>

TEKNOLOJİ

NFT’deki Eserlerin Orijinal Olup Olmadığı Anlaşılacak

NFT dünyasındaki eserlerin orijinalliği artık kolayca anlaşılabilecek.
 
   
 
 
     

Tüm içerik oluşturucular, sanatçılar, alıcılar, sanat galerileri, koleksiyoncular, çevrimiçi perakendecilerin içi rahat edecek.

Dijital bir tescil şekli olan NFT’yi, her ne kadar bir sanat biçimi olarak algılansa da esasında sanat üretiminde teknolojinin ön plana çıkması olarak ifade etmek gerekir. Dijital eserlerin tescillenmesini ve dijital ortamda dolaşıma girmelerini mümkün kılan NFT; sanat eserlerini tescil edip, sanatçı-alıcı arasındaki iletişim köprüsünü de kuruyor. Bu ekosistem bünyesinde şarkı, video, resim, tablo barındırabiliyor, hatta sinema ve spor sektörünün de ürün ve sponsorluk özelinde bu sistemdeki yerini aldığı görülüyor. Bu dünyada sanat eserlerinin orijinal, sahte veya çalıntı olup olmadığı anlaşılamaması, NFT dünyasındaki sanatçıları ve alıcıları endişelendiren en önemli soru işareti.

NFT dünyasında özgünlük sorunu bitecek

Yerli girişim ArtCert, blok zincir temelli yeni bir çözümle NFT dünyasının en önemli sorununa çare oldu. ArtCert kurucu ortağı Can Orhun, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Geliştirdiğimiz sistem, Uluslararası Plastik Sanatları Derneği’nin sanat eserleri için tasarladığı EPİVERON (Sanat Eserlerinin Piyasaya Verilme Onayı) belgesine işlevsel olarak benzer bir yapıda çalışıyor ve oluşturulan belgeler ile bu güven sağlanıyor. Belgeyi sanatçının kendisi veya NFT Minting platformları, sattıkları NFT sanat eserleri için üretip, bu belge üzerine sanat eseri ile ilgili tüm bilgileri işliyor ve blok zinciri üzerinde sanat eserini alan kişiye veriyorlar.”

Tüm sertifikalar esere özel


Tüm içerik oluşturucuların kimlik kartı, pasaport gibi belgelerle doğrulandığı çözümde, sanat eserinin bilgileriyle birlikte blok zincirindeki sanatçıların veya yaratıcıların eserleri NFT adreslerine bağlanıyor. EPİVERON belgesini sanatçının kendisi hazırlıyor ve sanat eserinin bilgilerini, tarihini, boyutlarını içeren bu belgeye isterse eserinin fotoğrafını da ekleyebiliyor. Sertifika, sanatçının ıslak imzasını taşıyor. Bir nevi yapıt sertifikası olan bu belgenin noterce tasdiklenmesi gerekmiyor.

Ne içeriyor?


• Sanatçının imzası
• Öne çıkan parça veya konu adı
• Oluşturulduğu tarih
• Boyutlar
• Kullanılan ortamın ayrıntıları
• Yapılan baskı sayısı (parça sınırlı sayıdaysa)
• Herhangi diğer bir ayrıntı

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>