>

DİĞER HABERLER

2011 Konut Kurultayı

TOKİ’nin ev sahipliği yaptığı “2011 Konut Kurultayı” 4–5 Mart tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde...
 
   
 
 
     

TOKİ, ülkemizin en önemli konularının başında gelen kentsel dönüşümü dünyanın dört bir yanından uzman ve akademisyenleri bir araya getirerek masaya yatırıyor. Kentsel Dönüşüm ve Konutta yeni yaklaşımlar Kamuoyunun Gündemine Taşınıyor…

TOKİ’nin ev sahipliği yaptığı “2011 Konut Kurultayı”
4–5 Mart tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde, kentsel dönüşümün tüm aktörlerini bir araya getiriyor.

Türkiye’nin tamamında toplam 249 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştiren ve “81 ilde 500.000 konut” hedefine ulaşan TOKİ, niceliksel büyüklüğünün yanında, bilimsel ve akademik çalışmalara dayanan projeler geliştirme arayışıyla da dünyada bu konuda söz sahibi markalardan biri haline gelmiştir.

Fiziksel ve çevresel yönlerden bozulmuş, ekonomik ve sosyal açıdan dışlanmış bölgelerin yenilenmesi modern kentleşmenin ayrılamaz bir parçasını oluştururken deprem kuşağında yer almakta olan Türkiye için kentsel dönüşüm kaçınılamaz. TOKİ, çağdaş kentleşmeyle doğal afetlere hazırlıklı bir Türkiye için 4–5 Mart 2011 tarihlerinde, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde 2011 Konut Kurultayı’nı gerçekleştiriyor. Amerika, Meksika, Kore, Japonya, Kudüs gibi dünyanın önemli ülkelerinde kentsel dönüşümlere imza atmış yerli ve yabancı mimarlık, mühendislik, şehircilik, jeoloji, çevre ve inşaat uzmanları bir araya geliyor, tecrübelerini ve çözüm önerilerini paylaşıyorlar.

TOKİ yerel yönetimlerle Türkiye’nin dört bir yanında başlattığı kentsel dönüşüm programları doğrultusunda 249 proje gerçekleştirip 188.261 konutluk gecekondu dönüşümünün yanı sıra 111 bölgede 57.459 konutluk uygulama başlatılmış, bunlardan 30.745 konut tamamlanmıştır. Bu çalışmalarda bugüne kadar yaklaşık 4 milyar TL harcanmıştır.

Kentsel dönüşüm projelerinde kentsel yoksulluğun, altyapı ve ulaşım maliyetlerinin azaltılıp, kentsel standartların, iş potansiyelinin artırılması, ekonominin canlandırılmasının yanı sıra doğal ve çevre kaynaklarının sürdürülebilirliği, karbon salınımının ve deprem riskinin azaltılması hedefleniyor. İnsanların nitelikli ve mutlu bir yaşam sürmesini amaçlayan, bunun için de en temel hak olan barınma sorununun çözülmesi için çalışan TOKİ, dünyayla bütünleşmenin çağdaş kentleşmeyle olacağını biliyor.

İngiltere, Fransa, Hollanda, Japonya, Kore, Brezilya gibi dünyada pek çok ülke zamanla niteliğini kaybeden, fiziksel ve çevresel yönlerden bozulmuş veya ekonomik ve sosyal açıdan dışlanmışlık yaşayan kentsel alanlarının belli programlarla yenilenmesini gerçekleştirdi. Sosyal sorunları çözmenin yanında şehirlerin cazibesini artırmak ve şehirleri markalaştırmak için de gerçekleştirilen kentsel dönüşümler deprem kuşağında olan ülkemiz için ap ayrı bir önemi var.

