>

SAĞLIKLI YAŞAM

Varisler kaderiniz olmasın

Lazer ve skleroterapi yöntemleri ile varislerinizden kurtulabilirsiniz
 
   
 
 
     
Lazer ve skleroterapi bacakların estetiğini bozan genişlemiş damarları ortadan kaldırıyor VARİSLER yüzeyel bacak toplardamarlarının hastalığıdır. Normalden fazla genişlemiş büyük bacak toplardamarlarına 'varis', kılcal toplardamar genişlemelerine ise 'telenjlektazi' adı veriliyor. Günümüzde varislerin, toplardamar duvarındaki yapısal bozukluktan kaynaklandığı ve bu yapısal bozukluğun damar duvarını güçsüzleştirdiği teorisi kabul görüyor.

Son yöntemler

Doç. Dr. Meral Kozakçıoğlu Özekici, 'Meslekleri gereği günün büyük bölümünü ayakta geçiren kimselerde (beraberler, öğretmenler, cerrahlar gibi) varis görülme sıklığı artıyor' diyor. Varisler hastalarda öncelikle radyolojik ve ultrasonografik tetkiklerle hastalığın yaygınlığı ve derinliği inceleme altına alınıyor. Büyük yüzeyel toplardamar varislerinin tedavisinde genellikle cerrahi yöntemler tercih ediliyor. Doç. Dr. Meral Kozakçıoğlu Özekici, 'Geniş varislerin dışında, diğer küçük varisler ve telenjlktazilerde, dünyada sık olarak uygulanan tedavi yöntemlerinin başında lazer tedavisi ve skleroterapi geliyor' diyor. 1800'lü yılların ortalarından beri uygulanan ve son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde son derece popüler bir metot olan skleroterapide, damar içine ince bir enjektör yardımıyla bazı solüsyonlar zerk ediliyor. Zerk edilen madde, damar iç duvarında kalınlaşma ve pıtılaşma oluşturularak damarın tıkanmasına ve varisin ortadan kaybolmasına neden oluyor. Yurtdışında flebologlar tarafından gerçekleştirilen ve ayakta yapılan bu uygulama, 15-20 dakika kadar sürüyor. Türkiye'de de, lalp damar cerrahları veya bu konuda eğitim alan pratisyen hekimler skleroterapi yapıyorlar.

Doğru elde yapılmalı

Doç. Kozakçıoğlu, skloroterapi uygulamasında kullanılan solüsyonun içeriğinin ve konsantrasyonun çok önemli olduğunu hatırlatıyor. Ayrıca uygulama tekniği konusunda alınan eğitim de, sonucun iyi veya kötü olması üzerinde rol oynuyor. Eğer verilen solüsyonun miktarı biraz fazla olursa cilt altında nekroza yol açarak kahverengi lekelerin veya telenjiaktizilerde kanama yaparak, cilt altında mor lekelerin oluşumuna neden oluyor. Skleroterapi, pıhtılaşma mekanizması bozuklukları, şeker hastalığı gibi ciddi sistemik hastalığı ve önceden damar tıkanıklığı öyküsü olan kişilerle gebelik dönemindeki kadınlarda kesinlikle önerilmiyor.


Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>