>

KÜLTÜR-SANAT

İstanbullu sinemaseverler kahkahaya doyacak!

Bonus Card 3. Uluslararası komedi filmleri festivali başlıyor...
 
   
 
 
     
17-23 Eylül 2004

Kültür ve sanat alanında 1991 yılından beri faaliyetlerini sürdüren TÜRSAK Vakfı’nın (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) düzenlediği ‘Bonus Card 3. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali’ 17-23 Eylül 2004 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.

TÜRSAK Vakfı’nın Garanti Bankası işbirliği ile gülümsemenin, umudun ve neşenin yaşamdaki önemini vurgulamak amacıyla Bonus Card’ın Ana Sponsorluğunda geleneksel olarak her yıl düzenlenen Festivalde, dünyanın çeşitli ülkelerinden 50 film, İstanbullu sinemaseverlere kahkaha dolu bir hafta yaşatacak. Festivalde yer alan kısa ve uzun metraj filmler kimi zaman güldürürken, kimi zaman da düşündürecek.

İngiliz filmlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı Festivalde bu yıl Charlie Chaplin, Peter Sellers, Woody Allen, Jiri Menzel, Stanley Kubrick, Norman Wisdom, Vittorio De Sica, Clive Donner, George Roy Hill gibi usta oyuncu ve yönetmenlerin filmlerinin yanı sıra; İngiliz komedi tarzı olarak bilinen ‘Ealing Komedileri’ de Türkiye’de ilk kez sinemaseverlerle buluşacak.

‘Bonus Card 3. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali’nin organizasyonu, her yıl olduğu gibi TÜRSAK Vakfı’nın Kurumsal Sponsoru PİM Halkla İlişkiler’in; medya duyuruları ise Garanti Bankası Basın ve Halkla ilişkiler Ajansı A&B Tanıtım’ın desteğiyle gerçekleştiriliyor.


Festivalde her yıl verilen geleneksel onur ödülleri TÜRSAK Vakfı’nın Kurumsal Sponsoru URART’ın imzasını taşıyor. Ayrıca Ajans Press, Manajans/Thompson; İstanbul Büyükşehir, Beşiktaş ve Beyoğlu Belediyeleri; Alman, Fransız ve İtalyan Kültür Merkezleri, Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi, Çek Havayolları, Çek Cumhuriyeti ve İsveç Konsoloslukları’nın; Açık Radyo, Capitol Radyo ve Radyo Foreks’in destekleri bu festivalde de devam ediyor.

FESTİVAL AÇILIŞ GECESİ

Festivalin açılış gecesi 17 Eylül 2004 Cuma günü saat 19.30’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek. Değerli sinema oyuncumuz Şebnem Dönmez’in sunuşlarını gerçekleştireceği gecede, İngiliz mim sanatçısı David Glass ‘Disembodied’ adını verdiği gösterisi ile geceyi renklendirecek. Uluslararası sahnelerde 25 yıldır gösterilerini sürdüren sanatçı David Glass 48 özgün tiyatro piyesi yazmış, 60’a yakın ülkede de gösteri yapmıştır. Her zaman tiyatronun ‘ne olması’ gerektiğinden çok ‘ne olabileceği’ ile ilgilenen sanatçının açılış gecesinde yapacağı gösteri ‘insan bedeni üzerinde yapılan ve gittikçe gelişen’ çalışmaların ürünüdür.

Açılış gecesinde ayrıca sevilen tiyatro ve sinema oyuncumuz Ferhan Şensoy’a ve filmlerine, insanı, mizahı ve gerçekleri yerleştiren Çek Cumhuriyeti’nin dünyaca ünlü yönetmeni Jiri Menzel’e komedi sanatına olan katkılarından ötürü ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ verilecek. Ödüllerin tasarım ve uygulaması bu yıl da özel olarak TÜRSAK Vakfı Kurumsal Sponsoru URART tarafından gerçekleştirildi.



FESTİVAL SİNEMALARI VE BİLET ÜCRETLERİ

Festival programında yer alan ve beş ana başlık altında gösterilecek olan 50 film Beyoğlu Sinema Majestik 1. ve 2. Salonları, Beşiktaş Belediyesi Levent Sinema TÜRSAK, Alman, Fransız ve İtalyan Kültür Merkezi sinema salonlarında izleyicilerle buluşacak.

Beyoğlu Sinema Majestik 1. ve 2. Salonları ve Beşiktaş Belediyesi Levent Sinema TÜRSAK’ta gösterilecek olan filmlerin bilet ücretleri, TÜRSAK Vakfı’nın sinemanın ve kültürün yaygınlaştırılması ilkesinden hareketle, öğrenci 4 milyon ve tam 5 milyon lira olarak belirlendi. Bonus Card sahiplerinin kartlarını göstererek biletleri yüzde 50 indirimli olarak alabilecekleri Festivalde, sinemaseverler, kültür merkezlerinde yapılacak gösterimleri ücretsiz olarak izleyebilecekler. Festivalin tüm salonlarındaki gösterimler, sinemaseverlere Türkçe altyazılı olarak sunulacak.

