>

DİĞER HABERLER

‘Sevgi Köyü’ sokak çocuklarını...

Madde bağımlısıyken tedavi edilen sokak çocukları hem yuva, hem iş sahibi yaparak topluma yeniden kazandırılıyor.
 
   
 
 
     
500 milyar liraya mal olan Sevgi Köyü’nde, yaşları 14-19 arasında değişen sokak çocukları, yeni bir yaşama başlamanın ve sevginin huzurunu tadıyor. Adeta 5 yıldızlı otel konforundaki Sevgi Köyü’nde uygulanan programın hedefi; her çocuğu en az üç branşta yetiştirerek sertifika sahibi yapmak, böylece sivil yaşama döndüğünde kendi yaşamını rahatlıkla idame ettirmesini sağlamak.

Antalya’nın Aksu Beldesi’nde 80 dönümlük orman arazisi üzerinde kurulan ve yaklaşık 500 milyar liraya mal olan Sevgi Köyü, kentteki sivil toplum örgütleriyle kurum ve kuruluşların katkılarıyla kısa sürede faaliyete geçirildi. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel’in, sokak çocuklarının korunması ve rehabilitasyonu amacıyla başlattığı çalışmada yer alan Sevgi Köyü, Eylül ayında hizmete girdi. Basına ilk kez kapıları açılan Sevgi Köyü’nde, yaşları 14-19 arasında değişen sokak çocukları, yeni bir yaşama başlamanın ve sevginin huzurunu tadıyor.

5 YILDIZLI OTEL KONFORU

Sevgi Köyü’nde, daimi olarak 1 Müdür (Sosyal Hizmet Uzmanı), 1 doktor, 1 sosyolog, 4 sağlık memuru, iç güvenliği sağlayan 1 özel güvenlik görevlisi, dış güvenliği sağlayan 2 jandarma ve 1 bahçıvanın yanı sıra Milli Eğitim İl Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli branş öğretmenleri gönüllü olarak görev yapıyor. Sokak çocuklarının yeniden topluma kazandırılması amacıyla yapılan ve adeta 5 yıldızlı otel konforundaki Sevgi Köyü’nde, 30 kişilik yatakhane, yemekhane, çamaşırhane, sıcak sulu banyolar, televizyon ve oyun salonu, dinlenme salonu, bilgisayar odası, dershane, muayene odası, revir, basketbol, futbol, voleybol, hentbol sahaları, koşu parkurları bulunuyor. Sevgi Köyü’nde, öğrencilere el becerileri kazandırmak ve meslek sahibi yapmak amacıyla oluşturulmuş bir de imalathane yer alıyor. Çocuklar burada galoş ve boncuktan çiçek üretiyor. Burada üretilen ve Valilik tarafından satışına destek verilen ürünlerin gelirinin tamamı, çocuklara veriliyor.

Çoğu ailevi sorun yaşayan sokak çocuklarının rehabilite edildiği Sevgi Köyü’nde, çocuklara insan sevgisinin yanı sıra hayvan sevgisini de aşılamak amacıyla çok sayıda hayvan besleniyor. Köpek, tavuk, ördek ve güvercin besleyen çocuklar için önümüzdeki günlerde değişik hayvan türleri de Sevgi Köyü’ne getirilecek.

HER ÇOCUK EN AZ ÜÇ DALDA SERTİFİKA SAHİBİ OLACAK

Sevgi Köyü’nde uygulanan programın hedefi; her çocuğu en az üç branşta yetiştirerek sertifika sahibi yapmak, böylece sivil yaşama döndüğünde kendi yaşamını rahatlıkla idame ettirmesini sağlamak. Sevgi Köyü’nde kalan her çocuğa üç aylık dönemler halinde, elektronik, masaj ve aşçılık konularında kurs verilecek ve bu kurslarda başarılı olan öğrenciler sertifikalarını alacak. Sertifika alan öğrencilerin, işe yerleştirilmesi konusunda da Antalya Valiliği yardımcı olacak. Okuma yazma bilmeyen çocukların İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı öğretmenler tarafından eğitimden geçirildiği Sevgi Köyü’nde, okuma yazma bilenlere de çeşitli branşlarda eğitim veriliyor. Sevgi Köyü’nde halkoyunları ve müzikle ilgili kurslar açılacağı da bildirildi.

SEVGİ KÖYÜNDE GÜNLÜK YAŞAM

Sevgi Köyü’nde günlük hazırlanan düzenli bir program dahilinde yaşayan çocuklar, 08.30-09.00 saatlerinde kahvaltı yapıyor. Saat 10.30’a kadar serbest bırakılan çocuklar, öğle yemeğine kadar eğitim programlarına alınıyor. Öğle yemeğinden sonra atölyede üretim yapan çocuklar, akşam yemeğinden sonra, bahçedeki hayvanlarla ilgileniyor, daha sonra da televizyon ve oyun salonlarında, bilardo, masa tenisi, langırt oynuyor. Tüm kişisel masrafları Antalya Valiliği tarafından karşılanan sokak çocukları, hafta sonlarında sinema, tiyatro, bazen de balık avına götürülüyor. Aileleriyle görüşmek isteyen çocuklar, ailelerine Sevgi Köyü’ne ait bir minibüsle götürülüp getiriliyor.

