>

GÜZELLİK

Vücut aksesuarları, Piercing

Piercing nasıl uygulanır? Yaptırdıktan sonra çıkabilecek problemler ve bakımı… İşte size çok özel tüyolar...
 
   
 
 
     
Tarihte uygulanan piercing ile günümüzde uygulanan arasındaki en büyük fark kişinin kendi seçimi olan dışavurumculuğudur. Daha toleranslı olan günümüz toplumunda insanlar, birçok nedene dayanarak piercing yaptırabilir ve bu nedenler belirli kurallara bağlı değildir. Ayrıca, yapılan piercing sarkmadığı sürece geçici olarak da görülebilir: piercingi çıkararak eski görünüme dönülebilir. Yine de bu uygulama iyice düşünülmeden ve sonuçları hakkında etraflı bilgi almadan yapılmaması gereken önemli bir karardır.

Uygulama

Piercing yapılacak mekan temiz ve hijyenik olmalı, ayrıca çok iyi aydınlatılmalıdır. Piercing yapacak kişinin "autoclave" denen ve ısı sterilizasyonu yapan bir makinesi bulunmalı ve her yeni uygulama için aletler sterilize edilmelidir. Uygulamanın hemen öncesinde piercingi yapacak kişinin ellerini iyice yıkaması ve eldiven takması çok önemlidir. Piercinge ara verilir veya steril olmayan bir şeye dokunulursa eldivenler mutlaka değiştirilmelidir.

Bir iğneyle piercing yapılacak bölge delindikten sonra aksesuar delikten geçirilir. Bu uygulama sırasında az miktarda kan akabilir. Doğru şekilde sterilize edilemeyebileceği ve piercing yapılacak bölgedeki dokuyu zedeleyebileceği için piercing tabancası kullanılmaması önerilir. Uygulanacak takı, piercing yapılacak bölgeye göre farklılık gösterir. Örneğin, dil piercingi yapılırken kısa bir takı kullanmak dil şiştiği zaman sorun oluşturur. Bu nedenle kullanılacak takı piercing yapılacak bölgeye uygun seçilmelidir. İltihaplanma veya alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için cerrahi çelik, 14 karat altın, niyobyum veya titanyum gibi metallerden yapılmış takılar tercih edilmelidir.

Çıkabilecek problemler

Çıkabilecek problemler piercing yapılan bölgeyle ilgilidir. Örneğin, kulak kıkırdağına yapılan piercing, kulak memesine oranla çok daha uzun sürede iyileşir. Bunun nedeni kıkırdaktaki farklı dokular ve uyku sırasında bölgeye yapılan baskıdır. Dil piercinglerinde dil çok fazla şişebilir ancak bu bölgedeki bol kan dolaşımı nedeniyle çok da hızlı iyileşir. İlerdeki hayatında emzirmek isteyen bir kadın için göğüs ucu piercingi risklidir; çünkü piercing sırasında bazı süt kanallarında iltihaplanma olabilir. Göbek deliğine yapılan piercinglerin iltihaplanma olasılığı dar giysilerin bölgenin hava almasına engel olması nedeniyle yüksektir. Seçilen takı piercing yapılacak bölge için doğru değilse yara zor kapanabilir. Takı fazla ince veya fazla kalınsa vücut bir kıymıktan kurtulmak ister gibi takıdan kurtulmak için direnecektir. Takının çapının küçük olması durumunda da kan dolaşımına mani olacağı için yaranın şişmesine ve ağrıya sebep olacaktır.

İyileşme süreleri

Kulak kıkırdağı: 4 ay - 1 yıl
Kaş: 6 - 8 hafta
Burun yanları: 2 - 4 ay
Burun önü: 6 - 8 ay
Burun köprüsü: 8 - 10 hafta
Dil: 4 hafta
Dudak: 2 - 3 ay
Göğüs ucu: 3 - 6 ay
Göbek deliği: 4 ay - 1 yıl

Bakım

Takının etrafındaki yaranın kolay kapanması için piercing yapılan bölgenin etrafı temiz tutulmalıdır. Göbek, göğüs gibi giysi altında kalan bölgelerdeki piercing yaraları ter veya sürtünme nedeniyle kolayca iltihap kapabilir. Piercing bölgesi ve takıya dokunmaktan kaçınılmalıdır.

Bölgenin günde en az iki kere anti-bakteriel bir sabunla temizlenmesi gerekir. Temizlik sırasında yara çevresinde oluşan kabuksu dokular yavaşça temizlenmeli ve daha sonra bölge iyice durulanmalıdır.
Kabuğun ağrı vermeden nemli kalması için tuzlu su uygulamak gerekir. 1 bardak temiz kaynamış suya 1 çay kaşığı tuzlu su katarak bunu yara ve takı çevresine uygulayın. Yara çevresinde iltihap yoksa fazla kuvvetli temizlik solüsyonlarına ihtiyacınız yok demektir. Hiçbir aşamada alkol kullanmayın; cildinizi kurutursunuz. Tentürdiyot kullanırsanız altın takılarınız renklerini kaybedebilir. İyileşme süresince yaraya dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın ve bölgeye kimsenin dokunmasına izin vermeyin.

Kendi teriniz bile yarayı tahriş edebileceğinden, terliyorsanız bölgeyi kuru tutmaya çalışın.

Daima temiz çamaşır giyin ve çarşaflarınızı haftada bir değiştirin. Eğer kulak piercingi yaptırdıysanız telefonunuzu, güneş veya numaralı gözlüğünüzü bir dezenfektan veya alkol ile temizleyin. Gözlüğün kulağınıza değen bölgesini sık sık su ve sabunla yıkayın. Dil piercingi yaptırdıysanız takının uçlarını ara sıra kontrol etmeyi unutmayın: bollaşıp çıkması halinde dişinizi kırmanız veya uçlardan birini yutmanız gayet muhtemeldir.

Kulak, kaş gibi bölgelerde iyileşme süresince makyajdan kaçının. Saç spreyi kullanırken bölgeyi bir bezle kapatın.

Sıkı giysiler giymeyin. Yaralı bölgenin iyi havalanması yaranın kapanması için önemlidir.

Yüzerken dikkat edin: umumi veya kalabalık havuzlardan kaçının. Dudak veya dil piercingi yaptırdıysanız alkolsüz, anti-bakteriyel bir ağız çalkalama solüsyonunu her öğünden sonra kullanabilirsiniz. Tuzlu su da aynı görevi görecektir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>