>

ANNE - ÇOCUK

Hamile bayanların iş hayatındaki hakları

Çalışan kadınlar, yasalar çerçevesinde hamile kadınlara ve annelere tanınan haklar pek fazla bilinmediği için kendilerine tanınan hakları talep etmiyorlar. İşte haklarınız…
 
   
 
 
     
Hamilelik ve annellik süreci, çalışan kadınların kariyerlerinde kimi zaman bir dönüm noktası anlamına gelmekte. Bu yüzden de kadınlar, iş yaşamlarına bir süreliğine de olsa ara vermek istemediklerinden hamileliği mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyorlar. Çünkü hamilelik döneminde işe ara vermek, hem maddi anlamda aile bütçesine zarar vermekte, hem de kadının tekrar iş yaşamına dönmek istediğinde bir süre işsiz kalıp iş aramasına neden olmakta.

Ayrıca bir süre sonra işe dönmek isteyen kadının bebeğinin bakımı da bir başka sorun olarak belirmekte. Hangi zamanda bebek yapıyor olursanız olun, neticede bebek, çalışan kadının iş yaşamındaki normal akışı bir süreliğine de olsa değiştirmekte. Fakat yasalar çerçevesinde hamile kadınlara ve annelere tanınan haklar pek fazla bilinmediği için kadınlar kendilerine tanınan hakları talep etmiyor.

Tüm bunların yanında da boş yere geleceklerine dair endişeleniyor. Oysa Çalışma Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu "Gebe ve Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla, Emzirme Odaları ve Bakım Yurtlarına Dair Tüzük" ile, bebeğinizin yanında olma hakkınız ve bebeğiniz büyüyene kadar bakımının işvereniniz tarafından sağlanması güvence altına alınmış. Bunun yanısıra Sosyal Sigortalar Kanunu'nda da Gebelik Halinde Muayene ve Tedavi, Doğum Yardımı, Emzirme Yardımı, Sigortalı kadına doğum öncesi ve sonrasında ödenek verilmesi gibi konulara açıklık getirilmiştir.

SOSYAL SİGORTALAR KANUNU'NDA ANALIK SİGORTASI

Sigortalar Kanunu'nun 43-51. maddeleri çalışan kadınların annelik ve hamilelik haklarıyla ilgilidir. Bu maddelerde hamile kadınların ya da sigortasız eşi hamile olan erkeklerin eşleri için geçerlidir. Ancak bu hakların kendilerine tanınması için bazı şartlar aranmaktadır.

İSTENİLEN ŞARTLAR

• Sigortalı kadın için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün analık sigortası priminin ödenmiş olması

• Sigortalı erkek için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası priminin ödenmiş olması

• Sigortalının doğum yapan kadınla doğumdan önce evlenmiş bulunması

43. Madde, sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının anne olması halinde şu yardımların yapılmasını öngörüyor:

• Gebelik Muayenesi'nin yaptırılması ve gerekli sağlık yardımının sağlanması

• Doğumda gerekli sağlık yardımlarının sağlanması

• Emzirme yardım parası verilmesi

• Sigortalı kadının doğumdan önce ve sonra işinden kaldığı günler için ödenek verilmesi

• Analık hali sebebiyle gerekirse yurt içinde başka bir yere gönderilmesi.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>