TOKİ, 4-5 Mart 2011 tarihlerinde düzenleyeceği Konut Kurultayı ile dünyada ki önemli kentsel dönüşüm projelerinde yer almış uzmanları, Türkiye’deki uzmanlarla bir araya getirerek, kentsel dönüşümünü ve özellikle deprem dönüşümünü tüm yönleriyle ele alacak. Türkiye’nin dört bir yanında, doğal afetlerin, özellikle depremin tehdit etmediği, insanların endişesiz bir yaşam sürdürecekleri, eko sisteme uygun ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayan, geleceğin dünyasını kucaklayan konutlara nasıl ulaşılacağı bu kurultayda tartışılacak. Konut kurultayı için şehir planlamacılardan, konut konusunda uzman finansçılara, sosyologlardan bu dönüşümü başarıyla gerçekleştirmiş devlet adamlarına kadar, kentsel dönüşüm konusunda dünyanın en önde gelen uzmanları İstanbul’da buluşacak.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar “ Kentlerimizde ruhsatsız konut alanları ve gecekondu oluşumu çok ciddi boyutlara varmış durumda. Sadece İstanbul’da bu oran toplam yapı stokunun yüzde 50’sini aştı. Deprem kuşağında olan ülkemizde, şehirlerimizi, salaş ve plan dışı kaçak yapılardan kurtarmak hepimizin en önemli görevi olmalı. Bugün 7 şiddetinde bir deprem binlerce insanımızın hayatını tehlikeye atar. Mali açıdan da 90 milyar TL’lik fatura çıkarır. Devlet, hükümet, yerel yönetimler, dernekler, akademisyenler ve iş dünyası birleşerek deprem dönüşümünü gerçekleşmelidir” dedi. Bayraktar bu dönüşümü başlatmak için dünyanın önde gelen kentsel dönüşüm uzmanlarını Türkiye’deki uzmanlarla bir araya getireceklerini belirterek “ Konut Kurultayı’nda tüm aktörler kentsel dönüşümü özellikle de doğal afetlerden ve depremden korunmak için gerekli olan modelleri tartışacak. Biz de TOKİ olarak deprem dönüşümü deprem haritasına göre en riskli bölge ve şehirlerimizde başlatacağız” dedi.

Konut Kurultayı, Türkiye’den ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Pamir, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahsen Özsoy, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet İncekara, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi şehir planlama uzmanı Yrd. Doç. Dr. A. Erdem Erbaş, İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden “Gelişmekte olan ekonomilerde mortgage piyasaları” konusunda uzman, Yrd. Doç Dr. Orhan Erdem gibi önemli akademisyenlerin katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde 4–5 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.

KURULTAYA KATILIMI KESİNLEŞEN UZMANLAR;

- Columbia Üniversitesi’nin dünyaca ünlü sosyoloğu, “global şehir” kavramının yaratıcısı Saskia Sassen

- Sidney Rasekh, Urban Gren Global Kurucusu, Kentsel Gelişme Uzmanı

- Lee Sang Leem-Kore Mimarlar Odası Başkanı

- Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Planlama Uzmanı Tolga Yakar

- Urban Logic CEO’su Bruce Cahan

- Katrina Kasırgası’ndan sonrasında New Orleans şehrinin yeniden inşa edilmesinde bizzat çalışan, New Orleans Yeniden Yapılandırma Firmasının eski başkanı Joseph Williams

- Affordable Housing Institute Kurucusu David Smith,

- UNDP, Çevre ve Sürdürülebilir Gelişim Program Direktörü Dr. Katalin Zaim

- IFC Global Konut Finansman Müdürü Douglas Grayson

- Maria Paloma Silva De Anzorena, Sociedad Hipotecaria Federal “SHF”, Meksika

KURULTAYA KATILMASI BEKLENEN KENTSEL DÖNÜŞÜM UZMANLARI

- Tokyo Valisi Shintaro Ishihara

- Patricia Leigh Brown, New York Times

- Joan Clos, Birleşmiş Milletler Habitat İnsan Yerleşimleri Bşk. (HABITAT)

- Shadia Touqan, Kudüs Eski Kent Yenileme Programı Direktörü

- James Koh Cher Siang, Yönetim Kurulu Başkanı, Singapore Housing And Development Board

- Ivo Imparado, Dünya Bankası, Latin Amerika Ve Karayipler Uzmanı

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>