>

KÜLTÜR-SANAT

Malatya Uluslararası Film Festivali Altı Yaşında!

Bu yıl 06 - 12 Kasım 2015 tarihleri arasında altıncısı düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali her zaman olduğu gibi bu yıl da dopdolu.
 
   
 
 
     

Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali bu yıl altıncı yaşını kutlayacak.

Festival kapsamında ulusal ve uluslararası yarışma filmleri; ulusal ve uluslararası dünya panoraması; onur ödülü filmleri; kısa film seçkileri ve çocuk filmleri gösterimlerden oluşan toplamda 140’a yakın filmin gösterimi yapılacak. Gösterimlerin birçoğu yönetmen ve oyuncuların katılımıyla olurken, gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşilerle izleyiciler ve film ekipleri bir araya gelecek. Film seçkilerinin yanı sıra gerçekleştirilecek sinema ve fotoğraf atölyeleri, sergiler ve söyleşilerle, Malatyalılar ve sinemaseverler bir kez daha festivalin keyfini sürecek.

ONUR ÖDÜLLERİ PERİHAN SAVAŞ VE SERDAR GÖKHAN’A


Malatya Uluslararası Film Festivali ilk yılından başlayarak her yıl, sinemamıza büyük hizmetlerde bulunmuş isimlere “Onur Ödülü” vermeye devam ediyor.

6. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında verilecek olan “Onur Ödülü”ne değer görülen isimlerden biri “Yeşilçam’ın Yakışıklı Jönü” Serdar Gökhan. Feri Cansel ile paylaştığı “Kadırgalı Ali” filmiyle Türk sinemasının yumruklarını kötülere karşı konuşturan avantür kahraman Serdar Gökhan, “Baybars”, “Estergon Kalesi”, “Akma Tuna”, “Malkoçoğlu Kurt Bey”, “Kara Pençe”, “Kara Orkun”, “Turhanoğlu Çal Hasan” gibi kılıçlı kahramanlı filmlerle sinema seyircisinin büyük beğenisini kazandı.

Usta Yönetmen Lütfi Ö. Akad’ın çektiği “Irmak” ve “Gökçe Çiçek” adlı filmlerle başarılı oyunculuğunu da sergileme fırsatı bulan Gökhan, birçok başarılı dizi filmde önemli rollerde yer aldı.

Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında verilecek olan “Onur Ödülü”ne değer görülen isimlerden bir diğeri ise Yeşilçam’ın en güzel aktrislerinden Perihan Savaş. 1974’ten itibaren daha çok Sezer Film’e ait piyasa filmlerinde Cüneyt Arkın, Tarık Akan ve Kadir İnanır gibi önde gelen isimlerle birlikte rol alan “güzel bakan genç kız” 1978’den itibaren arabesk-türkücü furyası filmlerin başrolünde göründü; 1984 yapımı Bilge Olgaç filmi “Kaşık Düşmanı” filmiyle yeni bir başarıya imza attı. Bilge Olgaç ile çektiği “İpekçe” sinema oyunculuğunun doruk noktası sayıldı. Bir süre müzik çalışmaları yaptı. 1990’lı yıllarda sinema çalışmalarının yanına televizyonu da ekleyen Perihan Savaş, 2001’de oyunculuğa başladığı İstanbul Şehir Tiyatrosu kadrosuna geri döndü. Perihan Savaş halen çalışmalarını sinema, televizyon ve tiyatro alanında faal olarak sürdürmektedir.

SİNEMA EMEK ÖDÜLLERİ AGÂH ÖZGÜÇ VE SUZAN KARDEŞ’E


Geçtiğimiz yıl ilk kez verilen Sinema Emek Ödülleri bu yılda verilmeye devam edilecek. Sadece beyazperdenin önünde değil arkasında da sinemaya emek veren isimler bu yıl da onurlandırılacak. Bu kapsamda verilecek olan Sinema Emek Ödülleri sahipleri de belirlendi.

