AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı & AKSAV Şeref Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akaydın, 50. Festivalin ulusal jürisi, yarışma filmleri ve program detayları konusunda açıklamalarda bulundu.
Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Dağıstanlı, Başkan Vekili Yılmaz Erel, İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Şanlı, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, İsmet Yıldız, Şebnem Bahar, Recep Yüksel ve Cengiz Haydar Barut’un da hazır bulunduğu toplantıya medyanın büyük ilgi gösterdiği gözlendi.
50. yıl heyecanının şimdiden Antalya’nın dört bir yanında yaşanmaya başlandığını belirten Mustafa Akaydın, “4 – 11 Ekim tarihleri arasında 50’nci yıla yakışır bir sinema şölenine imza atacağız,” dedi.
Altın Portakal’a bu yıl 68 filmle rekor sayıda başvurunun gerçekleştiğini vurgulayan Mustafa Akaydın; “50. festivale gösterilen bu ilgi, sinemamızın her geçen yıl daha da güçlendiğini, daha üretken hale geldiğini ve özellikle de gençleştiğini gözler önüne seriyor. Biz de bu gençleşmeye duyarsız kalamazdık. Genç sinemacıları özendirmek amacıyla 55 bin TL olan ‘ilk film” ödülünü 100 bin TL’ye çıkardık.” dedi.
“ALTIN PORTAKAL İZLEYİCİSİ ÖZELDİR”
Başkan Akaydın, “yurtiçinde yapılan ulusal ya da uluslararası herhangi bir yarışmada yarışma filmi olarak yer almamış filmlerin kabul edildiği” ulusal uzun metraj film yarışmasını Altın Portakal izleyicisinin büyük bir heyecanla takip ettiğinin altını çizdi. “İlk kez Altın Portakal’da yarışacak” bu filmleri izleme ayrıcalığına sahip olan Altın Portakal izleyicisinin çok özel ve şanslı olduğunu söyleyen Mustafa Akaydın, “Altın Portakal’ın yarışma koşullarına uymayan pek çok yeni filmi de film ekiplerinin katılımıyla özel gösterimler kapsamında izleyici ile buluşturuyoruz” dedi.
“Önümüzdeki yıl yüzüncü yılını kutlayacak Türk sinemasının son elli yılına tanık olan Altın Portakal, Türk sinemasındaki her türlü değişime, gelişime ve yeniliğe ayna tutmuştur. Altın Portakal’ın gücü bundan gelmektedir” diyen Başkan Akaydın, “Altın Portakal 50 yıllık deneyimin ve birikimin bilinciyle her zaman genç ve yeni bir festival olmuştur. Altın Portakal her zaman heyecandır, keşiftir” şeklinde konuştu.
“2000’Lİ YILLARIN DEĞİŞİM UMUDU”
46. Festivalde 60’lı yıllar, 47. Festivalde 70’li yıllar, 48. Festivalde 80’li yıllar, 49. Festivalde 90’lı yıllar sinemasına odaklanan Altın Portakal’ın, 50’nci yılında 2000’li yıllar sinemasına odaklanacağını belirten Prof. Dr. Mustafa Akaydın sözlerini şöyle sürdürdü: “2000’li yıllara, değişim ve yeni bir başlangıç umuduyla girildi. Değişimin ve umudun simgesi olan gençlik, deneysel girişimin, yeniliğin, bireysel gelişimin, hakikat ve adalet arayışının, toplumsal dönüşümün aktif öznesi, öncüsü olmaya devam ediyor. Baskı rejimlerine, haksızlık ve tahakküme karşı enerjik karşı duruşun; dostluğun, dayanışmanın, düş gücünün, sorumluluk almanın çıkar gütmeyen, önyargısız temsilcisi gençliktir. Gençlik umudun temsilcisidir. 2000’li yıllar, Türk sinemasında da gençleşme ve değişim yıllarıdır. Genç yönetmenlerin dünya ölçeğindeki başarıları bu yıllara damgasını vurdu. 2000’li yıllara bu duygularla girdik; 50. Festivalin film programını bu düşünceyle oluşturduk, 50. Altın Portakalı bu birikimle düzenliyoruz.”
