>

KÖŞE YAZILARI | GÜLAY KOÇ

Büyüleyici Mavi

Birbirinden gösterişli ve ışıltılı mücevherleri süsleyen bu değerli taş, pırlantadan bile nadir... (Gülay Koç)
 
   
 
 
     

Dünyanın en değerli ve en pahalı mücevherlerine hayat veren pırlantadan daha değerli başka bir taş var mıdır dersiniz? Peki, size bu çok değerli taştan tam bin kez daha “ender” bulunan başka bir taşın daha var olduğunu söylesem. Bugüne dek sayısız kez yazıldı, çizildi lüksün tanımı. Ve eğer lüks; karakteristiği olan, az bulunan ve seçkin olanlar ise bugün size hikâyesini anlatacağım tanzanit taşı bu tanımı fazlasıyla hak ediyor. Tahmin ettiğiniz üzere yazının başlangıcında söz ettiğim o pırlantadan tam bin kez değerli olan taş tanzanit.



Tanzanit kelimenin tam anlamıyla sıra dışı bir taş. Sadece Tanzanya’da çıkartılan bu nadir taşı, mavi rengini çevreleyen ve yalnızca parıldadığında ortaya çıkan pembe ışığı değerli kılıyor. Yüz milyonlarca yıl önce tektonik hareketliliğin sıklıkla yaşandığı yeryüzünde olağanüstü bir basınç ve ısıyla beraber oluşan volkanik kayaçların arasında meydana gelmiş tanzanit taşı. Afrika’nın en yüksek noktası Klimanjaro 1967 yılına dek bu taşın varlığından kimse haberdar olmamış.



Ülkedeki Masai kabilesinden bir çoban, Ali Juuyawatu, Klimanjaro’nnu eteklerinde bu değerli taşı buluna dek… İlginç olan Mererani tepelerinde yürüyüşe çıkan çobanın tökezleyip düşünce bu taşı tesadüfen buluşu. Hayat sen nelere kadirsin diyesi geliyor insanın. Yaşam tesadüflerden ibaret sözü bir kez daha kanıtlanıyor. Lüks yaşamların bile… Tekrar konumuza dönecek olursak; topladığı taşları Klimanjaro’da araştırma yapan bir macerapereste götürü çoban Ali. Taşlardan anlayan maceraperest, tanzaniti önce safir zanneder. Ancak yapılan araştırmalar ortaya koyar ki bu yeni taş, var olanlardan oldukça egzotiktir. Üstelik son iki bin yıl bulunanlar arasında en büyüleyici mavi renge sahiptir. Ve bu taşa bulunduğu ülke olan Tanzanya’ya ithaf edilip tanzanite adı verilir.



Tanzanit zoist ailesinin en mavi üyesi. Kalsiyum aliminyum silikat birleşiminden oluşan bu nadirtaşın sertlik derecesi Mohs cetveline göre 6,5’e denk düşüyor. “Bu da ne demek şimdi” diye soran olur diye hemen açıklayayım: Yani, mücevherde kullanılan tanzanit pek de sağlam değil demek. Bu yüzden kullanım sırasında, yani mücevher için işlenirken, oldukça dikkat edilmesi gerekiyor.



Tanzanitin duyduğumda en çok hoşuma giden özelliği ise ışığı kırma açısına göre renk değiştirebilmesi. Doğru kesim tekniklerine göre kimi zaman pembe ışık verişi de sırf bu yüzden. Özellikle de 10 karat ve üzeri taşlarda pembe ışığın bir hayli kuvvetli olduğu gözlemlenir.

Yakın bir zaman diliminde keşfedilmiş olmasına rağmen kısa sürede ünlenişi tanzaniti bir kez daha özel kılıyor değil mi?


GÜLAY KOÇ
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>