Sigara bağımlılığı tütünde bulunan nikotinden kaynaklanan bir bağımlılık türü… Dünya Sağlık Örgütü hayatında 100 adet sigara içmiş kişiyi sigaradan etkilenmiş kişi olarak kabul ediliyor ve her yıl yaklaşık 7 milyon insan sigaradan kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Kararlı hareket ederseniz sigaradan kurtulmanın çok da zor olmadığını söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Kln. Psk. Savaş Mahmutoğlu, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle bu bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere önerilerde bulunuyor.
Plan yapın
Uzm. Kln. Psk. Mahmutoğlu, ilk adımın sigarayı ne zaman bırakacağınıza karar vermek olduğunu söylüyor. “Tavsiyem çok ileri bir tarih olmasın! Ne kadar yakın o kadar iyi” diyen Uzm. Kln. Psk. Mahmutoğlu, bu sayede bırakma motivasyonunuzun düşmeyeceğinin altını çiziyor. İlk günün çok zorlayıcı olabileceğini belirten Uzm. Kln. Psk. Mahmutoğlu, şöyle devam ediyor: “Sigarayı bıraktığınız ilk günü aktivitelerle doldurmak faydalı olacaktır. Örneğin; egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak, sakız çiğnemek, ellerinde bir kalem çevirmek ya da tespih çekmek, bol su içmek, derin nefes alıp vererek gevşemek, sinemaya gitmek, sigara içmeyen arkadaş ve aile fertleriyle zaman geçirmek.”
Tetikleyicilerden uzak durun
Tetikleyici denilen şey sigara içme ihtimalinizi arttıran size sigarayı hatırlatan kişi, durum veya nesnedir. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde bunlardan uzak durmanız faydalı olacağını anlatan Uzm. Kln. Psk. Mahmutoğlu, “Örneğin; hala atmadıysanız sigaralarınızı, çakmaklarınızı ve küllükleri atın. Kafeinli içecekler yerine su içmeye özen gösterin. Sigara içmeyen arkadaşlarınızla vakit geçirin, sigara içilmeyen mekanlarda bulunun. Sağlıklı beslenme ve dinlenmek önemli stres sigara içme isteğini arttırıyor. Rutinlerinizi değiştirin özellikle yemek yeme sonrası sigara içme alışkanlığı olan kişiler bu rutine dikkat etmeli, yemek sonrası hemen kendilerini başka bir şeyle meşgul etmeli” diyor.
Uzm. Kln. Psk. Mahmutoğlu, kriz anında sigara içme isteğinizin çok arttığı zamanlar kendinize şu soruların cevaplarını kendinize hatırlatmanızı veya bu cevapların yazılı olduğu bir kartı cebinizde taşımanızı öneriyor. Sorular ise şöyle:
Sigara içmenin nesini sevmiyorum?
Sigara içtiğimde neyi kaçırıyorum?
Sigara içmek sağlığımı nasıl etkiliyor?
Sigara içmeye devam edersem bana ve aileme ne olacak?
Bırakınca hayatım hangi açıdan daha iyi olacak?
Kendinize Bir İyilik Yapın Bugün Sigarayla Vedalaşın
Her gün yüz binlerce kişi sigaranın zararları nedeniyle sağlığını, hatta hayatını kaybediyor.
DİĞER HABERLER

Diş Ağrısına İyi Gelecek Uygulamalar
Diş ağrısı en sık görülen ağız ve diş hastalıkları arasında yer alıyor.

Yaza Girerken ‘Klima Hastalığı’na Dikkat
Isınan havalar ile çalışmaya başlayan klimalar, tehlikeyi de beraberinde getiriyor.

Güneşin Olumsuz Etkilerinden Korunmanın 6 Yolu
Güneş, yeryüzündeki hayatın devamlılığı, bağışıklık sistemi ve biyolojik ritim için çok önemli.

“Ramsey ile Bu Yaz Ceketler Çok Hafif!”
“Bayramda Tatlı Tüketirken 8 Kurala Dikkat!”
“Diesel’den Ankara’ya 3 yeni mağaza...”
“Penti’nin Rengarenk “Kış Fileleri” ”
“Yaz Tatilinde Kendi Haline Bırakılan Çocuklar Daha Mutsuz”
“Göz Renginize Göre Makyaj Yapmanın Sırrı!”
“70’lerin Özgür Ruhu Geri Döndü!”
“Victoria Secret`tan Merakla Beklenen 14 Şubat Koleksiyonu!”


REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32