ALTIN PORTAKAL’DA YARIŞACAK FİLMLER AÇIKLANDI
“Yurtiçinde bir başka festivalde yarışmama” koşulunun, Altın Portakal için en temel karakteristik çerçeve olduğunu belirten Akaydın, “Bu ilkenin getirdiği saygınlık, 50 yıllık Altın Portakal’ın en önemli kaldıracı oldu. Bu ilke çerçevesinde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 50. Festivalde de ilk kez izleyici ile buluşan ve yeni sinema akımlarının, genç yeteneklerin gün yüzüne çıkacağı filmlerin heyecanlı yarışına tanıklık edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Altın Portakal’ın 50. yılında Handan İpekçi (Yönetmen), Özgür Doğan (Yapımcı - Yönetmen), Önder Çakar (Senarist / Yapımcı), Defne Halman (Oyuncu), Prof. Dr. Selahattin Yıldız (Akademisyen - Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı), Natali Yeres (Sanat Yönetmeni) ve Tunca Arslan’dan (Sinema Yazarı – SİYAD Başkanı) oluşan ön jüri değerlendirmesi sonunda 10 filmin yarışmasına karar verildi.
50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj dalında yarışacak filmler şu şekilde:
FİLM ADI-YÖNETMEN
Cennetten Kovulmak Ferit Karahan
Kısa Film Ali Kemal Çınar
Kusursuzlar Ramin Matin
Kutsal Bir Gün Serdar Temizkan
Mavi Dalga Zeynep Dadak - Merve Kayan
Mavi Ring Ömer Leventoğlu
Meryem Atalay Taşdiken
Sev Beni Mehmet Bahadır Er - Maryna Er Gorbach
Uvertür Alpgiray M. Uğurlu
Uzun Yol Nihat Seven
JÜRİ BAŞKANI TÜRKAN SULTAN
50. Festivalin ödüllerini, Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray başkanlığındaki jüri belirleyecek. 50. Altın Portakal’ın ulusal uzun metraj film yarışması jürisinde yer alacak isimler şunlar: Sinemamızın usta yönetmenlerinden Reis Çelik ve Ümit Ünal, sinema dünyasındaki en etkileyici müzisyenlerden biri olarak kabul edilen, Teo Angelopulos’un filmlerine yaptığı müziklerle dünya çapında tanınan Yunan müzisyen Eleni Karaindrou, Türk sinema ve televizyon dünyasına çok sayıda nitelikli yapım kazandıran yapımcı Şükrü Avşar, usta oyuncu Mahir Günşiray, senaryosunu yazdığı “Uçurtmayı Vurmasınlar” ile Altın Portakal alan, halen Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölüm Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, genç ve başarılı görüntü yönetmenlerimizden Mehmet Aksın, sinema yazarı Burçak Evren ve CNNTurk Programlar Koordinatörü ve gazeteci Aslı Öymen.
BELGESEL YARIŞMASININ JÜRİSİNDE USTA İSİMLER
Altın Portakal Film Festivali 50. yılında da genç ve yetenekli belgeselcilerin yanında olmaya devam ediyor. Bu yıl 99 filmin başvurduğu belgesel film yarışmasının jürisinde usta belgeselci ve yapımcı Nebil Özgentürk, Almanya Belgeselciler Birliği AG DOK’un başkanı ve Avrupa Belgesel Ağı EDN’nin yönetim kurulu üyesi Thomas Frickel, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Ulutak, Türkiye’nin en önemli belgesel sinema etkinliklerinden olan Documentarist’in kurucularından belgesel yapımcısı ve sinema yazarı Necati Sönmez ve haber programları dışında belgesel çalışmalarıyla da tanınan Şehbal Şenyurt Arınlı yer alıyor.
