Kaliteli geçirilen bir uyku hem bedensel hem de zihinsel açıdan gün boyu yeterli olmak için ilk adım. Geceleri sık sık uykudan uyandıran, sabahların ise yorgun ve bitkin başlamasına sebep olan uyku apnesinin tedavisi ise mümkün.
Avrasya Hastanesi K.B.B Uzmanı Op. Dr. Ferhat Oğuz, uyku apnesi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Uyku apnesi nedir?
Uyku apnesi; uyku esnasında solunumun durduğu bir uyku bozukluğudur. Özellikle üst solunum yollarının açıklığını sağlayan kaslarda tıkanma meydan gelir. Uyku esnasında nefesin durması olarak bilinen uyku apnesi, gece boyunca defalarca tekrarlayabilir. Solunum bozukluğunu uyku apnesi olarak adlandırabilmek için solunumun en az 10 saniye durmuş olması gerekiyor.
Uyku apnesinin ortaya çıkma nedenleri
En önemli risk faktörü obezlik olan uyku apnesi burun ve geniz eti olanlarda daha sık görülüyor. Alkol ve uyku ilacı kullanımı da hastalığı tetikliyor. Uyku apnesi genellikle yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülebiliyor.
Uyku apnesi belirtileri
Uyku apnesinin en önemli belirtisi uykuda solunumun durmasıdır. Bunun yanında aşağıdaki belirtiler de yaygın olarak görülür;
• Yüksek sesle horlama,
• Uyku esnasında huzursuzluk,
• Uykudan ani uyanmalar,
• Ağız kuruluğu,
• Sık sık idrara kalkma,
• Reflü,
• Depresif ruh hali,
• Sinirlilik
• Dikkat sorunları.
Uyku apnesi tehlikeleri beraberinde getiriyor
Gece yeterli uyuyamayan hastalar sabah bitkinlik yaşar. Hasta uykusunu tam alamadığı için sinirlilik, dikkatsizlik ve konsantrasyon bozukluğu kendini gösterir. Uzun dönemde uyku apnesi; kalp hastalıkları, beyin damar hastalıkları, felç, tansiyon, şeker hastalığı gibi sorunlara yol açıyor. Ayrıca düzenli uyuyamayan hastaların günlük hayatı da bu durumdan etkileniyor ve yaşam kalitesi düşüyor. Uyku apnesi olan kişilerde trafik kazası riski 7-8 kat daha yüksek görülüyor.
Uyku apnesi testi
Uyku apnesi testi hastalığın tedavisi için en önemli basamaktır. Polisomnografi denilen testte gece boyunca tüm solunum olayları ve beyin aktivitesi kaydedilir. Testin yapılabilmesi için hasta tüm gece boyunca uyku odasında kalır ve vücudun çeşitli noktalarına bağlanan kablolarla alınan sinyaller bilgisayara aktarılır. Alınan bu kayıtlarla solunumun gece boyunca kaç kez ve ne kadar süreyle durduğuna bakılır.
Uyku apnesi tedavisi
Uyku apnesi tedavisinde öncelikli olarak eğer varsa obezite sorununu aşmak gerekiyor. Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak ise tedavi için önemli bir adım. Yüksek derecede uyku apnesi için pozitif hava basıncı tedavisi uygulanıyor. Gece boyunca silikon maske yardımıyla basınçlı hava verilerek hastanın üst solunum yollarının açık kalması sağlanıyor. Üst solunum yollarındaki ileri derecede darlıklar cerrahi müdahale gerektirebiliyor.
Sürekli Sinirli Olmanızın Sebebi Uyku Apnesi Olabilir
Sağlıklı bir yaşam için en temel belirleyici unsurların başında uyku geliyor.
“MÜSLÜM Filminin Galası Yapıldı!”
“Yeni Yılda Düşünce Hatalarınızdan Kurtulun”
“Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılır?”
“Vitamin Eksikliğinin 10 İşaretine Dikkat!”
“Aşkta mükemmelliği yakalamak elinizde ”
“M.Jackson’a bir taciz suçlaması daha”
“Makyaj Çantanızdan Atılacaklar”
“Mükemmel adamı bulma rehberi ”
“Zerrin Tekindor’un Tek Kişilik Performansı “TOZ” Enka Sanat’ta”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32