ÇOCUKLAR HAYATINDAN MEMNUN

Bir zamanlar madde bağımlısı olduklarını, sokaklarda her türlü kötü olaylara karıştıklarını belirteren çocuklar, o yaşama bir daha geri dönmek istemediklerini vurguladılar.

18 YAŞINDAKİ Ü.H: “Antalyalıyım. Ailem var, ancak onlarla diyalog kuramıyorum. Bu nedenle 16 yaşından bu yana sokakta yaşıyorum. Sokak yaşamında uçucu maddeye alıştım. Bu sürede çeşitli kavga olaylarına karıştım. İki kez intihar etmeye kalkıştım. İnsanlardan uzaklaştım. O sırada Vali Baba (Antalya Valisi Alaaddin Yüksel) imdadımıza yetişti. Onun başlattığı proje çerçevesinde tedavi olmayı kabul etim. Üniversitede önce 1 ay, sonra 2 hafta süren iki seanslık bir tedavi gördüm ve buraya geldim. Şimdi çok mutluyum. Bir daha sokakta yaşamak, madde bağımlısı olmak mı? Asla!”

14 YAŞINDAKİ A.O: Antalyalıyım. Babamın iki eşi var. Daha 11 yaşındayken huzursuzluğa dayanamayarak evden kaçtım, bağımlı oldum. Sonunda tedavi olarak buraya geldim. Önceleri buraya alışamadım ve kaçtım. Ama sokaktaki yaşamın buradan iyi olmadığını anlayıp geri döndüm. Şimdi mutluyum. Buraya gelmeseydim halim ne olurdu düşünmek bile istemiyorum artık.”

19 YAŞINDAKİ S.G: “Mardinliyim. Ailem ayrı yaşadığı için ben de kaçarak buraya geldim. Birçok sokak çocuğu gibi ben de kısa sürede uçucu madde koklamaya başladım. Bir süre Umut Evi’nde kaldım. Orada mutlu olamadım ve kaçtım. Sonunda Valiliğin projesi çerçevesinde tedavi olarak buraya geldim. Bir an önce meslek sahibi olarak kendi hayatımı kazanmak ve evlenmek istiyorum.”

ANTALYA VALİSİ YÜKSEL: “İNSANIN İLACI SEVGİDİR”

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Türkiye’de giderek önem kazanan sokak çocukları sorununa bilimsel yaklaştıklarını söyledi. Sokak çocuklarının farklı gruplarda değerlendirilmesi gerektiğini, ancak hepsinin sorunlarının aşağı yukarı aynı olduğunu dile getiren Yüksel, şöyle konuştu: “Ailesi olduğu halde tamamen sokakta yaşayan çocuklar olduğu gibi, aileleriyle bağlantı halinde ama kısmen sokakta yaşayan çocuklar var. Ailesi olmayan sokak çocukları var. Bunlar arasında madde bağımlısı olanlar var, madde bağımlısı olmayanlar var. Ama biliyoruz ki, sevgiye, sıcak bir yuvaya en çok ihtiyaç duyduğu zamanda sokakta yaşayan, sokağın zor koşulları altında ezilen bu çocuklar mutlaka topluma kazandırılmalıdır. Yoksa ileride ciddi sosyal sorunlar ortaya çıkabilir. Bu çocukları sokaktan kurtarmanın da iki yolu vardı. Birincisi onlara sevgi ve güven, ikincisi de onlara imkan, iş ve eğitim vermekti. Hazırladığımız bir projeyle bunların hepsini biraraya getirerek çocuklarımızı sokaktan kurtarmayı amaçladık.”

Sokak çocuklarını topluma kazandırmak için Antalya’daki emniyet birimlerindeki çocuk şubelerinin imkanlarını genişlettiklerini, otogarda çocuk gözlemevi kurduklarını ve burada, evinden kaçıp Antalya’ya gelen çocukları tespit ettiklerini belirten Vali Yüksel, oluşturdukları “İlk adım istasyonları” ile çocukların durumlarını gözlemlediklerini, Aile Danışma Merkezi’nde de ailelerle temasa geçilerek ortak karar aldıklarını dile getirdi.

Yüksel, tüm bu aşamaların ardından tespit edilen sokak çocuklarının, Akdeniz Üniversitesi’nde tedavi ettirildikten sonra Sevgi Köyü’ne yerleştirilerek onlara yeni bir yaşam sunulduğunu belirtti.

Türkiye’de sokak çocukları için yapılmış çok güzel çalışmalar ve projeler olduğuna işaret eden Yüksel, Sevgi Köyü’nün, sokak çocuklarının rehabilitasyonu için Türkiye’de oluşturulmuş ilk ve en kapsamlı merkez olduğunun altını çizdi. Antalya’da 168 sokak çocuğu tespit edildiğini ve bunlardan 60’a yakınının tedavi ettirilerek ya ailelerine teslim edildiğini ya da Sevgi Köyü’ne yerleştirildiğini dile getiren Vali Yüksel, merkezin oluşturulmasında Antalya’daki sivil toplum örgütleriyle kurum ve kuruluşlarının çok ciddi katkıları olduğunu kaydetti.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>