50. Altın Portakal’ın Belgesel dalında yarışacak 15 filmi
Nilüfer Uzunoğlu’nun “Antigoni Küçük Adamız Hayatımız” ,
Cem Fakir’in “Esaret Günlüğü”,
Dilek Gökçin’in “Bûka Baranê”,
Piran Baydemir’in “Fecîra”,
Nezahat Gündoğan’ın “Hay Way Zaman”,
Hikmet Yaşar Yenigün’ün “İmbatla Dol Kalbim”,
Haydar Demirtaş’ın “Misafir”,
Doğu Akıncı’nın “Mustafa’nın Yaşam Zinciri”,
Özgür Fındık’ın “Olağan Haller”,
Lusin Dink’in “Saroyan Ülkesi”,
Andrea Luka Zimmerman’ın “Taşkafa- Bir Sokak Hikayesi”,
Birnur Pilavcı’nın “Tek Başına Dans”,
Caner Canerik’in “Was”,
Deniz Koçak’ın “Yaşam Marangozu” ve
Deniz Şengenç’in “Yürümek”den oluşuyor.
Nilüfer Uzunoğlu, Deniz Koçak, Birnur Pilavcı, Lusin Dink, Deniz Şengenç, Doğu Akıncı ve Andrea Luka Zimmerman festivale ilk belgeselleriyle katılıyor.
KISA FİLMCİLER ALTIN PORTAKAL’IN VAZGEÇİLMEZİ
Bu yıl yine 206 filmle rekor sayıda başvuru alan Altın Portakal Kısa Film Yarışması’nın jürisinde geçtiğimiz yıl Altın Portakal’da En İyi Yönetmen, En İyi İlk Film ödüllerini kazanan ve 35. Moskova Film Festivali’nden büyük ödülle dönen “Zerre” filminin yönetmeni Erdem Tepegöz, kısa film dalında Altın Palmiye ödüllü yönetmen Rezan Yeşilbaş, ünlü televizyon, sinema ve tiyatro oyuncusu Esra Akkaya, film eleştirmeni Serdar Kökçeoğlu, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Anabilim dalı öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Zehra Yiğit görev alıyor.
En İyi Kısa film ödülü için yarışacak 20 film
Cemil Sobacı’nın “2023”
Baki Erdi Mamikoğlu’nun “Amok Koşucusu”,
Mizgin Müjde Arslan’ın “Asya”,
Emre Sert ve Gözde Yetişkin’in “Bi’ Garip Adam”,
Tufan Taştan’ın “Bir Kelime”,
Ertuğ Tüfekçioğlu’nun “Çok Uzun Bir Hikayenin Tam Ortası”,
Sadık Demiröz’ün “Resolution”,
Ziya Demirel’in “Evicko”,
Güçlü Aydoğdu’nun “Hunger”,
Rıdvan Çevik’in “İrfan”,
Kudret Güneş’in “Jinekolog ve Tercümanı”,
Gülistan Acet’in “Karpuz Cenneti”,
Azra Deniz Okyay’ın “Küçük Kara Balıklar”,
Bülent Öztürk’ün “Küçük Pencereli Evler”,
Ahmet Bikiç’in “Mama”,
Onur Yağız’ın “Patika”,
Yakup Tekintangaç’ın “Qapsûl”,
Buğra Dedeoğlu’nun “Şeref Dayı ve Gölgesi”,
Ayce Kartal’ın “Tornistan” ve
Gündüz Sevdi ’nin “Ziman” filmlerinden oluştu.
