>

SAĞLIKLI YAŞAM

Günde ne kadar su içmek gerekir?

Günde ne kadar su içmeliyiz? Çok su tüketmenin zararları neler? Doktorlara sorduk...
 
   
 
 
     
SU.. DÜNYANIN VE ÜZERİNDEKİ HER ŞEYİN TEMEL TAŞI...

Bu sihirli içecek, sağlıklı görünmenin, güzel olmanın, vücuttaki nemin korunmasının ve toksinlerden kurtulmanın da tek yolu. Peki günde ne kadar su içmeliyiz? Çok su tüketmenin zararları neler? Doktorlara sorduk...

Normal bir insanın su gereksinimi birden çok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Metobolizma hızı, ortam ısısı, yapılan iş... Ama uzmanlar günlük tüketilmesi gereken su miktarı konusunda hemfikir: Günde 1,5-2,5 litre. Tabii ki bu durum yaz aylarında, ishal ya da ateşli hastalıklarda, aşırı terleme gibi sıra dışı durumlarda artıyor. Vücudumuzun normal sıvı dengesini sağlayabilmesi için yapılması gereken tek şey, kaybettiğimiz miktarda sıvıyı tekrar kazanmak olmalı. Su, böbrekler için de hayati önem taşıyan bir içecek. Böbreklerin vücut sıvı ve elektrolit dengesini sağlaması için mutlaka bol bol su tüketmek gerekiyor.
Suyun zayıflatma etkisi olduğunu söyleyen bazı diyetisyenler, günde 4 litreyi aşan su tüketimi tavsiye ediyor. Aslında bu oldukça yanlış. Çünkü su, ne zayıflamaya yardımcı oluyor, ne de şişmanlatıyor. İşin içine bir de cilt güzelliği, toksinlerden arınma ve kanın temizlenmesi gibi konular girince, yanlış uygulamalar da beraberinde geliyor.

Suya ihtiyacı olan böbreklerimizin, belirli bir oranda su arıtma kapasitesi var. Böbreklerin arıtma kapasitesi üzerindeki bir miktarda su içildiğinde ise geri dönüşü olmayan hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Atılamayan su kanda birikerek, kan hücrelerinde değişikliklere neden olabiliyor. Bu da kandaki sodyum düzeyini düşürüyor. Buna bağlı olarak ise beyin ödemi, bulantı, kusma, halsizlik, bilinç değişiklikleri, kasılma nöbetleri, koma hatta ölümler bile gerçekleşebiliyor.


NEDEN SUSARIZ?

Susamak, tiroid bezinin ağız yoluyla bize ulaştırdığı bir mesajdır ve sulanmaya ihtiyacın var anlamını taşır. Ancak bu kişisel ve psikolojik boyutları olan ve kişiden kişiye farklılık gösteren bir ihtiyaç.

AÇ KARNINA BİR BARDAK SU İÇİN

İstek duyduğumuz an dememiz mümkün. Bazı bünyelerin suya daha çok ihtiyaç duyduğu, bazılarının da azla yetindiği sıkça rastlanan bir durumdur. En iyi yöntem ise az ve sık, özellikle de yemeklerin hazmedildiği saatlerin dışında içmektir. Sabah yataktan kalkar kalkmaz bir bardak su içmek tüm organizmayı temizleyerek, vücudu toksinlerden arındırıyor.

YAZ AYLARINDA KAYIP ARTIYOR

Özellikle yaz aylarında vücut ısındıkça daha fazla terler ve su kaybeder. Dolayısıyla su stokunu sık sık ve kışa oranla daha fazla miktarlarda yenilemek şarttır.

BUNLARA DİKKAT EDİN!

• Sıcak ve nemli havalarda su kaybı artar.
• Hamilelerin ve süt veren annelerin su ihtiyaçları daha fazladır.
• Çok sıcak veya soğuk ısılara maruz kaldığınızda, böyle bir ortamda çalıştığınızda, su ihtiyacınız artacaktır.
• Uzun süreli havayolu seyahatlerinizde kabin ısısının yüksek olması halinde su kaybınız artar, su ihtiyacınız çoğalır.
• Ağır bedensel faaliyet gerektiren bir iş yapıyorsanız, yoğun ve uzun süreli bir fiziksel aktivitede bulunuyorsanız terleme yolu ile su kaybınız artacaktır.
• Ateşli hastalıklarda, ishal ve kusma gibi sorunlarınızda su kaybınız ciddi düzeylere ulaşabilir. Susuzluk hastalığınızın seyrini ağırlaştırabilir. Bağışıklık cevabında yetersizliğine yol açarak iyileşme sürecinizi zora sokabilir.

BAŞ AĞRISI YAPIYOR

Vücudun günlük kaybettiği su ihtiyacını karşılamak için normal bir insanın günde 6-8 bardak su içmesi gerekiyor. Vücut ağırlığının yüzdesi olarak su kaybının sonuçları ise şöyle:

• Yüzde 1: Susuzluk hissi, ısı düzeninin bozulması, performans azalması
• Yüzde 1: Isı artması, artan susuzluk hissi
• Yüzde 1: Vücut ısı düzenin iyice bozulması, aşırı susuzluk hissi
• Yüzde 1:Fiziksel performansın yüzde
20-30 düşmesi
• Yüzde 1: Baş ağrısı, yorgunluk
• Yüzde 1: Halsizlik, titreme
• Yüzde 1: Fiziksel etkinlik sürerse bayılma
• Yüzde 1: Bilinç kaybı
• Yüzde 1: Olası ölüm

DR. ŞEHNAZ ŞAKİR
‘GÜNDE 2 LİTRE SU İÇİLMELİ!’


Su vücudumuz için, hem toksinleri temizlenme hem de böbrekleri çalıştırma açısından çok faydalı. Midede dolgunluk hissi verir, ayrıca vücudun elektrolit dengesi için de önemlidir. Günde 2 litre su içilmelidir. Yalnız 2-3 litrenin üstünde su içildiğinde böbrek fonksiyonlarını bozuyor. Özellikle böbrek hastalıkları olan insanlara çok su içmeyi önermiyoruz. Biz ter ve idrar yoluyla vücudumuzdan sıvıyı atabiliyoruz ama böbrek hastaları atamıyor. Bu yüzden onlara çok su içmeyi önermiyoruz. Genel olarak baktığımızda içeceğimiz 2 litre su bizi sağlıklı yaşama iter.


DR. MUZAFFER KUŞHAN
‘SU İÇMEYİ ABARTMAYALIM’


Bir insanın günlük sıvı ihtiyacı 3,5 litre kadardır. Ortam ve hava koşulları ne kadar sıcaksa, kişi ne kadar terliyorsa bu oran o kadar artar. Yediğimiz meyvenin suyu, etin suyu vb... Bütün bunları hesaplayarak günde 1,5-2 litre sıvı tüketmek en sağlıklısıdır. Sıvıyı sadece sudan almamalıyız. Meyve suları, soda, meyve gibi besinlerde de su vardır. Su zayıflatır diye bir şey yoktur. Çünkü suyun kalorisi sıfırdır. Ne zayıflatır, ne de şişmanlatır. Fakat su içmeyi abartmamak gerekir. Abartırsak böbrek aşırı çalışır ve toksinler haricinde vücuttaki zararlı maddeleri de dışarı atar.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>