Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile düzenlenen 5. Malatya Uluslararası Film Festivali, hazırladığı seçkisi, etkinlikleri ve yarışma filmleri ile sinemaseverlere sanat dolu bir hafta yaşatacak!
Bu yıl 21-27 Kasım tarihleri arasında beşincisi düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında yarışmacı filmler ve Türkiye prömiyeri yapacak uluslararası filmler başta olmak üzere yüzüncü yılında sinemamızın ilkleri, dünya panoraması, ulusal panorama, farklı bakış açıları kısa film seçkisi ve Suriyeli misafirlerimiz için gösterimlerden oluşan toplamda 125 filmin gösterimi yapılacaktır. Gösterimlerin birçoğu yönetmen ve oyuncuların katılımıyla olurken, gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşilerle izleyici ve film ekibi bir araya getirilecektir. Film seçkilerinin yanı sıra gerçekleştirilecek atölye çalışmaları, sergiler ve söyleşilerle Malatyalılar ve sinemaseverler bir kez daha festivalin keyfini sürecek.
21 Kasım Cuma akşamı, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Festival Açılış Töreni’yle başlayacak festival heyecanı 27 Kasım Perşembe akşamı düzenlenecek Festival Ödül Töreni’nde ödüllerin verilmesiyle son bulacak. Festival Açılış Töreni’nde Serkan Çağrı klarnetiyle sinemaseverlere keyifli anlar yaşatırken Festival Ödül Töreni’nde Malatya Musiki Cemiyeti Türk Sinemasının 100. yıl temasına uygun bir şekilde film müziklerini seslendirerek geceye renk katacaklar. Açılış ve Ödül Törenlerinin sunuculuğunu ise Serhat Mustafa Kılıç ve Ayşe Tolga üstlenecek.
HAYATINI SİNEMAYA ADAYANLARA ÖDÜL!
İlk yılından başlayarak her yıl, sinemamıza büyük hizmetlerde bulunmuş isimlere “Onur Ödülü” veren Malatya Uluslararası Film Festivali, beşinci yaşını da usta isimlerle kutlayama devam ediyor!
1965 yılında Yeşilçam’a “merhaba” diyen Türkiye Sinemasının “Çiçekçi Kız”ı Selda Alkor, 1964’te 1. Antalya Film Festivalinde “Ağaçlar Ayakta Ölür” adlı filmdeki rolü ile en başarılı erkek oyuncu seçilen sinemanın yakışıklı jönü İzzet Günay ve yönetmen, yapımcı ve aynı zamanda senarist olan Malatyalı Ünal Küpeli, 5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde “Onur Ödülü”ne değer görülen isimler oldu.
Uluslararası bir festival olarak sinemaya hizmet etmiş uluslararası isimleri de unutmayan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Onur Ödülü’ne değer görülen bir diğer isimle Türkmen Yönetmen Hocakulu Narlıyev! Çağdaş Türkmen sinemasının gelişimine çektiği pek çok filmle hizmet eden Narlıyev, 1972 yılında çektiği “Gelin” filmi ile Türkmen Sineması'nın bütün dünya tarafından beğeni ve saygınlık kazanmasını sağlamıştır.
FESTİVAL EMEKÇİLERİ UNUTMADI!
5. Malatya Uluslararası Film Festivali sadece beyazperde önünde olanları değil, sinemaya emek verenleri de onurlandırarak emeğe sahip çıkıyor! Yapıcı eleştirileri ile bilinen, sinemanın “Sadi Abisi” Sadi Çilingir; yapımcılığının yanı sıra oyunculuğuyla, ses mühendisliğiyle ve yaptığı film müzikleriyle de yüzlerce filme emek veren Necip Sarıcı; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Bölümü ve Türk Film Arşivi’nin Kurucusu Prof. Dr. Sami Şekeroğlu da festival kapsamında Emek Ödülü’nde değer görülen isimler oldu.