GENÇ SİNEMACILARA ÖDÜL DOPİNGİ
Türkiye’nin en önemli ve en kıdemli sanatsal organizasyonu Altın Portakal, parasal ödülleriyle sinemaya katkı sunmaya devam ediyor. 600 bin TL ödülün dağıtılacağı 50. Festivalin, en iyi filmine verilecek ödül 350 bin TL. En iyi yönetmen ödülü 55 bin; en iyi senaryo ödülü 35 bin, en iyi görüntü yönetmeni ve en iyi müzik ödülleri 30’ar bin TL olarak belirlendi. 50. Altın Portakal’da genç sinemacıları özendirmeye yönelik bir uygulamaya imza atıldı: “En iyi ilk film”, “en iyi belgesel”, “en iyi kısa film” ödülleri artırıldı. “En iyi ilk film” ödülü 55 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl 15 bin TL olan “en iyi belgesel film” ödülü 30 bin TL’ye; geçtiğimiz yıl 10 bin TL olan “en iyi kısa film” ödülü 15 bin TL’ye yükseltildi.
50 YILLIK HAFIZA VE ANILAR EŞLİĞİNDE ALTIN PORTAKAL
2014 yılında yüzüncü yılını kutlayacak Türk sinemasının yarım yüzyılına tanık olan Antalya Altın Portakal, festival anılarını tazeleyecek, Altın Portakal hafızasını izleyicisiyle paylaşacak projelerle buluşturacak.
4 Ekim’de gerçekleştirilecek 50. Yıl Resepsiyonu ile Altın Portakal’ın 50. yılı coşku ve heyecanla kutlanacak.
5 Ekim’de festivalin mimarlarına, Türk sinemasının ustalarına saygı niteliği taşıyan 50. Yıl Töreni yapılacak. 50. Yıl Töreni’nde, Türk sinemasına ilişkin anılar canlanacak, 1964 yılının 6 yarışma filminin ekipleri alkışlanacak, ilk yılın ödülleri yeniden verilecek, Altın Portakallı sanatçılardan sinemada 50 yılını dolduranlara 50. Yıl Özel Ödülü sunulacak.
Usta belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk’ün hazırlamakta olduğu 50. Yıl Belgeseli Altın Portakal’ın ve Türk sinemasının son 50 yıllık tarihine ayna tutacak. Nebil Özgentürk’ün belgeseli festival kapsamında izleyici ile buluşurken, belgeselden özel görüntüler 50. Yıl Töreni’nde gösterilecek.
Unutulmayan film müziklerine imza atan, “en iyi müzik” dalında en çok Altın Portakal alan müzisyenler arasında yer alan Cahit Berkay, Altın Portakal için 50. Yıl Bestesi hazırlıyor. Bu özel beste 50. Yıl Töreni’nde seslendirilecek.
Sinema yazarı Tuncer Çetinkaya’nın editörlüğünde hazırlanan 50. Yıl Kitabı’nda Altın Portakal’ın mitolojilere konu binlerce yıllık geçmişinden yola çıkılıp, 50’li ve 60’lı yıllardaki Aspendos Tiyatrosu’ndaki şenliklere, Aspendos şenliklerinden bugünün festivallerine gelinecek.
Altın Portakal’ın 50. yıl anısına hazırlanan diğer kitaplar arasında Alican Sekmeç’in editörlüğünde bugüne kadar Altın Portakal alan tüm sanatçıların biyografik bilgilerinin yer alacağı “Altın Portakallı Sanatçılar Ansiklopedisi”, Tunca Arslan’ın editörlüğünde “50 Yılın En iyi Filmleri”, Murat Özer’in editörlüğünde “2000’li Yıllar Türkiye Sineması” yer alıyor. Geçen yıl Antalya’da hayata veda eden sinema yazarı Rekin Teksoy anısına hazırlanan kitabın editörlüğünü de Tuncer Çetinkaya üstleniyor. Rekin Teksoy kitabı Sinema Yazarları Derneği’nin işbirliğiyle hazırlanıyor.
Altın Portakal’ın kurucularından Behlül Dal anısına sinema müzesi açılacak. Behlül Dal ve Nevin Dal’ın Altın Portakal’a bağışladığı çeşitli materyallerin sergileneceği, sinema kitaplığının bulunacağı, Altın Portakallı filmlerin afişlerinin sergileneceği müze, Antalyalı sinemaseverler için de buluşma noktası olacak. Yıl boyunca atölye çalışmaları gerçekleştirecek müzede, film gösterimleri de yapılacak.
