>

SAĞLIKLI YAŞAM

Regl Döneminde Nasıl Beslenmeli?

Regl dönemi öncesi vücutta tutulan su miktarını azaltmak ve rahatsızlığa engel olmak için beslenme de bazı faktörlere dikkat etmek gerekir.
 
   
 
 
     

Regl dönemi öncesi vücutta oluşan değişiklikler nedeni ile vücut su tutar. Vücutta tutulan su miktarını azaltmak ve rahatsızlığa engel olmak için beslenme de bazı faktörlere dikkat etmek gerekir. Vücutta rahatsızlık yaratan şişkinlik hissinin önüne geçmek için yeterli miktarda su içmek gereklidir. Birçok kadın, şişkinliğin önüne su içmeyerek geçeceğine inansa da, bu durumun tam tersi geçerlidir. Yeterli miktarda içilen su, vücutta su dengesini sağlayarak şişkinliğin önüne geçer. Çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmaması önemlidir. Maydanoz ve kekik vücutta tutulan fazla suyun atılmasında etkili besinler olduklarından dolayı, bu dönemde salatalarda sıklıkla tercih edilebilir.

YOĞUN MEME HASSASİYETİ

Bu dönemde gözlenen meme hassasiyetlerinin önüne geçebilmek için, kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı ve sigara içilmemelidir. Kızartma, kavurma gibi yağ içeriği yüksek besinlerin ve alkol tüketiminin azaltılmasının olumlu sonuçlar doğurduğu bilinmektedir.

TATLI KRİZLERİ

Kadınların bu dönemde en sık şikâyet ettikleri durumlardan biri de tatlı krizleridir. Hormonal değişiklikler sonucu ortaya çıkan tatlı yeme isteğinin önüne geçilmez ise, her regl döneminden biraz daha kilolu çıkmak mümkündür. Tatlı krizlerinin önüne geçmek için;

• Günde 6 öğün beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu durumda kan şekeri dengeli kalacağından ötürü, kriz riski azalır.

• Posa tüketimine önem verilmelidir. Öğünlerde, tam tahıl unundan ekmeğin, kepekli makarna ve kahverengi pirincin tercih edilmesi, salata tüketilmesi, öğünler sonrası oluşacak açlık hissini engeller.

• Şeker, reçel, bal gibi besinler kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürürler. Kan şekerinde hızlı düşmeler tatlı krizlerini tetikler. Regl dönemi öncesi ve sırasında bu tür besinlerin tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır.

• Kabuklu yenebilen meyveler kabuklu yenmeli, meyve suları yerine meyvelerin kendisi tercih edilmelidir. Çözünmez posaların karında oluşturacağı jel yapı kolay acıkmayı ve tatlı krizlerini engeller.

• Üç ana öğün arası tüketilecek üç ara öğünde meyve ve yoğurt gibi besinler veya tam buğday unundan ekmekle yapılacak yağsız tost gibi besinler tercih edilebilir.

• Tatlı krizinin önüne geçemeyeceğinizi düşündüğünüzde, sıcak çikolata içmek iyi bir tercih olabilir. Bir fincanı 60 kalori içeren bu içecek tatlı yeme isteğinizi bastıracaktır.

• Hiçbir şekilde tatlı krizinin önüne geçemiyor iseniz, ağır hamur tatlıları yerine; sütlü tatlıları, meyve tatlılarını veya dondurmayı tercih edebilirsiniz. Tatlıların üzerine konulan kaymak, krema ve çikolata sosundan uzak durmaya dikkat edin ve tatlının saf halinin tadını çıkarın.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>