>

KÜLTÜR-SANAT

Ceyda Aşar’ın Yazdığı “Fena Şeyler Mutlu Sonlar” Karakarga Yayınları’ndan Çıktı!

Herkes kendi yazdığı hikâyeye inanır, bir başkası bunu değiştirene dek…
 
   
 
 
     

Sıradan hayatının olağan bir gününe uyandığını sanan, mütevazı yaşamını sürdüren, merhum anne-babasının eşyasıyla tıka basa dolu Ankara evinden çıkmadan kitap çevirisi yetiştirmeye çalışan, kimseye bir zararı dokunmayan, sessiz sedasız, hayli şişman, bekâr, huzurlu bir genç kadın olan Zeyno, günlerden bir gün ablası Berna ile 3 günlük bir yolculuğa çıkıyor.

Çocukluğunun karabasanı Uzun Gölge’nin yıllar sonra ortaya çıkıp “fena şeyler olacak, çok fena” diye fısıldamasından sonra başlayan bu yolculuk Zeynep’in, Berna’nın ve küçük bir sahil kasabasından başlayarak koca bir ülkenin gerçekliğini yerle bir edip yeni baştan kuruyor.

Fena Şeyler, Mutlu Sonlar hafızaya, geçmişle hesaplaşmaya dair bir roman. İki kız kardeşin geçmişleriyle yüzleşme deneyimleri, bireysel ile toplumsal tarihin iç içe geçtiği bir sorgulamaya dönüşüyor. Zaman, roman boyunca, üç katmanda sürüyor ve romanın biçimi, içeriğiyle uyumlu bir şekilde, fragmantal akışlarla, dildeki parçalanmalarla kuruluyor.

Ceyda Aşar’ın yazdığı Fena Şeyler, Mutlu Sonlar Karakarga Yayınları’ndan çıktı.

Eser Adı: Fena Şeyler, Mutlu Sonlar
Eser Alt Başlığı: Herkes Kendi Yazdığı Hikâyeye İnanır, Bir Başkası Bunu Değiştirene Dek
Yazar Adı: Ceyda Aşar
Yayınevi: Karakarga Yayınları
Türü: Roman
Sayfa Sayısı: 288



Arka Kapak Yazısı:

FAKAT MÜZEYYEN BU DERİN BİR TUTKU, KIYIDAKİLER ve KÖK filmlerinin senaristi olarak tanıdığımız CEYDA AŞAR’dan içten ve etkileyici bir roman…
Güneyde bir sahil kasabası olan Fidanlı, bir hikâye avcısıydı. Bizden beklediği de buydu. Herkesin kötülüğünü ifşa ediyor, gölgeleriyle yüzleştiriyor, çarpıştırıyor, melek yüzlü âdemoğlundan cani mahlukat yaratıyordu. Buradaki herkes kusurluydu, az biraz tuhaftı ve kötülüklerle doluydu.
Tüm hayatımız boyunca bu yolculuğa hazırlanmıştık, zamanın dışındaydık artık. Hafızanın bulanık ve berrak sularındaydık. Hiç acelemiz de yoktu. Bu kasabada, üç gün içinde, tüm ömrümüz boyunca ve bir anda olacaktı her şey. Fena şeyler, çok fena şeyler...

Yazar Hakkında:

Ceyda Aşar, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden ve Bahçeşehir Üniversitesi Sinema Televizyon Yüksek Lisans Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli dergilerde kültür-sanat editörü, film eleştirmeni olarak yazılar kaleme aldı, sinema dergisi Empire’ın genel yayın yönetmenliği görevini yürüttü. Şahika Tekand Studio Oyuncuları’nda eğitim alarak, oyunculuk mesleğini profesyonel olarak 10 yıl sürdürerek Studio Oyuncuları, Bizim Tiyatro, Galataperform gibi tiyatrolarda, çeşitli dizi ve reklam filmlerinde rol aldı. 2009 yılından itibaren ise sadece senaristlik ve yazarlığa odaklandı. Erdal Beşikçioğlu ve Sezin Akbaşoğulları’nın başrollerde yer aldığı Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku (2014) Barış Pirhasan, Alphan Eşeli, Ramin Matin, Erdem Tepegöz gibi yönetmenlerin çektiği Kıyıdakiler (2016) filmlerinin senaryolarını kaleme aldı. Oysa Maviydi Gök Bu Sabah (2020) adlı tiyatro oyunu Ortak Yapım Projesi’nden yapım desteği ödülü kazandı. Yönetmenliğini Gökhan Tiryaki’nin gerçekleştireceği Küçük Bir Hata adlı film senaryosu, senaryo ödülleri kazandı. Uluslararası festivallerde büyük ödüller kazanan Gölgeler İçinde (2020) gibi pek çok sinema filmi projesinde senaryo doktorluğu görevinde bulundu. Özel kurumlarda 10 haftalık, temel ve ileri seviye senaryo eğitimleri verdi. Şebnem Hassanisoughi ve Deniz Karaoğlu’nun başrollerini paylaştığı Kök (2022) adlı, ilk kısa filminin yönetmenliğini gerçekleştirdi.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>