>

SAĞLIKLI YAŞAM

Cep Telefonuyla Tuvalete Girmeyin!

Evinizde dikkat etmeniz gereken basit ama etkili hijyen kuralları...
 
   
 
 
     

Yaşamımızda ki neredeyse her şey mikrop kaynağı ancak bunların içinden bir tanesi var ki tam bir felaket. Cep telefonları! Bizimle birlikte tuvalete bile giren cep telefonu bir paratoner gibi ortamdaki mikropları toplayıp el, ağız ve cildimiz yoluyla bu mikropları bize taşıyor. Telefonların sıklıkla antimikrobik temizleyici bezlerle temizlenmesi, mümkün olduğunca az temasla kullanılması bir ölçüde faydalı olacaktır.

Kapı kollarını silmeyi unutmayın

-Sıcak yuvamız birçok mikrobik tuzak da içeriyor. Bunları en bilineni, en barizi tuvalet, banyolar ve bu bölgelerdeki kapı kollarıdır. Genelde tuvalet ve banyonun hijyenine, temizliğine dikkat ederiz ancak kapı kolları sıklıkla ihmal edilir. Kapı kollarını sık sık uygun temizlik malzemeleri ile temizlemeyi unutmayın.
-Tuvalette en önemli konulardan biri eğer klozet kullanılıyorsa kullanım dışında kapağın kapalı olması ve her kullanım öncesi ve sonrası mutlaka kâğıtla temizlenmesidir.
-Tuvaletten sonra bol su dökülmesi ve tuvaletlerin sıklıkla havalandırılması yine dikkat edilmesi gereken unsurlardır.
-Tuvalet ve banyo temizliğinde piyasada satılan birçok ürün var ancak bunların önemli bir kısmı kanserojen maddeler içeriyor. Tavsiyem merdiven altı ucuz dezenfektanlar yerine bilinen markaların onaylanmış ürünlerini kullanmanız. Çünkü uzun sürede ucuz malın maliyeti ölçülemez derecede yüksek olacaktır.
-Dezenfeksiyon ve temizlik sonrası bu kimyasalların çok iyi durulanması ise en önemli unsurdur.

Bez yerine kağıt havlu


-Özellikle mutfak tezgâhları bakterilerin üreyip yayılması için uygun yerlerdir. Bunu önlemek amacıyla tezgâh üstlerini sık sık sabunlu sıcak su ile temizleyip kullandığınız bezleri her gün yıkayıp kaynatın.
-Mutfak bezleri ve havlular hastalık yapıcı mikropların yaşaması ve büyümesi için ideal bir ortam yarattıklarından, mümkünse bez yerine kağıt havlu kullanın.
-En fazla bakteri mutfak süngerlerinde olur. Bu süngerleri ayda bir yenisi ile değiştirin.
-Ekmek, sebze ve et için kullandığınız bıçaklar ve kesme tahtaları mutlaka ayrı olsun ve kullanımından hemen sonra hiç bekletmeden hemen temizleyin.
-Mutfaktaki temizliğe dikkat edeceğimiz diğer bir alan ise; mutfak robotu, blender, mikser, kettle gibi aletlerin özellikle gövdeleri. Bu aletlerin bıçaklarını, haznelerini temizlemekle birlikte kullanım sonrası genellikle gövde kısımlarını temizlemeyi unuturuz ve üstünde kalan görünür ve görünmez atıklar mikroplar için mükemmel bir üreme ortamı hazırlar.

Mutfak perdenizi her ay yıkayın

-Buzdolabının ayda bir temizlenmesi, tezgahta ve açıkta besin maddeleri bırakmamak, mutfak perdelerinin ayda bir yıkanması gibi basit önlemlerle mutfağımızı mikroplardan koruyabiliriz.
-Mutfakta temizlik için kimyasal dışında sulandırılmış sirke de kullanılabilir. Bunda da esas olan aynı kimyasallarda olduğu gibi temizlik sonrası durulamanın çok iyi yapılmasıdır.

Yatmadan önce 20 dakika havalandırın

-Evimizde yapmamız gereken en önemli önlemlerden bir diğeri başta yatak odaları olmak üzere tüm evin dört mevsim her gün yeteri kadar havalandırılması ve güneş ışınlarının temasıdır. Bu gerek ortam oksijeninin yükselmesini sağlayarak birçok hastalığınıza çözüm olacak hem de uçuşan parçacıkların neden olduğu alerjileri, taşınmış ve üremiş mikropların neden olduğu enfeksiyonları önleyecektir.
-Yatmadan yarım saat önce odanızı 20 dakika havalandırın. Böylelikle sağlıklı ve hijyenik bir ortamda uyumuş olacaksınız.
-Temizlik sağlık için çok önemli. Sadece ellerimizi yıkamak bile bizi yüzlerce hastalıktan koruyacaktır. Üstelik bunun bir sıvı sabun, bazen bir –iki kapak sirke ile yapılacak temizlik, günlük olarak evin yarım saat havalandırılması bile birçok hastalığı durdurup engelleyecektir.

Ellerimizi ne sıklıkta yıkamalıyız?


Aslında elimizi her temastan sonra yıkamamız doğru olan davranıştır. Fakat özellikle bazı durumlar var ki onlar söz konusu olduğunda el temizliğinin yapılması kaçınılmaz. Tuvaleti kullandıktan, bebeğinizin altını değiştirdikten, hayvanlara ya da hayvan pisliğine dokunduktan sonra, yemek hazırlamadan önce ve sonra, özellikle çiğ et, tavuk ya da balığa dokunmadan önce ve dokunduktan sonra, yemek yemeden önce yıkanmalıdır.

Ayrıca; burnunuzu temizledikten sonra, elinize öksürdükten ya da hapşırdıktan sonra, yara veya kesiklerinize ilaç sürdükten sonra, hasta veya yaralı bir insanla temas ettikten sonra, çöpü attıktan sonra, kontak lenslerinizi takmadan ya da çıkarmadan önce ellerinizi mutlaka yıkamalısınız.

Antibakteriyel sıvı sabunlar mikroplarla mücadelede daha etkili

Kalıp sabunlar ıslak olduğunda hızla bakteri üretebildiğinden sıvı sabun kullanımı uzmanların genel önerisi. Ayrıca antibakteriyel sabunların da normal sabunlardan daha etkili olduğu biliniyor. Dr. Güler Delibalta, bununla birlikte uygun bir teknikle yıkama işlemi gerçekleştirildiği takdirde antibakteriyel özellikte olmayan diğer sabunların da mikropları öldürücü ve temizleyici etkiye sahip olduklarını ifade ediyor.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>