Ulusal Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;
5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde, 23 filmin başvurduğu Ulusal Uzun Yarışma kategorisinde 9 film yarışıyor.
• Annemin Şarkısı / Yön: Erol Mintaş
• Balık / Yön: Derviş Zaim
• Beni Sen Anlat / Yön: Mahur Özmen
• Gittiler: “Sair ve Meçhul” / Yön: Kenan Korkmaz
• İçimdeki İnsan / Yön: Aydın Sayman
• Karınca Kapanı / Yön: Nuri Fırat Tanış
• Kırlançgıçlar Susamışsa / Yön: Muhammet Çakıral
• Netekim Karakolu / Yön: Yasin Korkmaz
• Toz Ruhu / Yön: Nesimi Yetik
Uluslararası Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;
164 filmin müracaatta bulunduğu kategoride 10 film yarışacak. Yarışmacı filmlerin hepsi de Türkiye Premierini Malatya Uluslararası Film Festivali’nde yaparak sinemaseverlerle buluşacak.
• Denizin Acımasızlığı / The Cruelty of the Sea/ La Crudelta del Mare, Rodolfo Bisatti 2014, 99' İtalya (Premiere)
• Hannah’nın Yolculuğu / Hannah’s Journey / Hannah’s Reise / Julia von Heinze, 2013, 100', Almanya, İsrail (Premiere)
• Hasan’ın Yolu/ Hasan’s Way / El Rayo Ernesto de Nova & Fran Aaujo, 2013, 86’', Fas, Portekiz, İspanya (Premiere)
• Juana 12 Yaşında / About 12 / Juana A Los 12, Martin Shanly, 2014, 75’, Arjantin, Avusturya (Premiere)
• Kebap ve Burçlar / Kebab and Horoscope / Kebab i Horoskop, Grzegorz Jaroszuk, 2014, 72', Polonya (Premiere)
• Kızlar Bağırmaz... / Hush! Girls Don’t Scream / Hiss! Dokhtarha Faryad Nemizanand, Pouran Derakdshandehi 2013, 102', İran (Premiere)
• Olmayan Zaman / Non-Present Time / Nesamasis Laikas, Mykolas Vildziunas, 2014, 80', Litvanya, (Premiere)
• Quchi’de Yaz / A Time in Quchi / Shu Jia Zuo, Chang Tso-chi , 2013, 111', Tayvan (Premiere)
• Titli / Kanu Behl, 2014, 125', Hindistan (Premiere)
• Ürkek / Violet, Bas Devos, 2014 72’ Belçika, Hollanda (Premiere)
Ulusal Kısa Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;
5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde, 8 film yarışıyor.
• Alamor / Yön: Özer Kesemen
• Düldül ve Bülbül / Yön: Nazlı Elif Durulu
• Dün Bugün Yarın / Yön: Anıl Kaya
• Kafa / Yön: Koray Sevindi
• Ne Topraktır Ne Asfalt / Yön: Bedir Afşin
• Öğretmen / Yön: Baran Gündüzalp
• Ukde / Yön: Mehmet Gülkanat
• Yuva / Yön: Onur Yiğit
Ulusal Belgesel Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;
Bu yıl ilk defa düzenlenen Ulusal Belgesel Yarışma Kategorisine 25 film müracaatta bulunurken 8 film yarışmaya değer görüldü.
• Fırtına / Yön: Aydın Kapancık
• Karda Açan Menekşeler / Yön: Berfi Dicle Öğüt
• Külkedisi Değiliz / Yön: Emel Çelebi
• Nail V. / Yön: Kurtuluş Özgen
• Tepecik Hayal Okulu / Yön: Güliz Sağlam
• Yolanda / Yön: Emre Karapınar
• Yüzde 12.28 / Yön: Oktay Altunnar
• Zülfü Livaneli: Doğu ile Batı Arasında Bir Ses / Yön: Orhan Çalışır, Cengiz Kültür, Dirk Meissner
HERKES FİLM İZLEYEBİLSİN!
