>

SAĞLIKLI YAŞAM

Yeni Yıla Zinde Girmek İçin Yılbaşında Nasıl Beslenmeli?

YIlbaşında gösterişli sofralar, bir gecede çok fazla yemek yenmesine, aşırı yemek de gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlere sebep olabilir.
 
   
 
 
     

Dr. Back-Up Medikal Danışmanı Dr. Yusuf Gökmen, yılbaşı gecesi nasıl beslenmek gerektiğini, eğer ölçü kaçırıldıysa ertesi gün beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor.

Yılbaşı sofralarında çok çeşitli yiyecekler iştah kabartsa da, aşırı yemek sindirim sisteminde sorunlara yol açabiliyor. Özellikle çok yağlı ve şekerli besinlerin tercih edilmesi, karbonhidrat açısından yüksek gıdaların tüketimi, hızlı yemek ile alkol tüketimi, sindirim sisteminde şişkinlik, gaz ve hazımsızlığa; ertesi gün de baş ağrısına neden oluyor. Dr. Back-Up Medikal Danışmanı Dr. Yusuf Gökmen, yılbaşı gecesi yemek konusunda aşırıya kaçmadan sağlıklı beslenmek isteyenler için önerilerini sıralıyor:

31 Aralık günü, akşam çok yiyeceğinizi düşünerek gündüz kendinizi aç bırakmayın. Başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlamayın, sık ve az beslenin.

Akşama doğru açık havada yapılacak 1 saatlik yürüyüş veya egzersiz metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olur.

Yılbaşı yemeğine birkaç saat kala çorba, yoğurt, salata, meyve gibi düşük kalorili besinler tüketin, bol su için.

Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişmiş yemekleri tercih edin. Beyaz eti kırmızı ete tercih edin. Beyaz et tüketiminin, doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması nedeniyle kırmızı et yerine tercih edilmesi sağlıklı bir seçim olacaktır. Öğünün protein, vitamin ve mineral içeriği açısından dengeli olması gerekir.

Hindi, tavuk gibi etlerin derisini yemeyin.

Hindi eti, salata ve diğer zeytinyağlılar iyi seçim. Ancak bunun yanında püre, pilav gibi karbonhidratların tüketilmemesi gerekli.

Ekmek yiyecekseniz beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği gibi ekmekleri tercih edin.

Yemeğin yanında bol salata tüketin.

Yılbaşı gecesi dışarıda kutlama yapacaksanız sınırsız meze ve içki seçeneği sunan mekanları tercih etmeyin.

Alkol tüketecekseniz aç karnına içmeyin, yanında meze ve kuruyemiş tüketiminize dikkat edin.

Tatlı tercihiniz meyve veya hafif sütlü tatlılar olmalı. Tatlı olarak yağ oranı az meyve tatlılarını (ayva, armut, elma) ve dondurmayı; meyve olarak da bol C vitamini içeren portakal, kivi, çilek, mandalina gibi meyveleri tercih edin.

Gece yarısından sonra çorbacıya gidecekseniz, işkembe değil, ezogelin veya mercimek çorbasını tercih edin.

Eğer yılbaşı gecesi açık büfe ikramın yapıldığı bir mekanda geçirilecekse tabağı doldurmaya meyva ve yeşil yapraklı sebzelerle başlamak gerekir.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>