Sinema Yazarı, Arşivci ve Tarihçisi Agâh Özgüç Sinema Emek Ödülü alacak isimlerden biri. 1950'li yıllarda birçok edebiyat dergisine şiir ve denemeler yazan Özgüç’ün profesyonel gazeteciliğe geçişi 1961 yılında oldu. O yılların Artist, Sinema, Ses, Perde gibi magazin, sinema dergilerinde yazıları çıktı. Türk basınında yer alan yayın organlarının hemen hemen tümünde yazıları yer aldı. Türk sinema tarihini aydınlatan binlerce belge, bilgi ve dokümanı arşivledi. Birçok kitap yazıp yayımlayan ve sinema tarihine çok önemli katkılarda bulunan Agâh Özgüç çeşitli dergilerde yazmayı sürdürürken, kitap çalışmalarına da devam ediyor.

Bir Demet Tiyatro’da "pencereden bakan kadın" olarak hafızalarda yer edinen, birçok tiyatro topluluğu ve film ekibinde makyaj uzmanı ve kuaför olarak yer alan Suzan Kardeş bu yılın “Sinema Emek Ödülü” alacak diğer bir ismi. “Beynelmilel”, “Hokkabaz” gibi birçok projede makyözlük yapan Suzan Kardeş, ayrıca Goran Bregoviç'ten Türkan Şoray'a kadar birçok ünlünün sahne makyajını gerçekleştirdi. Halen çalışmalarını sürdüren sanatçının, müzik albümü, film ve kitap projeleri bulunuyor.

SANATLA İÇ İÇE BİR FESTİVAL

Film seçkilerinin yanı sıra düzenlenecek olan atölye çalışmalarıyla Malatyalı sinemaseverler sanatla iç içe bir hafta geçirecek.

SENARYO ATÖLYESİ (SIT-COM SENARYO YAZIM TEKNİĞİ)

Yaklaşık on yıldır İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde “Senaryo” ve “Film yönetmenliği” dersleri veren Senarist-Yönetmen Özgür Şeyben tarafından geçtiğimiz yıl festival kapsamında düzenlenen Senaryo Atölyesinin bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek. Bu yıl ki atölyede televizyon dizilerinin vazgeçilmez türlerinden Sit-com (Sitkom) Yazım Tekniği üzerine bir atölye verecek. Atölyede; ülkemizin ve dünya televizyonlarının en önemli sit-comları üzerinden çözümlemelerle, bu türün temel özellikleri ve sit-com yazım teknikleri işlenecek.

UYGULAMALI İLERİ FOTOĞRAFÇILIK ATÖLYESİ

1972 doğumlu olan ve lise yıllarında Cumhuriyet Gazetesi’nin Dergi ekinde başlayan profesyonel fotoğrafçılık kariyerine Vizyon, Vizyon Dekorasyon, Gurme, House Beautiful, Marie Claire gibi sektörün önde gelen dergilerinde çalışmış olan Fotoğraf Sanatçısı Hasan Deniz’in düzenlediği Uygulamalı Fotoğraf Atölyesi’nde, fotoğraf sanatının teknik ve sanatsal yönleri atölye katılımcılarıyla paylaşılacak. Geçtiğimiz yıl Temel Fotoğrafçılık Atölyesi veren ve fotoğraf tekniğine giriş; pozlama, kompozisyon, kamera ve lens türlerinden bahseden Hasan Deniz, Temel Fotoğrafçılık Atölyesi’nin devamın niteliğindeki atölyede işlenen bu konuları profesyonel alana taşımak isteyen katılımcılara yönelik olarak uygulamalı bir çalışma gerçekleştirecek. Atölye kapsamında çekilen fotoğraflardan oluşan sergi ise festivalin kapanışında sanatseverlerle buluşacak.

“PROFESYONEL ÇEKİMLER” KİTABI MALATYA FİLM FESTİVALİ’NDE!

Malatya Uluslararası Film Festivali geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da sinema teknik kitabı hazırlatarak sinemacılara destek oluyor! Sinema tekniği üzerine çok az kitabın yayınlanmış olduğu ülkemizde, Malatya Uluslararası Film Festivali ilk yılından itibaren bu eksikliği giderebilmek için teknik bir kitabı yayına hazırlıyor. Festivalin altıncı yılında gelenek devam ediyor ve Christopher Kenworthy’nin “Master Shots / Profesyonel Çekimler” kitabı sinemaseverler için Türkçeye çevriliyor.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>