5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde her yıl olduğu gibi film gösterimlerinin bilet ücretleri sembolik rakamlarda tutuldu.
Malatya Park AVM içerisinde yer alan Avşar Sinemaları ile Malatya merkezde yer alan Yeşil Sinemaları’nda gösterime sunulacak filmlerin bilet ücretleri öğrenci 4 TL, tam 5 TL olarak belirlendi.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi ve İnönü Üniversitesi Kütüphane ve Seminer Salonu’nda gösterilecek olan engelsiz filmler, kısa ve belgesel filmler ise ücretsiz izlenebilecek.
SANATLA İÇ İÇE BİR FESTİVAL!
5. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında gösterilecek film seçkilerinin yanı sıra düzenlenecek olan atölye çalışmaları ve sergilerle Malatyalı sinemaseverleri sanatla iç içe bir hafta bekliyor!
Özgür Şeyben “Senaryo Atölyesi”
Tarih : 24 Kasım 2014 Pazartesi
Saat : 11.00-17.00
Yer : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi
Yaklaşık on yıldır İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde “Senaryo” ve “Film yönetmenliği” dersleri veren Özgür Şeyben tarafından düzenlenen Senaryo Atölyesi kapsamında katılımcılar senaryo yazarlığına ilk adımlarını atacaklar. Şeyben’in, film senaryosunu oluşturan elementler ve işlevlerini tanıtacağı atölyede klasik ve modern drama teorileri doğrultusunda katılımcılara film öyküsü ve konusu tasarlama, karakter yaratma, dramatik çatışma, entrika oluşturma, plan, sahne ve sekans yazma, dramatik yapı biçimlendirme gibi bir senaryo yazarlığının temel bilgilerine yönelik bir eğitim verilecek. Bu temel yaklaşımın yanısıra özellikle Türkiye’de henüz yerleşmekte olan evrensel senaryo yazım formatının tüm ayrıntılarını uygulamalı olarak tanıtmayı hedefleyen Şeyben, Türkiye sinema sektöründeki mevcut üretim ilişkileri hakkında bilgilendirici bilgiler de aktaracak ve atölye kapsamında Andrei Zyvagintsev’in The Return ve Steven Spielberg’ün Jaws filmlerinin senaryoları da analiz edilecek.
Hasan Deniz “Temel Fotoğrafçılık Atölyesi”
Tarih : 25 Kasım 2014 Salı
Saat : 13.00-17.00
Yer : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi
1972 doğumlu olan ve lise yıllarında Cumhuriyet Dergi’de başlayan profesyonel fotoğrafçılık kariyerine Vizyon, Vizyon Dekorasyon, Gurme, House Beautiful, Marie Claire gibi sektörün önde gelen dergilerinde devam eden Fotoğraf Sanatçısı Hasan Deniz’in düzenlediği Temel Fotoğrafçılık Atölyesi’nde fotoğrafın ortaya çıkışı, oluşması için gerekli koşullar tanıtılacak. Deniz’in fotoğrafa teknik giriş; pozlama, kompozisyon, kamera ve lens türlerinden bahsedeceği atölyede görüntüyü elde etmek için gerekli unsurlar ayrıntılı bir şekilde işlenecek ve fotoğraf tarihinden çeşitli örnekler üzerinden fotoğrafın işlevi analiz edilecektir.
Faysal Soysal Kısa Film Atölyesi
Tarih : 26 Kasım 2014 Çarşamba
Saat : 11.00-17.00
Yer : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi
İyi bir kısa filmin yapımında A’dan Z’ye etkili olan koşulların tartışılacağı bu atölyede bir filmin doğal yapısı gençlerin gözlüğü ile incelenecektir. İlk deneyimler, ilk başarılar, ilk hayal kırıklıkları hep kısa film setinde tadılır. Aslında çok uzun meseledir kısa film. Faysal Soysal’ın kısa filmleri gösterileceği atölyede 35mm çekilen ‘Kayıp Zaman Düşleri’ özelinde bir kısa filmin fikirden-pratiğe bütün aşamaları detaylı olarak incelenecektir.
