>

DİYET

Şok diyeti bırakın!

Kışın tüketilen yiyeceklerdeki yağ ve kalori miktarının artması, günlük aktivitelerin azalmasıyla artan kilo alımı için şok diyetler yerine sağlıklı diyetler tavsiye ediliyor.
 
   
 
 
     
Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, yazın yaklaşmasıyla birlikte haftada dört-beş kilo verdiren çok düşük kalorili ve birçok besin öğesini içeren diyetlere yönelindiğini söyledi.

Kas ve su kaybı olur
Şok diyetler ile yağ değil kas ve su kaybedilmesi sebebiyle, metabolizma hızı yavaşlıyor ve verilen kilolar hızla geri alınabiliyor. Şok diyetlerin ardından yapılan diyetlerde de kilo vermek zorlaşıyor. Sık sık bu tür diyetleri uygulayan kişilerde sindirim ve sinir sistemi bozuklukları, anemi, yorgunluk, baş dönmeleri, bulantı ve kusma problemleri de görülebiliyor. Zayıf olmak adına yapılan diyetlerin uzun vadede birçok hastalığa sebep olduğunu da belirten Kenar, “Zayıflama, uygun beslenme ve egzersiz programlarının uygulandığı, diyetisyen ve uzman doktor kontrolünde olmalı” dedi. İdeal kiloya gelindiğinde kilo koruma programı düzenlenmesi gerektiğini de anlatan Kenar, “Bundan sonraki hayatında nasıl bir beslenme programı uygulayacağı ‘davranış değişikliği tedavisi’ olarak kişiye anlatılmalıdır” diye konuştu.

İdeali nasıl olmalı?
* Diyete başlayacak kişi bunu istemeli ve kendini hazırlamalı.
* Diyetisyen tarafından kişinin beslenme öyküsü, yaş, kilo, boy, fiziksel aktivite düzeyi ve vücut analizi incelenmeli, alternatifler içeren dengeli ve yeterli bir beslenme programı hazırlanmalı.
* Bir sonraki öğünde çok acıkmayı ve kan şekerinin düşmesini engellemek açısından meyve, diyet bisküvi, küçük kepekli sandviç, ayran v.b. ara öğün alternatiflerinin olduğu 3 ara öğün ve 3 ana öğünden oluşan dengeli bir beslenme programı uygulanmalı.
* Gün içinde ne kadar aktif olunursa olunsun, haftada en az üç-dört defa spor yapılmalı.
* Günde 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmeli.
* Glisemik indeksi (kan şekerini hızla yükseltip düşürmeyen) düşük besinler tüketilmeli.
* Basit karbonhidrat denen şeker ve şekerli besinler yerine günlük karbonhidrat ihtiyacı hem daha tokluk veren, hem acıkmayı geciktiren kepekli ekmek, kepekli makarna, bulgur pilavı gibi lifli besinlerden karşılanmalı.
* Yiyecekler tüketilirken ızgara, haşlama, buğulama türü yağ içeriği düşük besinler tercih edilmeli.
* Şeker içeriği yüksek gıdalar yerine meyve tüketilmeli.



Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>