FARHADİ ALTIN PORTAKAL’DA
İran sinemasının Oscar ödüllü ünlü yönetmeni Asghar Farhadi, festivalin onur konuğu olarak Antalya’ya geliyor. Farhadi, bu yıl Cannes Film Festivali’nde jüri özel ödülü kazanan “Le Passé – Geçmiş” filminin Antalya’daki galasında sinemaseverlerle bir araya gelecek. Filmin galasına Asghar Farhadi ile birlikte başrol oyuncusu Ali Mosaffa da katılacak. Aynı zamanda yönetmen olan Mosaffa’ya Karlovy Vary Film Festivali’nde jüri özel ödülü getiren “The Last Step – Son Adım” filmi 50. Altın Portakal izleyicileriyle buluşacak.
DÜNYA SİNEMASININ SEÇKİN ÖRNEKLERİ ALTIN PORTAKAL’DA
50. Festival’de dünya sinemasının özgün ve nitelikli örnekleri Altın Portakal izleyicisi ile buluşacak.
Ustaların Gözünden
Fransız Yeni Dalga sinemasının en önemli yönetmenlerinden François Ozon’un Altın Palmiye için yarışan filmi “Jeune & Jolie”;
Oscar ödüllü Coen Kardeşler’in bu yıl Cannes Film Festivali’nde jüri büyük ödülü kazanan, başrollerini Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman’ın paylaştığı filmi “Inside Llewyn Davis”;
Aldığı birçok ödül ile sinema dünyasına adını kazıyan Michael Winterbottom’un, ‘Soho'nun Kralı’ Paul Raymond'un skandallarla dolu dünyasını perdeye taşıdığı son filmi “The Look of Love”;
Avant-garde filmleriyle tanınan Şilili Fransız yönetmen Alejandro Jodorowsky’un, 23 yıllık aranın ardından sinemaya dönüşünü müjdeleyen filmi “La danza de la realidad”;
Efsanevi “Taxi Driver” filminin senaristi yönetmen Paul Schrader’in, Amerikan sinemasının genç ve güzel yıldızı Lindsay Lohan ve James Deen’in başrollerini paylaştığı filmi “The Canyons”;
Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk’un kendi ülkesinde tartışma yaratan, yenilenen kurgusuyla vizyona girme izni alan son filmi “Moebius”;
Amerikan bağımsız sinemasının ünlü yönetmeni Jim Jarmush’un başrollerini Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska ve John Hurt'un başrollerini paylaştığı Altın Palmiye için yarışan filmi “Only Lovers Left Alive”
“Ustaların Gözünden” başlığı altında Altın Portakal izleyicisi ile buluşacak filmler arasında yer alıyor.
HİNDİSTAN SİNEMASI 100 YAŞINDA
100. yılını kutlayan Hindistan sineması bu yıl Cannes Film Festivali’nden sonra Altın Portakal’ın da onur konuğu olacak. Hindistan sinemasının son dönem örneklerinden oluşan bir seçki Altın Portakal izleyicisi ile buluşacak.
İlk gösterimi 2013 Cannes Film Festivali’nde yapılan; Karan Johar, Anurag Kashyap, Zoya Akhtar ve Dibakar Banerjee imzalı Hindistan Sineması’nın 100.yılı için hazırlanan kısa filmlerden oluşan "Bombay Talkies”;
Genç yönetmen Ritesh Batra’nın Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda gösterilen ve büyük beğeni toplayan ilk uzun metrajlı çalışması “The Lunchbox”;
Anand Gandhi’nin 2012 Toronto Film Festivali’nde dünya prömiyeri yapılan ve “yılın keşfi” şeklinde olumlu eleştiriler alan filmi “Ship of Theseus”;
Richie Mehta’nın Venedik Film Günleri’nde gösterilen 2013 yapımı filmi “Siddharth”;
Hint sinemasının kült yönetmenlerinden, Oscar dahil birçok uluslararası ödülün sahibi Satyajit Ray’in 1964 yapımı filminin bu sene Cannes Classics’te de yer alan restore kopyası “Lonely Wife - Charulata”
“Hindistan Sineması” başlığı altında gösterime girecek ve Altın Portakal Festival izleyicisi ile buluşmayı bekleyen filmler.