Hans-Joachim Schlegel Sinemada Kafkaslar Film Gösterimi ve Atölyesi
Tarih : 24 Kasım 2014 Pazartesi
Saat : 13.00-17.00
Yer : İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi
Alman, eleştirmen, gazeteci ve sinema tarihçisi Hans-Joachim Schlegel, Rus yönetmen Andrei Tarkovski konusunda uzmanlaşmıştır. Film ve psikanaliz, sinema ve din, film ve müzik, film ve mimari gibi disiplinler arası konularda pek çok kitabı ve makalesi yayınlanmış olan Schlegel, Avrupa Film Academy (EFA), Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu (FIPRESCI) yanı sıra Moskova Eisenstein Film Kültürel Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesidir.
Schlegel festivalde, Sinemada Kafkaslar Film Gösterimi ve Atölyesi ile katılımcılara film gösteriminin ardından, filmi derinlemesine irdeleyen bir atölye çalışması yapılacaktır. Atölye Almanca olarak yapılacak, tercüman aracılığıyla izleyicilere aktarılacaktır.
Serdar Akbıyık-Alper Turgut “İki Arada Bir Derede Sinema Yazarlığı Atölyesi”
Tarih : 25 Kasım 2014 Salı
Saat : 10.30-12.30
Yer : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi
“İki Arada Bir Derede” deneyimli sinema yazarları Serdar Akbıyık ve Alper Turgut'un, sinemadan çıkar çıkmaz, taze taze çektikleri ve filmlerle ilgili görüşlerini, snob sinema yazarı duygusallığından uzak bir arkadaş meclisi atmosferinde paylaştıkları videolar dizisinden yola çıkılarak hazırlanan atölye çalışmasında Akbıyık ve Turgut sinema yazarlığı deneyimlerini katılımcılarla paylaşacaktır.
Mehmet Turgut 46 Dergisi Fotoğraf Sergisi
Tarih : 21-27 Kasım 2014
Saat : 10.00-22.00
Yer : Malatya Park AVM
Fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un, sahibi olduğu 46 Dergisi için çektiği, derginin kapaklarından oluşan manipülatif fotoğraflar sergisi. ‘Fotoğrafını çekeceğim kişi başına gelecekleri iyi bilir!’ diyen Mehmet Turgut’un, Cem Yılmaz’dan Demet Akbağ’a, Serra Yılmaz’dan Şahan Gökbakar’a, Haluk Bilginer’den Haldun Dormen’e fotoğrafladığı sanatçıların seçkisi olacak sergi, 21-27 Kasım 2014 tarihleri arasında Malatya Park AVM içerisinde ücretsiz olarak gezilebilecek.
Türk Sinemasında Kadın Oyuncular Sergisi
Tarih : 21-27 Kasım 2014
Saat : 08.00-21.00
Yer : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi
Bu yıl 100. yaşını kutlayan Türk sinemasının başlangıcından bugüne önemli filmlere imza atmış kadın oyuncularının fotoğraflarından oluşan sergi Festival haftası boyunca İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde izleyicilerle ücretsiz olarak buluşacak. Sergide: Bedia Muvahhit, Gülistan Tartar, Neyyire Neyir Ertuğrul, Nilüfer Aydan, Sezer Sezin, Çolpan İlhan, Fatma Girik, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Selda Alkor, Muhterem Nur, Gülşen Bubikoğlu, Müjde Ar, Hale Soygazi ve Hülya Avşar’ın fotoğrafları yer alacak.
