Adet düzensizliğini ciddiye alın!
Ergenlikten menopoza kadar devam eden adet kanamalarının en büyük hedefi üreme...
Bir adet kanamasının başlangıcından bir diğerine kadar olan döneme ‘adet siklusu’ adı veriliyor. Düzensiz kanamalar jinekolojik şikayetlerin yaklaşık yüzde 10-15’ini oluşturuyor. Normal adet kanamaları ortalama 28 gün arayla oluşur. 4- 5 gün kadar sürer ve ortalama olarak bir adet kanaması döneminde 25-50 ml. kadar kan kaybedilir.
Düzensiz kanamalar nedir?
Düzensiz adet kanamaları iki şekilde görülür. Ritim bozukluğunda, adet kanaması sık sık veya daha uzun aralıklarla olur veya kanama aralıklarının normal olmasına karşılık miktarı veya kanama süresi uzar. Bazen de hem kanama miktarı hem de kanama aralıkları farklılık gösterir. Jinekolojik şikayetlerin önemli bir kısmını oluşturan adet düzensizlikleri, oligomenore (35 günden uzun aralıklarla oluşan düzensiz kanamalar), polimenore (21 günden kısa aralıklarla oluşan düzenli kanamalar), menoraji (düzenli aralıkla oluşan bol kanamalar), menometroraji (düzensiz aralıkla oluşan bol kanamalar), hipomenore (düzenli aralıkla oluşan az kanamalar), ovulasyon kanaması (siklus ortasında görülen hafif kanamalar), premenstrüel kanama (menstrüel kanama öncesinde görülen hafif kanamalar) şeklinde isimlendiriliyor.
Başka sorunların habercisi olabilir mi?
Burada düşünülecek en önemli hastalık rahim kanseri olmalı. Düşükler, polipler, miyomlar, yumurtalık kistleri ve enfeksiyonlar gibi hastalıklar da kanama yapabilir. Düzensiz kanamalara neden olan bir diğer önemli grup da hormonal bozukluklar. Böyle hormonal bozukluk sonucu oluşan kanamalara disfonksiyonel kanamalar denir.
Hormonal bozukluklara bağlı kanamalar hangi yaşlarda daha sık görülür?
Disfonksiyonel kanamalar en fazla (yüzde 70) adetin kanamalarının başladığı ilk yıllar ve sonunda (menopoz öncesinde) görülür. Geriye kalan yüzde 30 kadarı da reprodüktif dönem adı verilen 20- 40 yaşlar arasındaki dönemde görülür.
Yumurtlamanın, hormonal kanamalar üzerindeki etkisi nedir?
Bu tür kanamaların yüzde 90’ının nedeni yumurtlama olmaması. Geriye kalan yüzde10 gibi küçük bir bölümünü de yumurtlama bozukluğuna bağlı kanamalar oluşturur. Yumurtlama olmadığı zaman rahim içini döşeyen endometrium tabakası uzun süre östrojenle uyarılır. Yumurtlama olmadığı için ikinci hormon progesteron yok. Bu da endometriumun normalden fazla gelişmesine yol açıyor.
Hangi zaman aralıklarındaki kanamaları normal sayılır?
Kadınlarda normalde adet kanamaları 28 gün ara ile oluşur. Kadınların yaş ve ruhsal durumları gibi fizyolojik sayılabilecek pek çok faktörün etkisi ile bu süre değişkenlik gösterebilir. Genellikle 21- 35 gün arası normal sınırlar olarak kabul edilir. Genellikle kanama süresi de 4- 5 gün kadar. Ancak bu süre de kadından kadına ve hatta aynı kadında aydan aya göre değişkenlik gösterebilir. Kanama süresinin de 2- 8 gün arasında oluşu normal kabul edilir.
Beyin ile yumurtalıklar arasındaki hormonal denge nasıl sağlanıyor?
Normal bir adet kanamasının oluşması için beyin ile yumurtalıklar arasında uygun bir hormonal denge bulunmalı. Beyinde hipotalamus adı verilen bölgeden salgılanan hormonlar, yine beyinin hemen altında bulunan hipofiz bezini uyarır. Hipofiz bezinden salgılanan hormonlar da yumurtalıkları etkileyerek, yumurta oluşumunu ve aynı zamanda önemli iki hormon salgılanmasına yol açar. Yumurta hücresi gelişirken östrojen hormonu ağırlıktayken, sonraki yaklaşık 14 günlük dönemde ise progesteron hormonu daha fazla salgılanır. Bu iki hormon etkisi altında rahim içini döşeyen endometrium tabakası muhtemel bir gebelik için hazırlıkları yapar.
hürriyet
“Burcunuza göre makyaj önerileri”
“Bilkom ve MSGSÜ Fotoğraf Bölümü Ortak Etkinliği”
“Cinsel Dürtünün Az Olma Nedenleri”
“Sürekli Aç Hissetmenizin Suçlusu; Gizli Şeker”
“Kim, kiminle, nerede, ne yapıyor, ne oluyor? ”
“Agatha Christie’nin Doğu Ekspresinde Cinayet Romanı Türkiye’de İlk Kez Tiyatro Sahnesinde!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32