Dünyanın Halleri
2013 Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen ve jüri ödülü alan Filistin yapımı Hany Abu-Assad’ın filmi Omar;
2. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında göçebe yaşamlarını terk etmeye zorlanan çingenelerin hayat hikayesini ve Polonya’nın en bilinen Roman kadın şairi Bronisława Wajs’ın (1908-1987) hayat hikayesiyle birlikte anlatan 2013 Karlovy Vary Film Festivali'nde yarışan ve özel ödüle layık görülen Papusza;
2013 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan ve Amat Escalante’ye en iyi yönetmen ödülü kazandıran; gün geçtikçe şiddet sarmalının daha da büyüdüğü bir toplumda tarafını seçmek zorunda kalan insanların öyküsünü işleyen Heli;
Farklı ülkelerden, siyasal - sosyal gelişmelerin, toplumlardaki değişim ve dönüşümlerin bireyler üzerindeki etkilerini temel alan, çağına tanıklık eden ve farklı yorumlar getiren bu özel seçki ise “Dünyanın Halleri” başlığı altında gösterilecek.
KIRILMALAR / YANSIMALAR
Altın Portakal, festival izleyicileri için bu yıl 2 özel tematik gösterime ev sahipliği yapacak.
Bunlardan ilki; “Kırılmalar/Yansımalar” başlığıyla duvarlarımızı ve ön yargılarımızı sarsacak filmlerden oluşan, Almanya’dan Japonya’ya, Arjantin’den Slovakya’ya dünyanın dört köşesinden yeni yapımları sinemaseverlerle buluşturduğumuz özel bir seçki.
Seçkideki filmlerin karakterleri hayatlarının beklenmedik bir anında karşılaştıkları olaylar sonucunda, alıştıkları aile hayatının sağladığı güvenli bölgenin dışına çıkıp gerçeklerle yüzleşmek ve yeni kararlar almak zorunda kalıyor. Bu yüzleşmeler yoluyla da, toplumun genelindeki çatışmalara ve gerilimlere ışık tutan hikâyeler yansıyor perdeye…
Usta yönetmen Hirokazu Koreeda’nın Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan filmi “Like Father Like Son – Benim Babam Benim Oğlum”;
Arjantin sinemasının ödüllü yönetmeni Santiago Loza’dan bir orta sınıf ailenin yüzleştiği çatışmayı konu alan “La Paz”;
Avrupa sinemasının genç yönetmenlerinden Mira Fornay’ın Rotterdam Film Festivali’nden En İyi Film ödüllü, ana karakterinin önyargılarıyla yüzleşirken yaşadığı çevre ile olan çatışmalarını konu alan son filmi “My Dog Killer”;
İlk uzun metrajlı filmi “Extraño” ile Rotterdam Film Festivali’nde En İyi Film ödülü alan Stephan Lacant’ın, hayatına yön vermeye çalışan genç bir adamın öyküsünü perdeye taşıdığı son filmi “Free Fall”;
Avrupa sinemasının genç yönetmenlerinden Anne Zohra Berrached’in gerçek bir öykü üzerine kurulan senaryosuyla, aile ve ilişki kavramlarını sorgularken toplumsal önyargılara odaklanan ilk uzun metrajlı filmi “Two Mothers” seçkide yer alan ve Altın Portakal Festival izleyicisi ile buluşmayı bekleyen filmlerdir.