Serdar Akbıyık’ın Vizöründen Kadın Oyuncular Fotoğraf Sergisi
Tarih : 21-27 Kasım 2014
Saat : 08.00-21.00
Yer : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi
Sinema yazarı Serdar Akbıyık’ın 1994 yılından bugüne, Türk sinemasının yeni kadın yüzlerini fotoğrafladığı sergi İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ücretsiz olarak gezilebilir. Sergide: Başak Köklükaya, Belçim Bilgin, Cansu Dere, Damla Sönmez, Fahriye Evcen, Melis Birkan, Neslihan Atagül, Nilüfer Açıkalın, Nurgül Yeşilçay, Özgü Namal, Selen Uçer, Selma Ergeç, Sezin Akbaşoğulları, Sibel Kekilli, Tülin Özen ve Vildan Atasever’in fotoğrafları yer alacak.
Dünden Bugüne Türk Sineması Fotoğraf Sergisi
Tarih : 21-27 Kasım 2014
Saat : 10.00-22.00
Yer : Malatya Park AVM
Bilim ve Sanat Vakfı Türk Sineması Araştırmaları tarafından hazırlanan sergide Osmanlı’da İlk Halka Açık Film Gösterimi (12 Aralık 1896), İlk Nizamname (1903), İlk Belge Film (1907), İlk Kurmaca Filmler (1917), İlk Renkli Film (1953) gibi Türk sinemasının kilometre taşlarını oluşturan işlerin yanı sıra; Bal filminin Berlin’de Altın Ayı Ödülü’nü alması, Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uyku filminin Altın Palmiye ödülüne uzanan Türk Sinemasının yolculuğu fotoğraflarla ve belgelerle anlatılıyor.
SELDA ALKOR’LA MİNDER SOHBETLERİ
Tarih : 22 Kasım 2014
Saat : 16.00-17.00
Yer : Malatya Park AVM
Bu yıl Festival’de Onur Ödülü alacak Türk sinemasının sevilen kadın oyuncusu Selda Alkor Malatya Park AVM’de sevenleriyle buluşacak ve bir saat boyunca Burçak Evren’in moderatörlüğünde hayranlarının sorularını cevaplayacak.
İZZET GÜNAY’LA MİNDER SOHBETLERİ
Tarih : 23 Kasım 2014
Saat : 16.00-17.00
Yer : Malatya Park AVM
Bu yıl Festival’de Onur Ödülü alacak diğer sanatçımız İzzet Günay’da Malatya Park AVM’de sevenleriyle buluşacak ve bir saat boyunca Burçak Evren’in moderatörlüğünde hayranlarının sorularını cevaplayacak.
Malatya’nın her geçen gün markalaşan bir şehir olmasında önemli bir yeri olan Malatya Uluslararası Film Festivalinde konuklara Malatya’nın turizm potansiyelini göstermek ve bir cazibe merkezi oluşturmak için Aslantepe, Sultansuyu, Battalgazi, Nemrut gibi tarihi ve turistik mekânlara da geziler düzenlenerek konukların keyifli bir hafta geçirmesi sağlanacaktır.
Şimdi Festival Zamanı Şimdi Kristal Kayısı Zamanı!
Malatya`da sinema şöleni başlıyor...
DİĞER HABERLER
Küçükçiftlik Bahçe Tiyatrosu’nda Mey|Diageo Desteğiyle Gerçekleşen Beşinci Sezon 2 Oyunla 17-18 Eylül’de Sona Eriyor!
Son oyunlarıyla tiyatroseverlerle bir dahaki yaz yeniden buluşmak üzere perdesini kapatıyor!
“Malatya “Sultanı” Ağırlıyor!”
“Gucci Geçmişi Yeniden Yaratıyor”
“Hızlı ve Öfkeli 9 18 Haziran’da Vizyonda”
“Zeynep Tosun 2014 Sonbahar/Kış Koleksiyonu”
“Cinsel Sorunlara Uzakdoğu Çözümleri”
“Aşka tat kat ”
“Stres Kadınları da Erkekleri de Farklı Etkiliyor”
“D Vitamini İçin Güneşe Çıkın!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32