>

ANNE - ÇOCUK

Çocuğunuz süt içiyor mu?

Sütün çocuğunuz için ne kadar önemli olduğunu ve çocuğunuzun günde ne kadar süt içmesi gerektiğini biliyor musunuz?
 
   
 
 
     
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, okul çağındaki çocukların beslenme saatinde içtikleri 200 miligram sütün, onların zihinsel ve fiziksel gelişmelerine ve boylarının uzamasına önemli ölçüde katkı sağladığını söyledi. Sütün, yapısındaki besin unsurları açısından ideal bir gıda maddesi olmasından dolayı bebek, çocuk ve yaşlılar için vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ekuklu, sütün, kemiklerin oluşumu ve gelişimini sağlayan kalsiyum ve fosfor tuzlarının yanı sıra vitaminler ve mineralleri bol miktarda içerdiğini kaydetti. "Okul çağındaki çocukların beslenme saatinde içtikleri 200 miligram süt, onların zihinsel ve fiziksel gelişmelerine, boylarının uzamasına önemli ölçüde katkıda bulunu" diyen Doç. Dr. Ekuklu, günlük kalsiyum ihtiyacının, en az iki bardak süt içerek karşılanabileceğini söyledi.

Yetişkin bir insanın günde 1 litre süt içtiğinde günlük gıda ihtiyacının yüzde 20-25'ini karşıladığını bildiren Doç. Dr. Ekuklu, şunları kaydetti:

"Bundan dolayı da her yaştaki insanın süt içme alışkanlığına sahip olması gerekmektedir. Süt, hayvansal ürünler içerisinde, insan hayatının her dönemindeki beslemesinde en başta yer alan ve vücudumuzun ihtiyacı olan besin elementlerinin tamamına yakın kısmını bileşiminde bulunduran tek gıdadır. İnsan beslenmesi için mükemmel bir besin maddesidir. Bileşiminde yüzde 87,3 su, yüzde 3,5 yağ, yüzde 3,4 protein, yüzde 4,7 laktoz, yüzde 0,75 mineral maddeler ve yüzde 0,35 oranında vitaminleri içerir."

Türkiye'de süt tüketimi ortalamanın çok altında…

"Türkiye'de işlenmiş içme sütü tüketimi kişi başına yılda 6 litre civarında iken Avrupa ülkelerinde sadece işlenmiş içme sütü tüketimi kişi başına yılda 60 ile 170 litre arasındadır" diyen Doç. Dr. Galip Ekuklu, bu rakamların Türkiye'de süt ve eşdeğeri ürünlerin tüketiminin çok gerilerde olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Sütün büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını oluşturduğunu bildiren Doç. Dr. Ekuklu, özellikle kemik ve dişlerin oluşumu ve gelişmesinin yanı sıra vücudun birçok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli olduğunu vurguladı.

Kalsiyumun yanı sıra sağlık için gerekli A, C, D, E, K, B2, B6 vitaminleri ile potasyum, fosfor ve proteinin önemli bir kısmının süt içerek karşılanabildiğini ifade eden Doç. Dr. Ekuklu, sütün, zeka ve göz için gerekli olan B12 vitamini açısından da zengin olduğuna dikkati çekti.

Sütün mikroorganizmalar için uygun bir ortam olduğundan çok kısa sürede bozulabildiğini ve sağlık için tehlikeli olabildiğini ifade eden Doç. Dr. Ekuklu, şunları söyledi:

"Bu nedenle ambalajsız olarak tüketime sunulan sokak sütlerinin dayanıklılığını arttırmak amacıyla süte karbonat gibi katkı maddeleri katılabilmektedir. Çiğ olarak tüketime sunulan sokak sütlerinde soğuk zincir sağlanamadığından tüketiciye ulaşıncaya kadar toplam bakteri yükü artmaktadır. Sokak sütü satın alındıktan sonra evde açıkta kaynatıldığı için vitamin değerleri de kaybolur."

Süt tüketiminin menopoz sonrası gelişecek osteoporoz (kemik erimesi) bakımından da çok önemli koruyucu etkisi bulunduğuna işaret eden Doç. Dr. Ekuklu, özellikle kadınların 25-40 yaşından itibaren süt ve süt ürünleri tüketmeleri gerektiğini kaydetti.

Doç. Dr. Ekuklu, "Her gün içeceğiniz bir bardak süt, kemik bankanıza yapacağınız yatırama benzer. Bu birikimler yaşamınızda sizi kemik erimesinden korur" dedi.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>