KUŞAKLARIN ÖYKÜSÜ
Diğer tematik bölüm ise; 1968’den günümüze farklı kuşakların direniş biçimlerini ve mücadele öykülerini konu alan “Kuşakların Öyküsü” adlı özel seçki. 1968 Mayısı’nın “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganının genç kuşakların sesi olmayı sürdürdüğü günümüzde, bu özel seçki direnişin her zaman ve her yerde, farklı biçimler altında devam ettiğini gözler önüne seriyor.
Seçki içerisinde yer alan filmler arasında Věra Chytilová’nın feminist sinemanın önemli örneklerinden olan “Sedmikrásky – Papatyalar” filmi, Dennis Hopper’ın Amerika’nın 68 ruhuna odaklanan efsanevi filmi Easy Rider, ünlü Japon yönetmen Kôji Wakamatsu’nun devrimci bir grubun eylem hazırlıklarını anlatan kışkırtıcı filmi “Ecstasy of the Angels – Meleklerin Coşkusu” yer alıyor.
Ayrıca Derek Jarman’ın 1970’lerin punk kültüründen ilham alan, punk hareketinin önemli isimlerine de kamera önünde yer veren kült filmi “Jubilee – Kutlama”, Amerikan bağımsız sinemasının önemli temsilcilerinden Spike Lee'nin büyük ses getiren ve onu dünyaya tanıtan, ırkçılığın bir isyana yol açmasını konu alan “Do the Right Thing- Doğruyu Seç”, Gregg Araki’nin eleştirmenlerce “Thelma ve Louise”in gay versiyonu olarak anılan ve Yeni Queer Sinema’nın ilk ipuçlarını veren filmi “The Living End – Yaşamın Dibi”, Arap Baharı’na gençler ve alt kültür üzerinden bakan Ahmad Abdalla’nın 2010 yapımı filmi “Microphone – Mikrofon” ve Costa-Gavras’ın oğlu sinemacı Romain Gavras’ın kızıl saçlıların toplum dışına itildiği gelecekte geçen bir distopya yarattığı filmi “Notre Jour Viendra – Bizim de Günümüz Gelecek” ile Mathieu Kassovitz’in ırkçılığa ve sosyal sınıf farklılıklarına meydan okuyan efsanevi filmi “La Haine” seyirciyle buluşacak yapımlar arasında yer alıyor.
Seçkide ayrıca üç belgesel yer alıyor: 1980'lerin Doğu Almanya'sında gençlerin özgürlük arayışlarını anlatan Marten Persiel’in 2012 yapımı “This Ain’t California - Burası Kaliforniya Değil”i, Polonya’da 80’lerde sıkıyönetim döneminde punk gruplarının sisteme karşı bir sese dönüşmesini perdeye taşıyan Wojciech Słota ve Leszek Gnoiński yönetmenliğindeki “Beats of Freedom – Özgürlüğün Ritmi” ve dünyaca ünlü siber aktivist grup Anonymous’un öyküsünü gerçek tanıklarından dinleyebileceğiniz “We Are Legion: The Story of the Hacktivists – Biz Birliğiz, Hacktivistlerin Hikâyesi” Altın Portakal Festival İzleyicisi ile buluşmayı bekliyor.
PELİKÜLÜN İZİNDE GEÇMİŞE YOLCULUK
Altın Portakal, Türk ve Dünya sinemasının arşivlere gömülmüş, yıllar sonra kaldıkları tozlu raflardan çıkarılıp restore edilen filmlerin izini sürmeye ve festival kapsamında izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor. 2014 yılında 100. yaşını kutlayacak olan Türk sineması açısından büyük tarihsel önemi olan Balkanların ilk sinemacıları Manaki Kardeşler'in restore edilmiş tüm filmleri Pelikülün İzinde başlığı altında ilk kez Altın Portakal’da izleyici ile buluşacak.
Kameranın sihirbazları olarak kabul edilen Manaki Kardeşlerin sessiz filmleri, baba-oğul müzisyen Maratovlar’ın bu filmler için özel olarak hazırladığı müzik performansı eşliğinde gösterilecek.
