>

KÖŞE YAZILARI | CESUR DORUK

Bebeklerde Beslenme Üzerine

Bu yazıda isteğiniz üzere biraz beslenme üzerinde duracağım. (Cesur Doruk)
 
   
 
 
     

İlk yazıya gelen güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Mail adresi isteyenler info@biradambirbebek.com’dan iletişime geçebilir, tüm mailleri cevaplamaya çalışıyorum.

Bu yazıda isteğiniz üzere biraz beslenme üzerinde duracağım. Önce baştan anlaşalım, ben doktor, diyetisyen, pedagog değilim. Biradambirbebek.com ‘u açarken amaç kazanılmış tecrübeleri ve araştırmalar sonucu edinilmiş bilgileri babalar ile paylaşmaktı. Blogumda da burada da bu hassasiyete özen göstererek yazmaya çalışıyorum. Zaten herkesin bir doktoru var ve gerekli tüm bilgileri zamanında size veriyor, üç aşağı beş yukarı tüm doktorlar aynı şeyi söylüyor size. Ek gıdaya şunlarla başlayın bunlarla devam edin, 1 yaşına kadar şunları sakın yemesin vs. vs. Bu yazımda yemek konusuna yıllarını vermi,ş kendi çapında (buna yüz küsür cm’lik bel çapı da dahil :) )etrafında gurme olarak anılan birisi olarak beslenme konusunda kendimce tiyo ve tarifler vereceğim, etrafta duyduğum ve gördüğüm yanlışlıkları da paylaşacağım.

Çoğu bebek dergisini, yerli yabancı siteleri takip etmeye çalışıyorum, bazen sayfa dolsun, aman içinde yemek tarifi mutlaka olsun diye tarifler ekleniyor, yazılar yazılıyor yemek ile ilgili. Bundan bir iki ay önce bir gece okurken sinirlenip bir yazı döktürmüştüm blogumda bununla ilgili, aynı şeyleri yazmayacağım tekrar ama biraz hatırlatma yapabilirim. Doktorun ilk söylediği şeydi beslenmeyle ilgili: “bebeğe tuz yasak”. Bir tarifler var etrafta aman aman, tuzlu kurabiye tarifinde 1 tatlı kaşığı tuz mu istersin, kek tarifinde 1,5 su bardağı şeker mi? Izgara edilmiş sebzelerin üstüne soya sosu gezdiren mi, bol yağda kabak mücverini kızartan mı, yok yok. Ve bunlar internetteki yemek sitelerinde değil, piyasadaki bebek dergilerinde ve internette binlerce kişinin girdiği bebek sitelerinde.

Tuzlu tariflerinizde suda bekletilip fazla tuzu alınmış beyaz peynir ya da tulum peyniri kullanabilirsiniz. Tatlı kurabiye ya da kek tariflerinizde de şeker yerine elma rendesi kullanabilirsiniz. Kızartma, değil bebeğe artık büyük insanlara bile mümkün olduğunca az yemesi tavsiye edilen bir pişirme şekli. Kabak mücverini kızartmalık yapıyormuş gibi hazırlayın, içine biraz beyaz peynir de ekleyerek fırın tepsisine parmak kalınlığında döşeyin ve pişirin, o kadar beğeneceksiniz ki bebeğe değil kendinize bile böyle yapacaksınız. Piyasada soya sosu olarak satılan ürünlerin hemen hemen tamamının içine sodyum basılmış, petrol atığı olan hexane maddesi kullanılarak yağından ayrıştırılan ve GDO’lu olup olmadığını bilemediğimiz soya fasulyesi ile yapılan siyah sıvıdır. Bunlar nasıl 0-3 yaş tariflerde kaleme alınıyor, anlamak mümkün değil.

Bebeklerde menü 1 yaşından sonra biraz daha çeşitleniyor, ondan önce doğal olarak daha sınırlı. Burada yiyebilecekleri ürünleri harmanlayıp biraz yaratıcılık katarak ona farklı tatlar sunabiliriz.

• İlk tarif temel et suyu, bunu doğrudan ya da su katarak hazırlayacağımız yemeklerde kullanıyoruz. 3-4 parça kuzu kemiği, 1 küçük boy soyulmuş kuru soğan, 1-2 dal kereviz yaprağı (kereviz yapraklarını kurutup tüm yaz kullanabilirsiniz) bir adet ufak boy temizlenmiş havuç, 1 litre su. Bunları düdüklü tencerede (eğer varsa vitamin ayarında) 20 dakika pişirin. Çıkan soğan ve havucu haşladığınız bir patates ile karıştırıp püre haline getirebilir, ya da et suyundan ekleyerek çorba yapabilirsiniz. Hatta et suyunu poşet buz kalıplarına doldurup dondurarak saklayabilir, dilediğiniz zaman sanki et bulyonmuş gibi kullanabilirsiniz.

• Bizim doktorumuz her yemeğe mutlaka pirinç, bulgur ya da irmik koymamızı önermişti.

• Yemeklerde kuru soğan yerine keskinliği daha az olan arpacık soğan kullanabilirsiniz.

• Balık konusunda nacizene tavsiyem yemleme balık yedirmemeniz hatta yememeniz. Yani suni yemle havuzlarda beslenen balıklar yerine ağla olta ile yakalanan balıklar kastettiğim. Çoğu yerde şu çıkar karşınıza somon yedirin en fazla omega-3 içeren balık. Denizde serbest dolaşan somon karides ile beslendiğinden eti turuncu-kırmızı renk alıyor, ama maalesef satılan somonlar suni yemle beslenen somonlar. Ülkenin üç tarafı deniz ile çevrili, barbunundan hamsisine, çinekopundan lüferine bir sürü balık var. Az suda buğlama yaparak yedirin bebişinize.

Yazı yemek tarifi yazısına dönmeden burada keselim ve şöyle yapalım, bundan sonra her yazının sonuna bizim Naz’a yaptığımız yemeklerin tariflerinden birkaç tane ekleyeyim.


CESUR DORUK
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>