>

SAĞLIKLI YAŞAM

Benler Tehlikeli Mi?

Size de benlerinizin sayısı arttı gibi mi geliyor ya da bu konuda yazın daha çok mu kuşku duyuyorsunuz?
 
   
 
 
     

Benlerin değerlendirilmesi konusunda standart A, B, C, D kriterlerimiz var.. Bir bene baktığımızda biz şu kriterleri dikkate alıyoruz:

ASİMETRİ:

Asimetrik benler kötüleşme riski taşır. Benin simetrik olması; yani benin üstüne ortadan bir çizgi çektiğimizde sağ ve solunun ya da üstüyle altının eşit görünmesi gerekir.

KENAR:

Benin kenarları düzenli olmalı; düzensizlik olduğunda kötüleşme riski gösterir.

RENK:

Renginin homojen, aynı renk tonunda olması gerekir. Örneğin her noktasında tek ton kahverengi olması... Bir yerde koyu kahverengi, bir yerde açık kahverengi gibi ton farkları olduğunda o beni riskli kabul ediyoruz.

ÇAP:

Benin çapı 5 mm’yi geçiyorsa, yine riskli grubunda değerlendirilir.

BENLER İÇİN HANGİ ARALIKLARLA DOKTOR TAKİBİ GEREKİYOR?

Şüphelendiğimiz benleri 6 ayda bir bakıp kontrol ediyoruz. Eğer 2 yılın sonunda bende bir değişme yoksa kontrol süresini yılda bire indirebiliriz. Bir de genelde hastaları yaz öncesi, bronzlaşmadan görmek istiyoruz. Güneşe çıkmaları açısından riskli bir ben var mı diye. Çünkü bronzlaşıldığı zaman benin rengi tam olarak görülemeyebiliyor. Bu nedenle de genellikle mayıs-haziran ayında kontrol yaptırmak iyi olur.

Benlerimizin sayısı güneş yüzünden artmamaktadır. Benler yaşla birlikte artar ve eğer huyları iyiyse, özelliklerinde dikkati çeken bir şey yoksa benlerin artması korkmayı gerektirecek bir durum değil. Diğer yandan benler karıştırılabiliyor; oysa vücuttaki her kabarıklık ben değildir. Güneş, çoğu kişide güneş lekesine neden olabiliyor ve bazen insanlar güneş lekesi ya da çilleri de ben zannedebiliyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>