Makedonya Sinemateki’nin katkıları ve Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) işbirliğiyle gerçekleşecek program kapsamında ayrıca “Manaki Kardeşler Fotoğraf Sergisi” ve “Manaki Kardeşler’in Sineması” başlıklı panel yapılacak.
HALKIN PORTAKALI’NDA FİLM ÇEKİMLERİ BAŞLADI
Bu yıl beşincisi gerçekleşen ve ilk kez ilçelere açılan Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi’ne 185 kursiyer başvurdu. Antalya’nın merkez ilçeleri Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı ve Aksu’nun yanı sıra Antalya’nın en uzak ilçelerinden olan Gazipaşa’dan da katılım oldu. Üç haftalık eğitimin ardından sertifikalarını alan kursiyerler “Ben, Antalya” temalı 15 filme imza atacak. Festival kapsamında gösterilecek filmler Halkın Portakalı jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Yarışma sonunda birinci gelen filme 15 bin, ikinci filme 10 bin, üçüncü gelen filme 5 bin TL olmak üzere toplam 30 bin TL parasal ödül verilecek. Halkın Portakalı projesi kapsamında bugüne kadar 800 civarında Antalyalı sinema eğitimi alırken, toplam 43 film çekildi.
AÇIKHAVA SİNEMALARIYLA NOSTALJİYE YOLCULUK
Açık havada film gösterimlerine Türk sinemasının son dönem popüler filmlerinden oluşan renkli bir programla devam edilecek. Festival coşkusunu geniş bir coğrafyaya yaymayı hedefleyen Altın Portakal, Antalya’nın merkezinde olduğu gibi ilçeler ve beldelerde de açık havada sinema keyfi yaşatacak.
Cumhuriyet Meydanı Sergi Alanı’nda kurulacak Altın Portakal Bahçe Sineması ise, Antalyalılara eski bahçe sinemaları ile ilgili anıları yaşatacak. Altın Portakal Bahçe Sineması, 3 Ekim’de yapılacak özel bir gösterimle açılacak ve festival süresince gösterimlerine devam edecek.
PORTAKAL’I DESTEKLEYENLER
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun festivale destekleri bekleniyor. Altın Portakal’ın 50. Yıl Töreni ve Ödül Töreni CNN TÜRK televizyonu tarafından canlı olarak yayınlanacak. Sabah gazetesi, tüm yayın organlarıyla Altın Portakal için kolları sıvadı. 50. Festivalin sponsorları arasında öne çıkan diğer isimler de şunlar: Tüm altyapısı ve teknolojik olanaklarıyla Altın Portakal’ın yanında olan BENART, tasarım sponsoru Bytrion, görsel iletişim sponsoru 1000 Volt Post Production, 50. Altın Portakal’ın web sitesinde imzasını hissettiren CRT Group, Altın Portakal’ın filmlerini sigortalayan Roda Sigorta ve Groupama, festivale bilgisayar aksamları konusunda destek olan Universal Bilgisayar, digital kopya olanaklarını sunan Serdar Ozalit, festival konuklarına özel sunum yapacak olan Osmanlı Kahvesi.
Altın Portakal’da 50. Yıl Coşkusu
50 yıllık kesintisiz deneyimiyle Türkiye’nin en köklü film festivali olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin basın toplantısı yapıldı.
DİĞER HABERLER
Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu Yıldızları Ağırlamaya Devam Ediyor
Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu, Eylül ayında da hız kesmiyor.
“Güneşlenme Hakkında Doğru Bilinen 5 Yanlış!”
“Ben “Ev”-le-niii-yooo-ruuuummmmm!!!”
“Celal ile Ceren Gülme Krizine Sokuyor!”
“Sosyal Medyayı Ayağa Kaldıran Film”
“L'oreal'den yeni cilt bakım ürünü”
“50. Antalya Altın Portakal Film Festivali`nde Ödüller Sahiplerini Buldu! ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32