>

SAĞLIKLI YAŞAM

Sıcaklarla Artan Gıda Zehirlenmelerine Dikkat!

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle besinler yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarında ve gıda zehirlenmelerinde de artış yaşanıyor.
 
   
 
 
     

Yüksek ateş, uzun süreli ishal ve kusma nedenleriyle çok fazla çağrı almaya başladıkları gıda zehirlenmelerine bakterilerin yol açtığını ve sıcak havalar ile dikkat edilmeyen hijyenik koşulların da bunları etkin hale getirdiğini belirtti.

Gıda zehirlenmesi denince rahatsızlık yaratan bakteri türlerini ve korunmak için yapılması gerekenleri aktardı.

Salmonella: Kümes hayvanları ve yumurtadan geçer, dışkıyla temas eden ürünler ve çiğ et de risk oluşturur. Bakteriye maruz kalınması durumunda, 12-72 saat sonra mide krampları, ateş ve ishalle belirti verir. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer. Önlem olarak; tavuk ve tavuk ürünlerinin iyice pişirilmiş olarak tüketilmesi, çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerin ve kesme tahtasının, bıçak, tezgah gibi alanların çok iyi temizlenmesi gerekir.

Koli basili: İnsan ve tüm hayvanların bağırsaklarında yaşayan bir bakteridir. Kesim sırasında bağırsağın hasarlanmasıyla hayvanın bütün vücuduna yayılabilir. Pastörize edilmemiş sütlerde ve gübre kullanılan yeşil yapraklı sebzelerde de bulunabilir. Enfeksiyon şiddetli karın krampları, sulu ishal ve kusma ile ortaya çıkar. Hastalık yaklaşık bir hafta sürer ancak, bağışıklık sistemi düşük kişilerde çok ağır seyredebilir. Önlem olarak; kırmızı et için kullanılan kesme tahtası, bıçak, tezgah gibi tüm malzemeler iyice temizlenmelidir. Eti ise çok iyi pişmiş olarak tüketmekte fayda vardır. İçilecek süt pastörize değilse, sütün iyice kaynatılması gerekir. Meyve ve sebzelerin bol suyla, yeşil yapraklı sebzelerin ise yapraklarını tek tek yıkayarak ve mümkünse pişirerek tüketilmesi daha sağlıklı olur.

Listeria: Süt, peynir, yoğurt gibi taze ürünlerde olduğu kadar, bazı işlenmiş gıdalarda da görülebilir. Bu bakterinin özelliği soğukta da yaşayabilmesidir. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler, özellikle çocuklar, yaşlılar, alkolikler ve hamileler risk altındadır. Bakteri vücuda girdikten yaklaşık 2 ay sonra ortaya çıkan bu enfeksiyon kendini ateş, ishal, mide ve kas ağrısı ile gösterir. Önlem olarak; gıdalar buzdolabında saklanmalı, etiketli ürünlerin saklama koşullarına uyulmalı, son kullanma tarihlerine ve temizliğine çok dikkat edilmelidir.

Botulizm: Konservelerde oluşur. Yanlış saklama koşullarının ortaya çıkmasına neden olan tehlikeli bir hastalıktır. Evde yapılmış konservelerin yanı sıra bal, salamuralar ve fermente gıdalar, füme ya da tuzlu balık özellikle risk oluşturur. Belirtileri; halsizlik veya felç, kramp, kusma, yutma sıkıntısı, solunum problemleri, çift görmedir. Sızıntı yapmış, deforme olmuş kutulardaki konservelerin kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Stafilokok: Sandviçler, salatalar, hamur işlerinde oluşan bakterilerdir. En riskli gıdalar; krema dolgulu hamur işleri, pudingler, yumurta, ton balığı, tavuk, patates, makarna, sandviçler, salatalardır. Bakterili gıdanın tüketilmesini takip eden yarım saat içinde kendini; kusma, kramp, ishal gibi belirtilerle gösterir ve yaklaşık 3 gün sürer. Bu bakteriden korunmak için yiyeceklere dokunmadan önce ellerin çok iyi yıkanmış olması önemlidir. Kişinin elinde, burnunda ya da gözünde enfeksiyon ya da açık yara varsa yiyeceklerin tutulmamasına özen gösterilmelidir.

Hepatit A: Ateş, yorgunluk, bulantı, kilo kaybı ve sarılığa neden olan bir virüstür, karaciğerde yerleşerek rahatsızlık yaratır. Virüsü taşıyan kişi kendi hijyenine dikkat etmezse, dokunduğu her yere bu virüsü yayabilir. Hastalığa yakalanmamanın en önemli yolu, yiyeceklere dokunmadan önce mutlaka elleri yıkamaktır.

Campylobacter: Kümes hayvanlarından bulaşır. Belirtileri; ateş, kramplar, ishal ve kusmadır. Çoğu insan bir hafta içinde iyileşir. Hastalıktan korunmak için elleri sık sık yıkamak, çiğ tavuk etine dokunduktan sonra elleri ve tavuğun temas ettiği kesme tahtası, bıçak, tezgah gibi alanları çok iyi temizlemek gerekir.

Noro Virüsü: Mide gribi olarak da bilinen hastalık, 24-48 saat içinde ortaya çıkan kusma ve ishalle belirti verir. Hastalıktan korunmanın en iyi yolu, tuvaleti kullandıktan ya da çocuk bezini değiştirdikten sonra yiyeceklere dokunmadan önce 30 saniye süreyle sıcak, sabunlu suyla elleri yıkamaktır.

Bu belirtilere dikkat! Biri ya da birkaçının yaşanması durumunda derhal en yakın sağlık kurumuna gidilmelidir.

• Yüksek ateş
• Kanlı dışkı
• Uzun süreli kusma
• 3 günden fazla süren ishal
• Ağız kuruluğu, baş dönmesi, azalmış idrara çıkma gibi dehidratasyon (susuzluk) belirtileri.

Özellikle sıcaklarda güvenli gıda tüketmek için;

• Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayın.
• Çiğ et ile temastan sonra yüzeyleri, mutfak eşyaları, kesim tezgahını ve ellerinizi iyice temizleyin.
• Ellerinizi kağıt havlu ile silin. Ortak kullanılan kumaş havlular risk oluşturur.
• Marul veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin dış yapraklarını atın.
• Et, yumurta ve peynir gibi çabuk bozulabilen gıdaları buzdolabında saklayın.
• Bağışıklık sistemi daha düşük olan çocuk, yaşlı ve hamilelerin beslenmelerinde daha dikkatli davranın. Az pişmiş et, yumurta, pastörize edilmemiş süt ürünleri, pişmemiş şarküteri ürünleri ve çiğ deniz ürünlerinden uzak durmalarını sağlayın.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>