>

GÜNDEM

Neler Cinsel Saldırıya Giriyor?

Şiddet içeren eylemlerin mağduru siz ya da bir yakınınız da olabilir.
 
   
 
 
     

Cinsellik her zaman gönüllü olarak kişinin istediği zaman, istediği kişi ile istediği biçimde gerçekleşmiyor. Cinsel taciz, ensest ve tecavüzün yanı sıra işyerinde cinsel taciz, randevu tecavüzü gibi şiddet içeren eylemlerin mağduru siz ya da bir yakınınız da olabilir.

Cinsel şiddet, istenmeyen ve kişinin kontrol edemeyeceği durumda yaşadığı her türlü cinsel uyarana deniyor. Bunlar cinsel ilişki ya da oral, vajinal ilişki, ilişkiye teşebbüs olabileceği gibi, uygun olmayan bir şekilde dokunmak, soyunmak - soyunmaya zorlamak, kişi istemediği halde pornografik malzeme izlemeye zorlamak olarak sıralanıyor. Hepsinin ortak noktası; kişileri istemediği halde cinsel uyarana maruz bırakmak.

CİNSEL TACİZ:

Taraflardan birinin rızası dışında uygulanan her çeşit cinsel davranış. Çocuklar söz konusu olduğunda rızaya bakılmaz. 18 yaşından küçük kimseye yapılan her çeşit cinsel davranış taciz olarak değerlendirilir. Hareketlerin tek sorumlusu bu hareketleri uygulayandır.

TECAVÜZ:

Fizik zorlama ile zarar verme, yaralama, öldürme tehdidi ile veya ruhsal hastalık, zihinsel gerilik ve ilaç, madde etkisi ile yargılama yetisinin olmadığı bir durumda bir çocuğa, ergene veya yetişkine vaginal, anal, oral cinsel girişimde bulunma veya girişim teşebbüsü.

ENSEST:

Ana-baba otoritesine sahip bir erişkin ile bir çocuk veya ergen arasındaki her çeşit cinsel ilişki. Önemli olan aradaki kan bağı değil, erişkinin hakimiyeti, gücü ve çocuğun o kişiye bağımlılığıdır.

RANDEVU TECAVÜZÜ:

Eski eşin, boşanmakta olan eşin zorlayıcı ilişkisi veya birliktelikte olan taraflardan birinin zorlaması ile gerçekleşen ilişkiler. Bu tür yakınlıkların olduğu tecavüzler çok daha az bildiriliyor.

İŞYERİNDE CİNSEL TACİZ:

İşverenin veya amir konumundakilerin yönelttiği taciz. Bu durum, yetkinin kötüye kullanılması ve güvenin ihlali dışında, mağdurun çalışma hak ve özgürlüğünü tehdit ettiği için ekonomik taciz olarak da nitelendirilebiliyor.

CİNSEL SALDIRI FARKLI SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Cinsel hayatlarını etkileyebiliyor.Bu cinsel isteksizlik, iğrenme olabiliyor. Bazen de tersine, bu sefer farklı olacak diye uygunsuz ve farklı kişilerle riskli ilişkiye girmeye de yol açabiliyor. Ancak sıklıkla depresyona, unutkanlığa, öfkeli olmalarına, özellikle erkeklere güvenmemelerine yol açabiliyor.

Özellikle çocukluk çağında yaşanan bu tür olaylarla çocukların başa çıkması zordur. Çocuk bunları unutarak, yok sayarak yaşıyor ancak bu tümüyle unutulan bir şey değil, travmatik olarak bastırılan bir durum olarak kalıyor. Bazen 20 sene sonra, depresyon ya da travma sonrası stres bozukluğu gibi bir tabloyla karşımıza çıkabiliyor. Olay bittikten 15-20 sene sonra bir haber okuduklarında ya da televizyonda bir sahne gördüklerinde, ben de yaşamıştım diye büyük bir zorluk yaşayabiliyorlar ve tedavi almaları gerekebiliyor. Bunu yaşayan birçok kişi tedavi almalı mıyım diye bir düşünce geliştirebiliyor ama en azından bir kez danışmaya gidebilirler ve ihtiyaç yoksa da bunu öğrenebilirler. Ancak genel olarak depresyon, sıkıntı gibi şikayetleri varsa tedaviye ihtiyaçları var demektir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>