>

SAĞLIKLI YAŞAM

Karamsarlığa hapsolmayın

Depresyon hafife alınacak hastalık değil . Depresyon geçiren insanlarda yaşamdan zevk almama, karamsarlık, hüzün, kötümser düşünce en temel özellikler...
 
   
 
 
     
Antakya SSK Hastanesi doktorlarından Psikiyatri Uzmanı Nermin Ertunç, depresyonun hafife alınacak bir hastalık olmadığını belirterek, depresyonlu hastaların yüzde 75'inde ölme isteği ve intihar düşüncesi bulunduğunu söyledi.

Nergis Kültür Sanat Derneği Sağlıklı Günler Seminerleri'nin dördüncüsü Antakya Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Seminere, Psikiyatri Uzmanı Nermin Ertunç ve Eczacı Esin Demirtok konuşmacı olarak katıldı. Psikiyatrı Uzmanı Nermin Ertunç, psikolojik bozukluklar arasında en sık görülenin depresyon olduğuna dikkat çekerek, "İnsanlarda depresyona bağlı iş gücü kayıpları ve verimlilik düşüşleri görülür. Depresyon halk hastalığı olarak görüldüğünden hafife alındığı için hekime de başvurulmaz. Daha çok orta yaş hastalığıdır. 11 yaş öncesi ebeveyn kaybı ya da anne babanın ayrılması, çocuklarda risk gelişimini artırır, ileride depresyon görülmesine neden olabilir. Olumsuz yaşam koşulları, çevresel etkiler de depresyonu artırıcı nedenlerdendir. Kentlerde yaşayanlarda depresyon daha fazla görülmektedir" dedi.

Ertunç, depresyon geçiren insanlarda rastlanacak rahatsızlıkları ise şöyle açıkladı:

"Depresyon geçiren insanlarda yaşamdan zevk almama, karamsarlık, hüzün, kötümser düşünce en temel özelliklerdir. Depresyon ilerledikçe insanlar kendilerini perişan ve mutsuz hissederler ve olaylara olumsuz bakarlar. İlgi azlığı ve zevk alamama da buna eşlik eder. Hasta, kendini cezalandırmak için intihar edebilir. Hasta, iyileşemeyeceğini düşünür. Depresyon dönemindeki hastalar, önemli ve yaşamsal konularda kararlar almamalı. Çünkü o dönemlerde sağlıksız kararlar verilebilir. Depresyonlu hastaların yüzde 75'inde ölme isteği ve intihar düşüncesi vardır. Erkeklerde intihar girişimi sayısı az, ölüm oranı fazladır. Kadınlarda girişim sayısı fazla, ölüm oranı azdır. Depresyonlu hastalarda konsantrasyon gücü azalır, dikkat eksikliği ve unutkanlık olur. Depresyonlu hastalarda yorgunluk, iş yapamama, tükenmişlik hissi yaşanır. İştahsızlık ve cinsel istek kaybı olur. Hastalar uykusuzluk çeker, topluma girmekten kaçınır ve zorlanırlar. Bunun için depresyon hastalığı hafife alınmamalı" diye konuştu.

Eczacı Esin Demirtok da, depresyon ilaçları ve etkileri konusunda bilgiler verdi. Demirtok, anti depresif ilaçların tavsiye üzerine kullanılamayacağını vurgulayarak, "Yanlış inanışlar yüzünden doktora gidilmemesi sıkıntıların artmasına neden olur. Tavsiyelerle ilaç kullanılması depresyonu tedavi edemez. Her türlü hastalıkta en önemli tedavi doğru hekime müracaattır. Depresyonlu hastalar genellikle doktora geç müracaat ediyor. Hastalar çekinmeden mutlaka doktora başvurmalı. Depresyon; nezle, ishal, grip gibi sıkça rastlanacak bir hastalık. Günümüzde depresyon ilaçları ağrı kesici gibi reçetesiz satılıyor. Hastalar başkasına iyi gelen bir ilacı kendisine iyi gelecekmiş gibi kullanmamalı. Mutlaka doktora gidip doktor tavsiyesiyle ve reçeteyle ilaç almalı" şeklinde konuştu.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>