>

DİYET

2014’te Beslenmeyle İlgili Almanız Gereken 10 Karar

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatımıza adapte etmek, fiziksel aktivitemizi arttırmak için hep planlar yapar ve bu planları hep erteleriz. 



 
   
 
 
     

İşte önünüzde yeni bir başlangıç yapmak için ele geçmeyecek bir fırsat: YENİ YIL. Sağlıklı beslenme tüyolarıyla sağlıklı, bir yaşama merhaba diyebilir ve formunuza kavuşmaya başlayabilirsiniz.

GEÇİCİ DİYET UYGULAMALARINA SON...

Dönemsel olarak yaptığınız diyetlerin size hiçbir faydası yok; tersine zararı var. Bunu unutmayın ve beslenme konusunda kendinize şu sözü verin:

“Hayatım boyunca sürdürebileceğim doğru beslenme alışkanlıkları edinmeliyim.“Sağlıklı birşekilde kilo vermenin temelinin doğru bir beslenme planını hayat tarzınızın bir parçası yapmak olduğunu bilin. Kilo problemi yaşıyorsanız bir farklılık yapın ve bir beslenme uzmanından yardım alın.


SAĞLIKSIZ ABUR CUBURLARLA VEDALAŞIN

Kendinize uygun sağlıklı atıştırmalıklar bulun. Yağlı cips yerine tarhana cipsi, tatlı yerine kuru meyve, hurma yiyebilirsiniz. Patlamış mısırı, yağsız yemeyi seçebilirsiniz.

YÜKSEK KALORİLİ İÇECEKLERİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN

Kahve keyfini hepimiz severiz herhalde. Ama bu yıl keyfinizle birlikte sağlığınızı da düşünmeye başlayabilirsiniz. Örneğin yüksek kalorili kremalı ve şekerli bir kahve yerine, sevdiğiniz kahveyi kremasız ve şekersiz içmeyi deneyebilirsiniz. Asitli ve şeker oranı yüksek içecekler yerine su ve maden suyu içmeyi tercih edebilirsiniz.

UYKUYA HAK ETTİĞİ DEĞERİ VERİN

Uyku sağlıklı bir yaşamın temelidir. Bunu kendinize tekrar hatırlatın ve yeni yılda uyku saatinize, ortamınıza, kalitenize önem verin. Uyku kaynaklı problemler birçok ciddi rahatsızlığın yanı sıra konsantrasyon bozukluğu, iştah problemleri, kronik yorgunluk gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

FİZİKSEL AKTİVİTEYİ HAYATINIZA KATIN

Günlük 10000 adım atmayı hedefleyin. Her gün yapacağınız 30 dakikalık orta tempolu yürüyüşler adım sayınızı arttırmanıza yardımcı olacak, aynı zamanda obezite ve kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltacaktır. Güne yürüyerek başladıktan sonra yapacağınız her işte kendinize bir hareket alanı yaratmanız çok önemli. televizyon izlerken kol egzersizlerini yapabilir veya telefonlar konuşurken evin içinde yürüyüş yapabilirsiniz.

YAĞ MİKTARINI AZALTIN


Hayatınızda yapacağınız ufak değişiklikler aldığınız yağ miktarını azatlamada büyük katkı sağlayacaktır. Hazır yiyeceklerden uzak durmak, et yemeklerinin pişirirken yağ ilave etmemek hayatınız için ufak ama yağ tüketiminizi azaltmak adına büyük değişimlerdir.

BESİN ÇEŞİTLİLİĞİNİZ ARTTIRIN

Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketmeye özen gösterin. Bu tarz bir beslenme vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini tam olarak almanıza yardımcı olacaktır.

RAFİNE KARBONHİDRATLARDAN UZAKLAŞIN

Rafine edilmiş karbonhidratlardan, özellikle beyaz ekmekten uzaklaşarak, tam tahıllı ekmeklere yönelmeye çalışın.

SIVI TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN

Günde 2 litre (12 su bardağı) su tüketmeye çalışın.

TUZ TÜKETİMİNİZİ AZALTIN

Normal bir bireyin günlük alması gereken tuz miktarı 6 gr.’ dır. Ancak Türkiye’de günlük tüketim miktarı 18 gr. olarak tespit edilmiştir. Yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalıklardan korunmak adına tuz tüketiminizi azaltın. Sofranızda tuz bulundurmayın.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>