>

GÜNDEM

Yeni Normale Uyum için 6 ipucu

Büyümenın yolu dayanıklı ve motive işgücü oluşturmaktan geçiyor...
 
   
 
 
     

Çeviklik, en iyi yeteneklerin işe alınması ve elde tutulması konusunda her zamankinden daha önemli. Kuruluşların, esneklik beklentisinde olan çok sayıda adaya ayak uydurabilmek için yeni normale uyumlu uygulamaları benimsemesi gerekiyor.

Michael Page’in Avrupa’daki yakın zamanda yaptığı araştırmaya göre çalışanların %81,2’si tamamen veya kısmen uzaktan çalışarak görevlerini yerine getirebileceklerine inanıyor. Ayrıca karantina döneminde çalışanların %42’si işverenlerinin geleceğe dair vizyonlarını iletme biçiminden memnun kalmadığını iletiyor.

Uluslararası işe alım danışmanlığı şirketi Michael Page Türkiye, sürekli değişen bir ortamda dayanıklı ve motive bir işgücü oluşturarak büyüme yöntemini araştırdı. Şirketin uzmanları, farklı sektörlerden firmalarla ve adaylarla olan deneyimlerinden edindikleri bilgi birikimi ile, İnsan Kaynakları alanında yeni normale uyum sağlamanın yollarını anlatan bir kılavuz hazırladı. ( Ücretsiz temin edilebilecek kılavuzun linki YeniNormal-EKitap )

Fatih Cömert - Michael Page Türkiye Ülke Direktörü, “Fiziksel mesafeyi kapatmanın ve işverenin itibarını artırmanın yolu, çalışan merkezli bir şirket kültürünü teşvik etmekten geçiyor.” diyor ve ekliyor; “Eskiden iş ortaklarımız, uzaktan çalışmayı kontrol edecek ve izleyecek yöneticiler bulmamızı istiyordu. Artık ekibe enerji ve istek getirecek, empati kurabilen sorumluluk sahibi insanlara ihtiyaçları var.”

Cömert bu kılavuzda “dayanıklı ve motive iş gücü” konusunda yer alan bilgileri şöyle özetliyor.

Birçok işe alım yöneticisinin sürekli sorduğu soru, şirketle birlikte gelişecek ve ekibin bir parçası olarak zorluklara göğüs gerecek çalışanları kendilerine nasıl çekecekleridir. Yöneticiler, adaylar ve işe alım yöneticilernin sürekli değişen bir ortamda, değişime her an uyum sağlamaları büyük önem taşıyor.

İnsan Kaynakları uzmanlarına, dayanışma ve dayanıklılık sergileyen adayları seçmek, tutarlı bir strateji geliştirme ve uygulama konusunda şirketleri desteklemek ve her iki tarafa da güven vermek konusunda büyük görev düşüyor. Ayrıca, İK uzmanları, cesaret, açıklık ve iletişim sayesinde işe alım yöneticileri, internet üzerinden görüşme anından itibaren, adayların bağlılık ve dayanıklılık geliştirmelerine ve çalışanların tükenmişlik ve işten ayrılma oranlarının azaltılmasına yardımcı olabilirler.

Değişim tepeden başlıyor


Pandemi sırasında çalışanlar ve yöneticiler, aniden uygulanmaya başlanan kısıtlamalara karşılık vermek zorunda kaldı. Birçok şirket ve çalışanları, evden çalışmaya ve dijital toplantılara ani geçişi ve bunun beraberinde getirdiği her şeyi tamamen süreç içerisinde tecrübe etti. Bir yılın ardından, birçok şirketin uzaktan veya hibrit çalışma modeline devam etmesiyle birlikte, işyerinde motivasyonu sağlamak ve sürdürmek her zamankinden daha zorlu bir hal aldı. COVID öncesi dönemin aksine, bugün birçok aday uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajlarını deneyimlemiş durumda ve birilerinin sürekli “çalış” direktifleri beklentisinde olmak istemiyor. Adaylar, bunun yerine, etkili liderlik, kararlı eylemler ve insaniyet arıyorlar. Dik durabilecek, belirsizlikle yüzleşebilecek ve bir şirketin geleceğini olumlu yönde şekillendirebilecek çalışanları işe almak için samimi bir iletişim ve hedeflerin örtüşmesi gerekiyor.

Zorluklara ve fırsatlara yönelik planlar yapın


Uygun olmayan çalışanın işine son verilerek yeni bir çalışanın işe alınması arasında geçen süre dikkate alındığında, yanlış bir tercihten dönülmesi genellikle on haftaya mal olur. Yeni normal, Süper Ekipler çağı haline geldi ve kuruluşlar, insan yeteneği ile teknolojinin bir araya gelmesi sonucu, her şeyi baştan sona değiştiren ve değiştirmeye de devam edecek olan bu çağa ayak uydurmak zorunda. Bu güçlü birliktelik, teknoloji ve yeteneğin tek başına getirdiklerinden çok daha fazlasını sağlıyor.

Motivasyona öncelik verin, dayanıklılığı ödüllendirin

Proaktif yöneticiler ve insan kaynakları yöneticileri, çalışanları kişisel projelerini sunmaya ve sürdürmeye teşvik ederek ilerleme sağlayabilir. Geleceğe birlikte adım atmak aynı zamanda bir şirketin esnekliğini de gösterir. Dünyanın büyük bir kısmı karantinadan çıkarken, ileri görüşlü şirketler, adayların düşünce yapılarına uygun olarak yer değiştirme politikalarını yeniden gözden geçiriyor. Şirketler ayrıca, yeni işe alınan çalışanlara sundukları maaşları ve yan hakları gözden geçirerek, çalışanların ulaşım masrafları veya genel ofis giderlerinden sağlanan tasarrufları, evden çalışma ekipmanları için çalışanların maaşlarına yansıtarak, çalışanların motivasyonuna katkı sağlayabilir.

Işgücünü her yönüyle ele alın


Görüntülü görüşmeler ve internet üzerinden işe alım çağında olduğumuz bu dönemde, bir şirkete ve adaya bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmak hiç bu kadar zorlu olmamıştı. Yöneticiler, büyük resme bakarak iş ile özel hayat dengesi ve tükenmişlik gibi temel sorunları çözmek yerine en başından önlemeye dair motive olduklarını göstermelidir. Bunun için düzenli olarak çalışanların hedef ve beklentilerinin nabzını tutmayı ve isbirliğini besleyerek kurum genelinde köprüler kurmayı gerektirir. Ayrıca, sorunları ele almak da çok önemlidir. Uyarı işaretlerini anlayabilmek ve bunalmış veya ilgisiz çalışanların yükünü hafifleterek farklı görevler vermek, bağlılığı ve motivasyonu korumak açısından büyük önem taşır.

 

Etiketler: İş Hayatı, Pandemi, Covid
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>