>

KÖŞE YAZILARI | CESUR DORUK

Okul Öncesi Eğitimin Yararları

İletişim adresimize bu konu ile ilgili istekler gelince burada işlemeye karar verdik. (Cesur Doruk)
 
   
 
 
     

İletişim adresimize bu konu ile ilgili istekler gelince burada işlemeye karar verdik.

İlk önce şuradan başlayalım “Okul öncesi eğitim önemli mi?” Evet, önemli. Yapılan çalışmalar, araştırmalar ve uzman görüşleri okul öncesi eğitimin önemini ortaya koyuyor. Peki, neden önemli? İlk altı yaş çocuğun en hızlı geliştiği dönem, araştırmalar yine bu dönemde çocuğun beyin fonksiyonlarının yarıdan fazlasını kazandığını gösteriyor ki bu da erken çocukluk döneminin önemi ortaya koyuyor.

Okul öncesi eğitim sosyal ve duygusal gelişime, zihinsel gelişime ve fiziksel gelişime olumlu etkileri açısından önemli.

Sosyal ve Duygusal gelişim açısından; çocuğun yaşıtları ile belli bir süreyi beraber geçirmesi, bir takım sosyal etkileşimleri ve gereklilikleri doğuruyor beraberinde. Yaşıtları ile girilen iletişim sonucunda bazı çatışmaların ortaya çıkması ve bunları kendi başına çözmeyi öğrenmesi, oyuncaklarını ve kullandığı diğer malzemelerini paylaşması gerekliliği ya da diğer arkadaşlarının haklarına saygı göstermeyi öğreneceği gibi kendi kişisel haklarını da savunmayı öğrenmesi, toplu yaşam sınır ve kurallarını da öğrenmesi bunların başlıcaları.

Ayrıca ebeveynden ayrı geçen süre zarfında, tüm bunları tek başına yapabiliyor olduğunu görmek, özgüven gelişimini de olumlu yönde etkilemekte.

Kalem silgi kullanma, boya yapma, eli işi kağıtları ile kesip biçme gibi aktiviteler, çocuğun motor becerilerinin gelişmesini sağlamakta.

Ayrıca yapılan araştırmaların sonuçlarında, okul öncesi eğitim alan çocukların ileriki okul hayatlarına çok daha hızlı adapte olup, daha başarılı oldukları da görülmekte.

Anaokulu seçerken nelere dikkat etmeli

Bebeğin yaşamının ilk altı yılının birey olma yönünde çok önemli bir zaman olduğunu ve bu süreçte miniğin okul öncesi eğitim kurumu ile tanışmasının çok faydalı olduğunu daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. Nasıl anaokulu seçileceği, seçim yaparken nelere dikkat edileceği ebeveynlerin endişe duyduğu konuların başındadır. Bu yazımızda size bu konuda yardımcı olmaya çalışacağız.

Okulun yeri ve gidiş-geliş


Evinize yakın olan okullar ilk tercih edilenlerden olmalı. Yaşı küçük olan çocuğunuzun uzak mesafedeki okula gidebilmek için erken kalkmak zorunda kalması ve dolayısıyla uykusunu tam alamaması, eve geç dönmesi, okula gidiş gelişte yolda fazla vakit geçirmesi karşılaşılmak istenmeyen sorunlar olmalı.

Fiziksel koşullar

Binanın şekli şemali, bahçesinin genişliği, içeriye yeterince güneş ışığının girip girmediği, mobilyaların miniklerin fiziksel özelliklerine uygun olması (rafların, masaların vs.) dikkat edilmesi gereken özelliklerden. Ayrıca oyun alanları, uyku odaları ve yemek alanının ayrı olması yine öne çıkan fiziksel unsurlardan bir kaçı.

Güvenlik

Güvenlik belki de en önemli seçim etkenlerinin başında geliyor. Binanın çevre güvenliği kadar bina içi unsurların (mobilyalar, kullanılan malzemeler vs.) çocuklar için güvenli olup olmaması da önemli. Ayrıca acil durumlar için binada gerekli önlemlerin alınmış olup olmadığı da kontrol edilmeli.

Öğretmen / Öğrenci

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı önemli faktörlerden biri. 2-3 yaş aralığındaki minikler için bir öğretmene en fazla 5 öğrenci düşmeli. Daha büyük yaşlar için ise sekiz - dokuz öğrenci kabul edilebilir. Ayrıca okulda sürekli bir pedagog ya da psikolog bulunması önemli.

Aktivite

Okuldaki ders programının içeriği ve aktivite çeşitliliğine dikkat edilmeli. Ders programı, fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak gelişimlerini desteklemeli ve değişik ilgi alanlarına hitap edebilmeli. Bunun yanında programın kültürel ve sanatsal aktiviteler ile desteklenmesi önemli.

Tüm kriterlerinizi belirledikten sonra bunları listeleyin, bu listeniz ile okula gidin ve şartlarınıza uyup uymadığını kontrol edin. Okulun tüm şartlarınıza uygun olması miniğin okula başladıktan sonra hiçbir sorunla karşılaşmayacağı anlamına gelmiyor tabiî ki :) Rahat olun ve oluşacak küçük problemler ile ilk defa sizin çocuğunuzun karşılaşmadığını bilin ve ufak tefek yardımlar ile bunların üstesinden gelin.


CESUR DORUK
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>