olarak servis edebilirsiniz.

Fransız Paradoksunun mimarı, kan temizleyici: KIRMIZI ÜZÜM

Üzüm mangan için mükemmel, B6, potasyum ve C vitamini için iyi bir kaynak iken farklı özelliklerde antioksidanlardan da zengindir. Üzüme özgü buruk ve tatlı aromayı veren renklendirici bileşikler arttıkça yoğunlaşan tat ve sağlık faydaları kalp-damar sağlığı için çok önemlidir. Fransızların yağdan zengin beslenmelerine rağmen kalp hastalıklarının bu ırkta az görülmesinin sebebi olarak gösterilen üzüm ve üzümden üretilen sirke ve şarap alımının yarattığı paradox şaşırtıcıdır.

Üzüm zarından elde edilen rezrevetrol isimli bir maddenin hücre, damar sağlığı için önemi tespit edilmiş, genel sağlığın korunması, unutkanlığın önlenmesi ve iyi olma halinin geliştirilmesinde etkisi dikkat çekicidir. Tansiyonun dengelenmesinde, kan akış trafiğinin koordinasyonunda yardımcıdır. Özellikle bayanlarda hormonal balans ayarı sağlayabilen, tumor gelişimini önleyebilen, doku yapımı ve modellemesinde etkili, anti mikrobiyal, kan temizleyici olan üzümün kırmızı ve büyük çekirdekli olanı tercih edilebilir, salata, yoğurtlara eklenebilir, üzüm çekirdeği yağı tüm yemeklerde kullanılabilir.

Kullanımını Nasıl Artırabiliriz:

Tavuk veya hindi yemekleri yanında sıcak suda hafifçe pişirilmiş kırmızı üzüm servis edebilirsiniz.

Tatlı niyetine derin dondurucuda dondurulmuş üzümleri kullanabilirsiniz.

Meyve salataları için harika bir seçimdir, farklı renklerini kullanarak süsleyebilirsiniz.

Köri baharatını beğeniyorsanız üzümle harika bir tat elde edebilirsiniz.

Akdeniz yeşillikleri, roka, marul ve göbeğe de çok yakışır.

Meze tabakları veya atıştırmalar için de üzümü peynirle servis ederek kullanabilirsiniz.

Afrodizyakların kraliçesi: ÇİLEK

Afrodizakların kraliçesi olarak bilinen ve özellikle bayanlar tarafından çok sevilen çilek C vitamini ve mangandan çok zengin, iyot ve lif için ise iyi kaynaklardandır. Öte yandan folat, potasyum,B2,B5, B6 ve K vitaminleri, omega 3 yağ asitleri, magnezyum ve bakırın da iyi kaynağıdır. Yüksek koruyuculuk potansiyeline sahip antioksidanlarla dokuların oksijen hasarına karşı korunmasında etkili, kırmızı rengi sağlayan ellagik asit içeriği ile hücre sağlığını koruyarak, kötü hücrelerin gelişiminin önüne geçebilmektedir.

Annelerimiz gözlerimizi parlak ve sağlıklı tutmak için havuç yemenin önemini defalarca söylemiştir belki de ama son çalışmalar yetişkinlikte meyve tüketiminin de faydasını vurgulamaktadır. Günde 3 porsiyon meyve alımını karşılamakta C vitamin deposu çileğin de etkisi büyüktür.

Kullanımını Nasıl Artırabiliriz:

Mısır gevreğinize, yoğurda, lor peynirine eklenebilecek çilek, badem ve balzamik sosla çok yakışır.

Kolay ve lezzetli bir tatlı olarak taze veya dondurulmuş çilekleri 1 tatlı kaşığı kadar bal ile karıştırıp, süt veya yoğurt ile karıştırabilir, derin dondurucuda 20 dakika dondurduktan sonra taze nane yaprağı ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Yeşil salatalarınıza ince ince dilimlenmiş çilek ekleyebilirsiniz.

Tatlı sosları hazırlamak için çileklerinizi ince ince doğrayıp, yaban mersini ve sade yoğurt ile karıştırıp şişe de saklayabilirsiniz, akıcı bir doku kazanacak sos kreplere, kızarmış ekmek üzerine hoş farklılık verecektir. Yine kıyılmış çilekleri, tarçın, limon suyu ve şekersiz şurupla karıştırıp da güzel bir sos yaratabilirsiniz.

Hafifçe, yumuşayıncaya kadar pişirilmiş armuda, küp küp doğranmış çilek, portakal veya karışık meyve suyu karıştırıp, çekilmiş ceviz içi ile enerjik ve sağlıklı bir tatlı hazırlayabilirsiniz.

Meyvelerin herkülü: NAR

Latince bol çekirdekli elma anlamına gelen nar dünya mutfaklarında meyve olarak yenilmesi dışında pek çok yemeğe de farklı aroma katabilmektedir. Dikkat çekici sağlık faydaları ile üzerinde en çok araştırma yapılan egzotik meyvelerden olan nar, başta kalp sağlığı olmak üzere, hücre hasarı, hücre ölümü ve doku yıkımı ile mücadelede vücudun koruyucu kalesi gibidir. C, B vitaminleri, pantotenik asit, potasyum ve polifenol denen antioksidanlardan zengin besleyiciliktedir. Cilt güzelliği, hücre sağlığı için milenyumun meyvesi olarak bakılan nar metabolizmada serbest halde dolaşan zararlı molekülleri uzaklaştırmak konusunda fark yaratıcı bir güce sahiptir.

Kullanımını Nasıl Artırabiliriz:


Salata, soslar, meyve salataları, tatlı süslemeleri, mısır gevrekleri, meyveli yoğurtlar, tavuk yemeklerine garnitür olarak farklı sebzelere eşlik edici olarak kullanılabilecek nar için meyve sularının kare asıdır diyebiliriz.

Nar suyu tatlı ekşi aromasından dolayı pek çok meyve sebze suyu karışımına temel oluşturabilir. Zayıflamak isteyenler için elma sirkesinin yemek öncesi kullanımları fayda getirebilir. Sirkenin keskin tadını bastırmak isteyenler nar suyu ile karıştırıp, çubuk tarçın ile demleyebilir ya da sevdikleri farklı meyve sebze özlü sularla karıştırabilirler.


Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>