>

KÖŞE YAZILARI | Diş Hekimi Deniz Kantar

Çapraşık Dişlere Son

Ortodonti (dişlere tel takılması) nedir? Kimlere uygulanabilir? (Diş Hekimi Deniz Kantar)
 
   
 
 
     

Öncelikle ortodonti kelimesinin anlamından başlayalım, alt ve üst çenedeki dişlerin ağız kapalıyken çiğneyici yüzeylerinin temas haline geçmesine kapanış denir. Ortodonti kapanış bozukluklarını teşhis eden, bu bozuklukları önleyen ve tedavi eden bir diş hekimliği dalıdır.

Estetiğin ön planda olduğu günümüzde dişlerin düzgün görünmesi yüz güzelliğinde önemli bir etkendir. Eskiden dişlerin düzgün görünmesi için ya da çapraşıklıkların düzeltilmesi amacıyla kaplama ve köprüler yapılırdı. Bu yöntemler dişten aşındırma yapılarak hazırlanırdı. Fakat günümüzde ortodontinin yaygınlaşması ve toplumumuzun bilinçlenmesiyle beraber daha fazla kişi ortodontik tedavi yaptırmaya başlamıştır.

Ortodontik tedavinin amacı dişlere herhangi bir köprü ya da dolgu yapılmadan yeniden düzgün bir şekilde sıralamaktır. Bu tedavide braket dediğimiz dişlerin üzerine yapıştırılan metal veya diş renginde porselenden yapılmış apareyler kullanılır ve bu braketlerin ortasından ince bir tel geçer.



Çenelerin birbirlerine göre ilişkileri çok kötü olduğu durumlarda tek başına ortodonti yeterli olmayabilir. Ortodontik tedaviyle birlikte cerrahi tedavi de gerekebilir. Üst veya alt çenelerin aşırı geride veya ileride olması, dudak-damak yarıkları gibi yüzde şekil bozuklukları genellikle cerrahi tedavi gerektirecek durumlardır.

Öncelikle ortodonti uzmanı ayrıntılı bir ağız muayenesi yapar, aynı seans alt ve üst çenedeki dişlerin ölçüsü alınır ve ağız modelleri hazırlanır, röntgenler ve hastanın diş, yüz fotoğrafları çekilir ve tedavi planlaması yapılır. Tedaviye başlamadan önce ağızdaki çürük dişler, kötü dolgular ve dişetleri tedavi edilir, bazen çenelerde dişlerin düzgün sıralanması için yeterli yer olmadığından ortodontik diş çekimi yapılır. Hastaya uygulaması gereken ağız bakımını ve beslenmede dikkat edilecek noktalar anlatılır. Ayrıca süre ve yapılacak işlemler hakkında bilgiler verilir ve teller takılır.

Ortodonti uzmanının belirlediği aralıklarla hastalar kontrole gelir ve gerekli müdahaleler yapılarak tedavi sonlanır.

HANGİ DURUMLARDA TEL TAKILABİLİR?

Çeneler ve dişler arası uyumsuzluktan dolayı meydana gelen çapraşıklıklar, dişler arası boşlıklar, bazı dişlerin sürmemesi sonucu oluşan boşluklar, sürmemiş veya damak dışında sürmüş dişleri bulunması gereken yerlere sürdürmek amacıyla, diş kayıpları sonucu devrilmiş yana yatmış dişleri doğrultmak ve araya restorasyon yapabilmek için yer açmak amacıyla ortodontik tedavi yapılabilir.



Ortodonti her yaş grubuna uygulanabilir, en çok tercih edilen yaşlar ise çocuklarda tüm daimi dişlerin çıktığı 12 yaş civarıdır. Bu yaş grubunda büyüme ve gelişme çağı olduğu için tedaviler süre olarak daha kısa sürer. Günümüzde ilkokul ve ortaokul çağında takılmaya başlanan teller çocuklar arasında alay konusu olmaktan çıkmıştır. Tel takan çocuk ve yetişkin sayısının artması sonucu diş tellerine karşı sempati oluşmuştur.

Daha önce belirttiğim gibi tel takmanın yaşı yoktur. Belirli bir süre tel takarsınız, sonrasında ömür boyu düzgün ve sağlıklı dişleriniz olur. İleriye dönük bir yatırımdır..


Diş Hekimi Deniz Kantar
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>