>

GÜNDEM

İş Kuracaklara 50 Bin Lira Hibe Desteği Başladı

Genç girişimcilere 50 bin lira geri ödemesiz ve 100 bin lira faizsiz geri ödemeli kredi desteği uygulanmaya başlandı.
 
   
 
 
     

KOSGEB merkezleri ile iletişime geçen Vatan gazetesi yazarı Mert Nayır yeni başlayan uygulamayı, konunun püf noktalarını köşesine taşıdı.

İşte Mert Nayır'ın o yazısı

Netleşen bilgilere göre, sadece gençler değil başvuru şartlarını sağlayan herkes 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi desteğine başvuru yapabilecek. Geri ödemesiz destek üst limiti 50 bin TL. İşinizi kurmak için bu miktarın yeterli gelmemesi halinde üst limiti 100 bin TL olan uygun geri ödeme koşullarıyla faizsiz kredi desteğinden de yararlanabileceksiniz. 50 bin lira destek aldınız ve bu tutar kuruluşunuz için yetmiyor diyelim. Diğer giderlerin hesaplanması dahilinde 100 bin liralık krediye de müracaat edebilirsiniz. Belirtilen 100 bin liralık kredi desteği tamamen masrafsız ve sıfır faizli.

Teminat istenebilir

100 bin lira küçümsenecek bir rakam olmadığından sizden herhangi bir bankadan alınacak teminat mektubu getirmeniz talep edilecektir. Bankalar kolay kolay teminat mektubu vermese ya da masrafı çok olsa da endişelenecek bir durum yok. KOSGEB, teminat mektubu getirmediğiniz durumda size bir yol daha sunarak işyerinizdeki teçhizatlarınıza tedbir koyarak da bu krediden faydalandırıyor.

- Kuruluş giderleri: İşletme kuruluş desteği olarak maksimum 2 bin TL verilmektedir. İşletme kuruluş desteği; işinizi kurmaya yönelik teknik, hukuki, muhasebe kayıtları, iş planı çalışması gibi harcamalarınız için verilecek.

- İşyeri malzeme ve gereçleri: İşyeriniz için gerekli malzeme, makine ve çeşitli harcamalar için üst limit 18 bin TL.

- Temel işletme giderleri: İşinizi kurduğunuz andan itibaren kira, personel maaşları gibi işletme giderlerine yönelik 30 bin TL’ye kadar işletme giderleri desteği veriliyor. Bu destek sayesinde işletmeniz faaliyet halindeyken personel, kira gibi giderler geri ödemesiz olarak verilecek.

Yararlanma koşulları

- Girişimcilik eğitim koşulu: KOSGEB tarafından ücretsiz veriliyor. 10 gün sürüyor. Her şehirde belirli tarihlerde eğitim veriliyor. Eğitimini başarıyla tamamlayan girişimciler, girişimcilik sertifikası alıyor. Eğer örgün üniversite eğitimi sırasında girişimcilik dersi aldıysanız bu eğitimden muaf olabiliyorsunuz.

- Proje sunumu: İşinizle ilgili kapsamlı bir sunum yapmanız gerekiyor. Bu sunum için iş planı hazırlamanız gerekecek. İş planını, işinizle ilgili birçok bilginin yer aldığı rapor olarak düşünebilirsiniz.

- Kurul onayı: Projenizi hazırlayıp, iş planı ile birlikte şehrinizdeki KOSGEB birimlerine sunuyorsunuz. Kurul, iş projenizi yapılabilirlik başta olmak üzere önceden belirlenen kriterlere göre değerlendiriyor. Projenizin onaylanıp, onaylanmadığı tarafınıza iletiliyor.

- Proje kabul ve destek sağlanması: Projeniz onaylandığında işinizi kurmanız için gerekli tüm yönlendirmeler yapılıyor ve resmi olarak kuruluş süreci başlıyor. Süreçle birlikte destek ödemeleri de yapılmaya başlanıyor.

Dolandırıcılara dikkat

KOSGEB’in sağladığı destekleden istifade etmek isteyenler sadece girişimcilerle de sınırlı kalmıyor. Dolandırıcılar, her gün küçük işletmeleri arayarak “Kredi çıkarabiliriz” ile başlayan cümlelerle KOBİ’leri dolandırıyor.

Geçen ay, Mantı Evi işletmecisi olan Fatma Çatık dolandırıcıların son kurbanı oldu. Kendilerini danışman firma olarak tanıtarak 260 TL dosya masrafı, 390 TL kredi masrafı adı altında toplamda 550 TL’sini kaybetti. Oysa yukarıda sağlanan desteklerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

“Dünyayı değiştirebileceğini düşünecek kadar çılgın olan insanlar, ancak dünyayı değiştirebilecek işler yapabilir” demiş Steve Jobs… Dünyayı değiştirecek kadar olmasa da başlangıcını sağlamak adına bu imkanı değerlendirmeniz dileğiyle…

Kaynak: Vatan Gazetesi

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>