FESTİVAL BÖLÜMLERİ

Bu yıl Festivalde, bir hafta boyunca gösterilecek olan 50 film yedi ana başlık altında toplanıyor:

1.En Ciddi Komedi Filmi Yarışması

Her yıl jürisini Bonus Card sahibi festival izleyicilerinin oluşturduğu “En Ciddi Komedi Filmi Yarışması” bölümünde bu yıl yedi film yarışacak. Beyoğlu Majestik Sineması ve Beşiktaş Belediyesi Levent Sinema TÜRSAK’ta gösterilecek filmleri izleyen festival seyircileri sinema gişelerinden isteyecekleri kuponlarla hem festivalin “En Ciddi Komedi Filmini” seçecekler, hem de oy kuponlarına yazacakları irtibat bilgileri ile Açık Radyo, Capitol Radyo ve Radyo Foreks aracılığı ile yapılan yarışmaların adayı olacaklar. Festival haftası içinde, programcılar tarafından aranacak olan adaylar, izledikleri filmlerle ilgili sorulara doğru cevaplar vermeleri durumunda Beşiktaş Belediyesi Levent Sinema TÜRSAK’tan sezonluk sinema bileti kazanacaklar.

Sinemaseverler bu bölümde Josef Fares’in 2003 İsveç yapımı ‘Devriyeler/Kopps’ Duncan Finnigan’ın 2003 İngiltere yapımı ‘Dört Göz/Four Eyes’, 2003 yapımı Ian Iqbal Rashid’in ‘Pembe Dokunuş/Touch of Pink’, 2001 Hollanda yapımı Paula van der Oest’in ‘Zus ve Zo/Zus&Zo’, 1998 Fransa yapımı Bruno Podalydes’in ‘Beni Sadece Tanrı Görür/Dieu Seul Me Voit’, 1996 Fransa yapımı C. Klapisch’in ‘Aile Bağları/Un Air de Famille’ ve yine aynı ülkeden 2004 yapımı Alain Chabat’ın ‘RRRrrrr!’ filmini izleyip değerlendirecekler.



2.Ealing Komedileri

Londra’nın batısında bulunan ve özellikle 1940’ların sonları ile 1950’lerin başlarında, daha sonradan kendi adıyla anılan pek çok klasikleşmiş komedi filmine imza atan Ealing Stüdyoları’nda çekilmiş üç film, Türkiye’de ilk kez Festival kapsamında izleyicilerle buluşacak.

Sesli sinemanın erken döneminde kurulan ve MGM Britanya yöneticilerinden Michael Balcon’un başa geçmesiyle 1938’den başlayarak birçok önemli yapıma imza atan ve 1957 yılında film yapımına son veren Ealing Stüdyoları’nın ilk yapımı, Reginald Baker’ın ‘The Gaunt Stranger’ filmi olur.

Ealing Komedileri konularını Londra’daki gündelik yaşamlardan, sıra dışı olaylardan alıyor; tuhaflıklarla boğuşan, düşler kuran, patronlarını pataklamak isteyen sıradan insanlar, kahramanlarını oluşturuyordu.

Festivalin Ealing Komedileri başlığı altında gösterilen ve yüzde yüz İngiliz olan üç film, bu tarzın en tanınmış yönetmenleri Alexander Mackendrick ve Charles Crichton’a ait ve yine Ealing Stüdyoları’nın en önemli örneklerini oluşturuyor.

Ealing Komedileri’nin ilki olan ve Charles Crichton’ın 1947 yılında çektiği ‘Yakalayın/Hue and Cry’, Alexander Mackendrick’in 1954 yılında çektiği ‘Maggie/The Maggie’ ve Joel-Ethan Coen kardeşlerin geçtiğimiz aylarda sinemalarda gösterilen, başrolünü Tom Hanks’in oynadığı 1955 yapımı ‘Kadın Avcıları/The Ladykillers’in Peter Sellers’in oynadığı ilk versiyonu, ‘Bonus Card 3. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali’nde ilk kez gösterilecek.



3.Retrospektif: Şiirsel Mizahta Bir Usta, Jiri Menzel

Eski Çekoslavakya’nın Prag kentinde 23 Şubat 1938’de doğan Jiri Menzel, 1960’larda ortaya çıkan genç sinemacılar kuşağının manifestosu sayılan Çek yazar Bohumil Hrabal’ın kısa öykülerinden oluşan ‘Derinliklerin İncelikleri/ Perlicky Na Dne’ adlı filmin, ‘Bay Baltazar’ın Ölümü/Smrt pana Baltazara’ bölümü ile yönetmenliğe ilk adımı atar.

İlk uzun metrajlı filmi ‘Sıkı Denetlenen Trenler/Ostrke Sledovane Vlaky’i yine Hrabal’ın bir romanından beyazperdeye uyarlar. Pek çok yönetmenin reddettiği ve 1966 yılında çektiği bu roman uyarlaması ile 28 yaşında, En İyi Yabancı Film Oscar’ını alır ve uluslararası arenada tanınır.

Hümanist, iyimser, incelikli ama vurucu mizahi üslubu, şiirsel dili, trajedi ile komediyi, ciddiyet ile farsı harmanlamadaki ustalıklı yeteneği ile Menzel, insanı insan yapan özellikleri keşfi ile tüm dünyada her türden izleyiciyi yakalamayı başarır. Filmlerinde gerçeği tanımlamak yerine ortaya çıkaran, sinemanın biçimsel unsurlarından çok hik
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>