>

EKONOMİ

Bu Yıl En Çok Değer Kazanan ve Kaybeden Emtialar

İşte 2016`da en çok kazandıran ve kaybettiren emtialar...
 
   
 
 
     

ÇİNKO
Fiyatların hızlı yükselmesinde arz görüntüsünde yaşanan daralma dikkat çekti. Arzın azalması sonrası yükselişler hızlanırken talep karşılanamadı. Bu durumda çinkonun getirisi yüzde 61,83 arttı.

DOĞALGAZ (GETİRİ YÜZDE 57,98)
ABD doğalgaz fiyatlarının son üç yılda hızlı değer kaybetmesinde ABD’nin geliştirdiği kaya gazı teknolojisi ve etkin kazı yöntemleri sayesinde artan arz etkili olmuştu. Tıpkı petrol stokları gibi doğalgaz stokları da gerek stratejik gerekse yüksek arz nedeniyle rekor seviyelere çıkmıştı. Ancak, yıl başından bu yana doğalgaz stoklarında ciddi azalış dikkat çekti. Stokların azalması sonrası doğalgaz fiyatlarında yükselişler hız kazandı.

BRENT PETROLÜ
Fiyatların yıl boyunca yaklaşık yüzde 46 değer kazanmasında OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim kesintisine yönelmesi etkili oldu. OPEC üretim tavanının 32.5 milyon varile düşürürken, üretim kesintisine OPEC dışı ülkelerde dahil oldu. OPEC dışı ülkelerinin de üretimi azaltmasıyla birlikte fiyatlarda yükselişler hız kazandı. Öte yandan stokların azalış göstermesi fiyatları destekleyen bir başka unsur olarak karşımıza çıktığını gördük.

KAKAO

Dünyadaki kakao üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alan Fildişi Sahilleri ile Gana’da mevsimlerin Kakao hasatını olumlu yönde etkileyecek nitelikte olması sonrası Kakao fiyatlarında düşüş hız kazandı. 3095 Dolar seviyelerinden yıla başlayan kakao fiyatları, yüzde 30,0’a yakın düşüş yaşadı. Hükümet tarafından verilen teşviklerinde üretimi desteklediğini gördük. 2017 yılı içerisinde de, arz ve talep dengeleri fiyatlar üzerinde etkili olmayı sürdürebilir.

BUĞDAY
2016 yılına 471 dolar yakınlarında başlayan buğday, yeni yıla girerken yaklaşık yüzde 14 gerileme ile 400 dolara yakın seviyelerde yer alıyor. Fazla yağışlar nedeni ile ABD, Kanada ve Avustralya tarafında buğday üretimi rekor seviyelere çıkması sonrası fiyatlarda yaşanan geri çekilmeler hız kazandı.

MISIR

Brezilya ve Arjantin gibi önemli üretici ülkelerden gelen düşük hasat rakamlarının kalıcı olmaması ve yeniden üretimin yükselmesi mısır fiyatlarının gerilemesinde etkili oldu. Öte yandan güçlü doların etkisiyle fiyatlar 300 dolara kadar geriledi. Yılın son günlerindeki arz ve talep dengelenmesi ile yatay hareket devam ederek fiyatların 340 dolar seviyesinde dalgalandığı görüldü.

HAM PETROL
Getiri yüzde 43,76

ŞEKER

Getiri yüzde 19,09

NİKEL
Getiri yüzde 18,82

BAKIR
Getiri yüzde 18,01

PALADYUM
Getiri yüzde 17,71

SOYA FASULYESİ
Getiri yüzde 16,72

GÜMÜŞ
Getiri yüzde 16,1

ALÜMİNYUM
Getiri yüzde 14,93

KAHVE
Getiri yüzde 13,14

PAMUK
Getiri yüzde 10,24

PLATİN
Getiri yüzde 2,83

ALTIN
Getiri yüzde 7,16

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>