>

KÖŞE YAZILARI | Diyetisyen Berrin Yiğit

Okul Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuğunuzun beslenme çantası neler olmalı? (Diyetisyen Berrin Yiğit)
 
   
 
 
     

Yeni eğitim yılına girdiğimiz bugünlerde okul çocuklarının beslenmesi konusunda bazı olmazsa olmazlara değinmek istedim. Tatil sonrası değişen uyku düzeni, yeni beslenme saatleri ve şekline uyum için anne babalar önemli bir görev üstlenmektedir. En az ders notları kadar önem verilmesi gereken doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ve büyüme eğrisinin takibi aksatılmamalıdır.

Her yaş grubunda olduğu gibi çocuk beslenmesinde de bireyin yaşına ve olması gereken ağırlığa uygun, dengeli bir diyetle beslenmesi sağlanmalı, yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir.

ÇOCUĞUNUZA DAHA FAZLA YEMESİ İÇİN ISRAR ETMEYİN:

Herkesin mide kapasitesinin farklı olduğu gerçeği bilinmeli, çocuklara ısrarcı olunmamalıdır. Anneler arasında yapılan en büyük yanlış başka çocuklarla kendi çocuklarını karşılaştırmaktır bu maalesef yarardan çok zarar getirir. Beslenme bir yarış, ödül ya da cezalandırma değildir. Besin seçimlerinde her öğünde dört besin grubunun (süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık, vb, taze sebze ve meyve, tahıllar (ekmek, pirinç, bulgur, bisküvi vb.)beraber tüketilmesine özen gösterilmeli beslenme çantası hazırlarken buna dikkat edilmelidir.

BESLENME ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER:

Ara öğünler için taze meyve, çok tahıllı un ve kurutulmuş meyve/ yağlı tohumlarla hazırlanmış ev yapımı kurabiye veya sebzeli/peynirli poğaçalar veya üçgen sandviçler doğru alternatiflerdir.

Ana öğün için ise bozulacak, kokacak ya da yerken hijyen sorunu yaşatabilecek yemeklerden kaçınmalı, çok tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandviçler (içeriğine hergün farklı bir malzeme katarak bıkkınlık önlenmelidir), taze/mevsiminde meyve, yoğurt, söğüş yenebilecek sebzeler, UHT kutulu sütler veya katkısız meyve suları, kuru yemişler, kuru meyveler tercih edilmelidir. Büyüme yoğurtları olarak satılan gelişime katkı sağlayan süt ürünleri de güzel tatlı alternatifleri olabilir.

Araştırmalar, okula kahvaltı ederek giden çocukların başarısının, kahvaltı etmeyenlere oranla çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde çeşitli bilimsel çalışmalar, zamansızlık ya da kilo vermek amacıyla kahvaltıyı atlayan yetişkinlerde gün içinde performans düşüklüğü görüldüğüne işaret ediyor bunun için bu yaşlarda çocuklara kahvaltı etme alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir.

KAHVALTI SOFRALARIMIZ NASIL OLMALI?

Her çocuğun besin ihtiyacı farklı olduğu için kahvaltı mönüleri için de belli reçete vermek mümkün değildir. Ancak besin çeşitleri ile ilgili belli önerilerimiz olabilir. Örneğin tahıl grubundan mutlaka çok tahıllı ekmek, ya da tam tahıl unu ile hazırlanmış hamur işleri, posa içeriği yüksek, şekersiz, çikolata veya başka aromalarla kaplanmamış mısır gevrekleri tercih edilmeli. Et grubundan çeşitli peynir türleri tercih edilmeli, sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı, çok kaliteli bir besin olan yumurtaya mutlaka yer verilmelidir. Süt şekersiz, tat katmak isteniyorsa ballı ya da pekmezli tüketilmelidir. Meyve bütün halde tüketilmeli ya da katkısız, taze meyve suları seçilmelidir. Sebze olarak C vitamini zengini söğüş yenebilen domates, salatalık, maydanoz, biber, tere, roka vb. yemek alışkanlık haline getirilmelidir. Reçel, tereyağ, şokella gibi yüksek kalorili yiyecekler, bazen ve kısıtlı miktarlarda tüketilmelidir. Özellikle iştahsızlık yaşayan çocuklar için ara ve ana öğünlerde hacimsel olarak göreceli olarak daha düşük ama besleyiciliği ve kalorisi yüksek seçimler yapmakta fayda var.

OKUL DÖNEMİNE ÖZGÜ YENİ ÖĞÜN SAATLERİNİ YENİDEN PLANLAMALISINIZ.

Okuldan dönen çocuklar uzun ve yorucu geçen bir gün ardından genelde eve döndüklerinde çok acıkmış olabilirler. En ideali, okulda ikindi saatlerinde tüketmesi için besleyici bir sandviç hazırlamanız ya da eve döndüğünde sağlıklı bir ikindi kahvaltısı sunmanız, daha sonra akşam yemeği için aile ile sofraya oturmasını sağlamalısınız.

Akşam yemeğinde yedin/yemedin tarzında sofra kavgalarını engellemek için okul dönüşü açlığını bastıracak kadar yemesi, abur cubur tüketmemesi sağlanmalıdır. Bazı aileler okul sonrası akşam yemeklerini sunmaktalar ancak bu durumda da sofra adabını kazanmaları için küçük porsiyonlar halinde yiyerek de olsa sizinle sofrayı paylaşmalarını alışkanlık haline getirmelisiniz.

ÇOCUĞUNUZ BİR SPOR DALINI HOBİ EDİNMESİNİ SAĞLAYIN.

Spor ve orta düzeyde de olsa fiziksel aktivite her yaş grubunda olması gereken, yaşam kalitemizi yükseltmek adına gerekli bir kuraldır. Bunun için, çocuğunuza sevdiği bir spor dalını seçmesi için yardımcı olmalı, beraber yürüyüşlere çıkmalı ya da spor yapmalısınız. Televizyon, bilgisayar, playstation gibi çocukları hareketsizliğe çeken aktivitelere ayrılan zamanı mümkün olduğunca kısa tutmalısınız. Sağlık üzerine pek çok faydası, büyüme ve gelişime katkısı dışında, zaman planlamasını öğretmek ve disipline olma konusundaki olumu etkileri de sporun diğer avantajlarıdır.


Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>